ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Japanse monnik streeft naar de vleeswording van Acala en naar Verlichting

Indien je Verlicht wenst te worden, moet je je aansluiten bij de boeddhistische Tendai sekte.
door Tsenne Kikke - zondag 25 oktober 2015 2:21

Spirituele verlichting is iets dat velen in de wereld van het boeddhisme -  in navolging van Boeddha - wensen te bereiken. In het Westen wordt er aan mensen wijsgemaakt dat ze het, bijvoorbeeld, via meditatie- of yoga-oefeningen kunnen bereiken, en natuurlijk kan de onwetende mens er niets anders aan doen dan het te geloven, en het dus eventueel voor waarheid aannemen.

Toch zijn er sommigen die het willen uittesten, maar voor zover ik weet is er tot op heden geen enkele yoga- of meditatiebeoefenaar er verlicht van geworden, tenzij in zijn/haar verbeeldingswereld. Indien ik me vergis, laat het me alsjeblieft weten.

In Japan doet men andere dingen om 'verlicht' te worden, waaronder negen dagen in leven te blijven zonder te eten, te drinken of te slapen. Ooit al eens geprobeerd?...

In elk geval is het de 41-jarige Japanse monnik Kogen Kamahori, die het als 13de op de trofeelijst, tot een goed einde heeft kunnen brengen. Hij maakt deel uit van de Tendai sekte.

Zo’n 600 Japanners verzamelden eergisterenochtend aan de voet van de berg Hiei. Ze wilden er de boeddhistische monnik begroeten en feliciteren, nadat hij het negendaagse ritueel achter de rug had zonder te eten, te drinken of te slapen. Kamahori zou tijdens zijn negen dagen bovendien tot 100.000 keer de mantra van de boeddhistische godheid Acala gezongen hebben, en voortdurend hebben rechtgestaan .

De uithoudingsproef staat gekend onder de naam ‘Doiri’ - hetgeen 'toetreden tot de hal' betekent - en maakt deel uit van een trainingsprogramma van zeven jaar teneinde ‘spirituele verlichting’ te bereiken. Indien je er meer over aan de weet wenst te komen, lees dan het artikel 'De Marathon Monniken van Japan', dat ik reeds in 2007 heb gepubliceerd.

Het gehele programma houdt in dat hij 1.000 niet-opeenvolgende dagen rond de berg Hiei moet wandelen, een tocht van in totaal rond de 40.000 kilometer. Hij startte daarmee in 2011 en heeft er sindsdien al 700 wandeldagen opzitten. Hij moet er dus nog 300 doen. Van hem wordt verwacht dat hij het programma in 2017 zal kunnen afwerken.

Het is voor het eerst in acht jaar tijd dat iemand erin slaagt om de ‘Doiri’ tot een goed einde te brengen. De sekte gelooft, dat indien een mens de doiri succesvol uitvoert, men de levende incarnatie wordt van Acala, uitgebeeld als een krachtige krijger, die de gelovigen met een vlammend zwaard beschermt.

Hierbij eindig ik deze blog met ongeveer dezelfde voetnoot als die van 8 jaar geleden...

Voetnoot: Niemand beter dan een Kogen Kamahori weet, dat niets kan bereikt worden zonder superinspanning - niets, maar dan ook helemaal niets. Hoe meer je lichaam afziet, hoe meer je beseft dat jij je lichaam niet bent. Natuurlijk wordt een mens er niet door verlicht, maar men leert wel bewust lijden. "En,enkel en alleen bewust lijden, heeft zin," beweerde Gurdjieff indertijd.

Zo zei een andere monnik, de 96-jarige Tendei: "De pijn en het lijden zijn niet belangrijk. Pijn en lijden zijn enkel de symptomen van de inspanning die je in je taak hebt gelegd."

Kortom: Elk geloof heeft zo zijn eigen specifieke eigenaardigheden en eigen goden. Wat een mens, die deel uitmaakt van de Tendai sekte, allemaal moet doen vooraleer hij tot een 'heilige man' kan worden uitgeroepen, kan onmogelijk vergeleken worden met de dingen die men ons hier in het Westen soms wijsmaakt, nietwaar?

Onderstaand meest interessant filmpje vertelt jou er nog veel meer over...

Feit is, dat Kogen Kamahori - volgens mij - wel degelijk een eerlijke, egoloze mens kan worden genoemd, en pocht dus niet vanuit zijn Ego. En, dit alleen al maakt hem zo uniek en zeldzaam.

Anders gezegd: hij verdient mijn respect.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht