ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Religie: de verering van Santo Domingo De Guzman - 10 dagen lang

In Managua is de hoofdstad en grootste stad van Nicaragua, viert men ieder jaar hun patroonheilige Santo Domingo De Guzman. Hier lees je hoe je er kunt bij zijn ...
door Tsenne Kikke - zondag 19 augustus 2012 6:10

Religie is iets wat je van jouw ouders en omgeving vanaf geboorte meekrijgt. Veronderstel nu even dat jij in Nicaragua was geboren - met ouders, die fanatieke aanhangers waren van de Heilige Santo Domingo De Guzman... Wel, dan liep je misschien ook zo rond als de mensen van aldaar op de dag van vandaag. Foto's ervan vindt je onderaan, en hier is al een kort filmpje...Indien je ziet hoe mensen hun godsdienst beleven, is het niet verwonderlijk vast te stellen hoe lichtgelovig de mens in het algemeen is, en hoe je hem van alles kunt wijsmaken. In wezen werd in het brein de afdeling 'geloof' reeds in de kinderjaren aangeboord met denkbeeldige figuren als de Paashaas, de Kerstman, Sinterklaas, Zwarte Piet, en zo meer. Op latere leeftijd kwam men met andere figuren af; figuren, verschillend van land tot land en van godsdienst tot godsdienst.

Oké, in onze gewesten gedragen stervelingen zich uiterlijk anders dan in Haïti of in Papoea-Nieuw-Guiena, maar qua bewustzijnsniveau is het verschil niet al te groot. Ik heb het niet over 'intelligentie', want het is niet omdat wij school hebben (moeten) (ge)lopen, en een inboorling niet, dat bewustzijnsniveaus van elkaar verschillend zijn. Kijk dus niet naar de verpakkingen, maar naar de wezenlijke inhoud.

Ik ben helemaal niet tegen godsdiensten, integendeel zelfs. Net als enkele anderen ben ik hoogstwaarschijnlijk veel religieuzer dan de meeste 'godsdienstige' katholieke priesters en predikanten. Maar dan heb ik het wel over 'het goddelijke deel in onszelf dienen', en mijn religieus-zijn, heeft betrekking op 'religie'. Religie, afgeleid van het Latijnse 'religare', dat 'opnieuw verbinden' betekent.

In elk geval: neem de godsdiensten weg uit de huidige wereldse maatschappij, en er zullen veel minder oorlogen zijn, bijvoorbeeld. Anderzijds is de kans wel degelijk groot dat die menstypen er iets anders voor in de plaats zullen kiezen. 'Compensatie' wordt dat genoemd. Zoals supporters van voetbalploegen, die elkaar tijdens en na de match te lijf zullen gaan, of leden van politieke partijen die met elkaar op de vuist gaan, enzovoorts.

Laten we dus de godsdiensten behouden, want die houden, enerzijds, zeer veel mensen in het gareel, en anderzijds, beloven ze mooie dingen over het zogenaamde Hiernamaals.

Anders gezegd: nu niet, misschien, maar daarna zal het véél, véél beter zijn, indien men zich nu aan 'de regels' houdt, natuurlijk. Zo niet..., dan vlieg je onmiddellijk en regelrecht naar de Hel! En daar is geween en tandengeknars. "Dus doe wat ik je opdraag!" luidt het bevel - "Of...".

Wel is het een groot geluk dat er naast de Hel nog een Vagevuur bestaat. :-)

Goden zijn nu eenmaal veeleisend. Vooral de goden, gemaakt naar het menselijke beeld en gelijkenis. En de mensen, die hen hier op Aarde vertegenwoordigen, zijn meestal veeleisender. Veeleisend, op een meest zelfzuchtige en soms fanatieke manier. Angst is hun wapen - onwetenden en lichtgelovigen hun doelgroep.

De vraag was: "Stel dat je in Nicaraugua was geboren..."

Een introductie... Managua is de hoofdstad en grootste stad van Nicaragua, in Midden-Amerika. De stad is gelegen op de zuidoever van het Meer van Managua en strekt zich over een lengte van dertig kilometer langs dit meer uit.

Managua heeft de grootste bevolkingsdichtheid in het land. Zo'n 41% van de stedelijke bevolking van Nicaragua bevindt zich in Managua. Het onderwijsniveau in de stad is echter niet hoog. Ruim 45% van de bevolking van Managua heeft hooguit lagere school genoten, terwijl slechts 11% een vorm van hoger onderwijs heeft afgerond. De bevolkinsomvang groeit snel, hetgeen leidt tot problemen op het gebied van hygiëne en eerste levensbehoeften.

Elk jaar wordt er in Managua 10 dagen lang de Heilige Dominicus Guzman vereerd.

Deze heilige leefde van 1170 tot 1221, en was de stichter van de Orde der Dominicanen en is eveneens de patroon van de astronomen. Hij werd in Spanje geboren ten tijde van de kruistochten en een fervente voorstander van de inquisitie, naar het schijnt.

Eén van zijn eerste kloosters werd in Toulouse gevestigd. De dominicanen (actieven) kregen van paus Gregorius IX met de pauselijke 'bul Ille humani generis' in 1231 de inquisitietaak opgedragen. Deze orde behoort, met onder andere de franciscanen, tot de bedelorden. De dominicanen volgen de Regel van Augustinus, en eigen constituties.

Een aantal bekende en belangrijke heiligen behoorden tot de orde van de dominicanen. Thomas van Aquino (1225-1274) en Albertus Magnus (circa 1200-1280) kregen van pausen de rang van kerkleraar. De heilige Catharina van Siëna (1347-1380), een lekendominicaan die zich actief in de politiek mengde, met veel mensen correspondeerde en mystieke geschriften schreef, verkreeg in 1970 als eerste vrouwelijke heilige deze eer. Vier pausen behoorden tot de dominicanen: Innocentius V, Pius V, Benedictus XI en Benedictus XIII.

Behalve een mannelijke tak bestaan er ook dominicanessen en lekendominicanen. Ook nu zijn er wereldwijd lekendominicanen, die zich verbinden met de orde op grond van de Regel van Montréal, die in 1987 van kracht is geworden.

Op de naam 'dominicanen' bedachten de middeleeuwers de woordspeling dat het om 'Domini canes', ‘honden van de Heer’ zou gaan. De dominicanen waren trots op deze bijnaam, vanwege de uitspraak van Jezus Christus waarin hij zichzelf 'de Goede Herder' noemde en zijn volgelingen 'zijn schapen'. Door hun bijnaam werden de dominicanen de (herdershonden), die de Heer hielpen bij het leiden van zijn schapen.

Hier eindigt de introductie. Sluit nu de ogen, verbeeld jezelf dat je nog een zeer klein kindje bent, en van zodra je die kinderogen opent, bekijk je de foto's opdat je een beeld verkrijgt van de omgeving waarin je zult opgroeien...
HIer aangekomen, sluit je terug de ogen, stap opnieuw in jouw dagdagelijkse slaap- & verbeeldingswereld, en veronderstel dan dat jij terug jij bent. Ik bedoel: één van jouw vele persoonlijkheden, of in één van jouw 1001 ikjes...

Nu weet ik wel niet of deze oefening iets heeft uitgehaald, maar verwijt me nooit dat ik het niet heb geprobeerd ...

Commentaar


Linda Bogaert Gepost op: 27/08/2012 19:42:33
Linda Bogaert

mooie tekst, maar ik krijg de foto's niet open...


Tsenne Kikke Gepost op: 27/08/2012 21:22:48
Tsenne Kikke

Ik heb jou een e-mailtje gestuurd... Probeer die link dan eens...

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht