ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe jonge, onwetende mensen de leerstellingen van Gurdjieff kunnen promoten…

Makalesi promoot de leerstellingen van Gurdjieff op een overtuigende manier…, alsof ze er alles van afweet.
door Tsenne Kikke - zaterdag 4 juli 2015 0:54

Er bestaan zeer veel meditatietechnieken en ik vind het altijd grappig hoe jonge mensen erover spreken alsof ze er alles van afweten. Normaliter geef ik iedereen een kans, en soms gebeurt het dat ik er langer dan 5 minuten naar luister.

Aan Makalesi Rodan schonk ik meer aandacht, gewoonweg omdat ze het lef had om de leerstellingen van Gurdjieff erbij te betrekken. Haar relaas gaat niet zozeer over meditatie, maar de titel van haar Youtube filmpje luidt: 'Alternative Method to Meditation - The Fourth Way by George Gurdjeff'.

Ik geef dat kind een twintig- à dertigtal jaren de tijd om te begrijpen wat ze ondertussen allemaal al uit boeken heeft gekopieerd en van het internet heeft geplukt. In elk geval klinkt ze enthousiast; maar, een enthousiasme dat met gehaastheid werd vermengd, en haar honger naar kennis weerspiegelt.

Toch ben ik blij dat er hier en daar jonge mensen zijn die zich op de één of andere manier in al hetgeen Gurdjieff ons ooit bracht te verdiepen, hoe oppervlakkig en nietszeggend ook in het prille begin. Hopelijk groeit ze ooit uit tot een 'zijnsmens' en niet tot een 'weetjesmens', waarvan er nu al miljarden op deze planeet Aarde rondlopen.

Makalesi is eveneens gespecialiseerd in Astrologie, Numerologie, Astrale Projecties, en in zeer vele et cetera's... En, als je haar bezig hoort, zou je zweren dat ze er alles van afweet.

Enig idee hoeveel van die Makalesi's er op deze aardbol gelijkaardige dingen verspreiden? Meestal hebben ze over een bepaald thema een cursus gevolgd, of een boek over gelezen, en daarna klinken ze alsof ze 'professionelen' zijn. Uiteindelijk ontpoppen ze zich tot Eénogen, die in het Land der Blinden trachten een centje bij te verdienen - of, op zijn minst er alles aan doen om geleerd en betweterig over te komen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht