ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Slechts vijf minuten lopen per dag kan al leiden tot een langer leven

Uit een grootschalige studie over sport en levensduur bleek dat 5 minuten lopen per dag al kan leiden tot een langer leven.
door Tsenne Kikke - vrijdag 1 augustus 2014 23:46

Wie elke dag even vijf minuten loopt, kan het risico op vroegtijdig overlijden al sterk naar beneden halen. Dat bleek uit een grootschalige studie over sport en levensduur. Het verschil tussen korte of lange inspanningen is miniem, als de oefening maar intensief is.

Onderzoekers van de universiteiten van Iowa en South Carolina, het Pennington biomedische researchcentrum, en enkele andere instellingen, maakten gebruik van een enorme database van de Cooper Clinic in Dallas. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in 'The Journal of the American College of Cardiology'.

Uit de database werden 55.137 gezonde mannen en vrouwen, tussen 18 en 100 jaar oud geselecteerd, die de kliniek minstens vijftien jaar voor de studie hadden bezocht. Van die groep identificeerde 24 procent zich als een loper. Maar de snelheid en de afgelegde afstand van de proefpersonen varieerden sterk.

Daarna gingen de wetenschappers de overlijdens binnen de groep na. In een periode van vijftien jaar hadden 3.500 mensen het leven gelaten, waarvan vele overlijdens te wijten waren aan hartziekten.

De lopers bleken minder kans op vroegtijdig overlijden te hebben dan de niet-lopers.Wie liep, had 30 procent minder risico op een vroege dood dan wie niet liep. De kans op overlijden door hartziekten was zelfs 45 procent lager. Het verschil klopte nog steeds als de onderzoekers rekening hielden met overgewicht of rokers (hoewel niet veel lopers rookten). Uiteindelijk bleken zelfs rokers met overgewicht die liepen minder kans te hebben op vroegtijdig overlijden dan wie niet liep - ongeacht hun gewicht of rookgewoonten.

De volledige groep lopers leefde ongeveer drie jaar langer in vergelijking met de volwassenen die nooit liepen.

Het verrassende was, dat de voordelen van lopen duidelijk werden ongeacht de duur van het traject of de snelheid. Wie minstens 150 minuten per week liep of heel snel liep, leefde langer dan wie niet liep. Maar, uiteindelijk bleek er geen opmerkelijk verschil in levensduur te zijn tussen wie snel of lang liep, en wie traag, of kort liep - bijvoorbeeld, slechts een vijftal minuten per dag aan een tempo van ongeveer 9 à 10 kilometer per uur.

De onderzoekers gingen niet na op welke manier en waarom lopen het risico op vroegtijdig overlijden verkleinde. Ook onderzochten ze niet of lopen de énige oefening was die tot zulke resultaten leidde. Wat ze wél ontdekten was dat wie liep, minder kans op een vroege dood had dan wie zich tot minder intensieve activiteiten beperkte, zoals wandelen.

Daarom geloven de onderzoekers dat niet enkel lopen tot zulke voordelen leidt. De intensiteit van de sport is de sleutel tot het verlengen van de levensduur, menen ze. Voor vele mensen is lopen echter de eenvoudigste manier om intensief te sporten.

Wie nooit gelopen heeft, of met gezondheidsproblemen kampt, moet een dokter raadplegen voordat er met een loopschema wordt gestart, raden de wetenschappers aan. Vijf minuten intensief lopen kan evengoed vervangen - of opgevolgd worden door touwtjespringen, fietsen, of eender welke intensieve activiteit. Want, die vijf minuten per dag kunnen blijkbaar jaren aan jouw leven toevoegen. De vraag is: wat ga je met die drie extra jaren aanvangen?... Eindelijk aan Zelfkennis doen?

Geïnspireerd door: Knack.be-nieuws & 'The Journal of the American College of Cardiology'.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht