ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Aleister Crowley : het Apocalyptische Beest 666 … verfilmd

Aleister Crowley, de 'grootste magiër aller tijden' komt terug tot leven in de films 'Chemical wedding' en 'Crowley'.
door Tsenne Kikke - donderdag 28 maart 2013 12:54

Het verleden kent verscheidene echte magiërs, waarvan Aleister Crowley (12/10/1875 – 1/12/1947), de meest bekende was uit de vorige eeuw. Zelfs vandaag de dag ken ik niemand die hem zou kunnen evenaren. Wat ik op het wereldwijde web lees, zijn dingen afkomstig van mensen die naäpen.

'Doe Wat je Wilt, zal de Enige Wet Zijn', was één van Crowley's motto's. Je moest indertijd wél op de hoogte zijn van 'Magick', zijn vorm van magie bedrijven: de 'Magic', met achteraan de 'k' van 'kteis', om te kunnen begrijpen wat die woorden precies inhielden. Letterlijke vertalingen slaan de bal totaal mis. De zin: 'Doe Wat je Wilt, zal de Enige Wet Zijn', werd opgevolgd met: 'Liefde is de Wet. Liefde onder Wil', en met: 'Elke man en vrouw is een ster.'

Maar, om al die woorden te kunnen be-grijp-en, moet je weten wat 'doen' is, 'Wil', 'Wet' en 'Liefde' - en, geen sterveling kan jou daarbij helpen.

Ook George Ivanovitch Gurdjieff wees ons er op dat magie 'doen' is, en geen mens kan 'doen, omdat hij niet over een vrije wil beschikt. De mens is noch vrij, noch heeft hij een wil. Bij hem gebeurt alles, alles overkomt hem. Eender welke prikkel, komende van buitenaf, kan van een goedgeluimd iemand, een boos iemand, een depressief, verdrietig, wellustig, of in eender welk ander iemand transformeren; dit, binnen de fractie van één enkele seconde.

Zelfs een gewoon gesprek 'gebeurt' geheel automatisch. Geen mens weet tijdens een gesprek wat hij de volgende minuten zal gaan vertellen, denken, voelen, gewaarworden, enzovoorts.

Gudjieff's 'Drie Krachten': de actieve, passieve, en neutraliserende, oftewel: de actieve, tegenwerkende en de Verzoenende - worden in bepaalde godsdiensten vertaald als Brahma, Vishnu en Shiva - of, in een Vader, Zoon en Heilige Geest, en zo meer. Van zodra je meer aan de weet komt van wat deze 'Wet van Drie' precies inhoudt, kan je ook aan de weet komen wat 'doen' en 'wil' en 'liefde' zouden kunnen betekenen. Maar, laten we het hierbij laten en de parels voor onszelf bewaren.

Aleister Crowley streefde op zijn, eigenzinnige manier, naar 'bevrijding'. Zichzelf bevrijden uit de metaforische Grot van Plato, en hij zocht - met behulp van Aiwass - de 'meester' in zichzelf. Vergelijk 'Aiwass' eventueel met de 'Daimon' van Socrates. Met 'bevrijden' wordt bedoeld: 'jezelf onthechten van het stoffelijke lichaam'; een lichaam dat je hebt, maar niet 'bent'. Ook hier geraak ik 99,99% van de lezers kwijt.

In de reeks 'Dossier Godsdiensten', verwees ik meermaals naar het feit dat mensen nog immer een religie en goden nodig hebben.

Zelfs pausen zijn maar gewone mensen en betrekken er goden bij; goden, gemaakt naar menselijk beeld en gelijkenis. Tijdens zijn verkiezing als paus sprak kardinaal Jorge Bergoglio op 13 maart de volgende woorden uit; woorden, als antwoord op de vraag of hij het ambt wilde aanvaarden": "Ik ben een grote zondaar, maar vertrouwend op de barmhartigheid en het geduld van God, en in het lijden, aanvaard ik."

Ook Aleister Crowley was een zondaar. Gewoonweg omdat hij meer mens was dan engel of duivel. Want, zowel engelen als duivelen zijn producten van God's Hand. Je weet wel: de godheid, gemaakt naar Ons Beeld en Gelijkenis.

Julian Doyle, de editeur van 'Monty Python's Life of Brian', maakte een B-film waarin de figuur van Aleister Crowley de hoofdrol speelt. In Engeland verscheen het in 2008 onder de titel 'Chemical Wedding', en in Amerika werd hij kortweg 'Crowley' genoemd.

Ikzelf heb hem nog altijd niet bekeken, maar aan de trailers te zien, moet je sommige beelden wel degelijk met een korreltje zout nemen; andere: met een gehele Siberische zoutmijn.Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht