ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Stemmen horen: contact met geesten? Met een engel, of duivel? Telepathie? Truukje van de hersenen?

Sommige mensen hebben last van stemmenhoren en durven er nauwelijks met anderen over spreken. Wat is de oorzaak daarvan? We laten prof. Dr. Dirk de Ridder en prof. Dr. Iris Sommer aan het woord.
door Tsenne Kikke - woensdag 6 juli 2011 6:51

"Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited to all we now know and understand, while imagination embraces the entire world, and all there ever will be to know and understand." ~ Albert Einstein.

Verbeelding is een prachtig werktuig, zolang je het zelf beheerst. Maar van zodra verbeelding macht via jou brein over jouw lichaam verkrijgt, ben je een vogel voor de kat. Nu zijn er mensen die, bijvoorbeeld, stemmen horen, zelfs de meest negatieve. Ze kunnen dingen van jou eisen waar je niet aan wil voldoen. Is stemmen horen pure verbeelding? Iets reëel? Een verkeerde werkzaamheid van de hersenen? Wat zeggen de specialisten ervan?

We spreken van 'stemmen horen' als iemand een of meerdere stemmen hoort, die andere mensen niet horen en die niet voortgebracht worden door een zichtbare geluidsbron zoals radio of televisie. De stem is dus niet van de stemmenhoorder, maar van iets of iemand anders. Het is ook niet hetzelfde als je eigen gedachten aanhoren. Het is naar het schijnt zeer moeilijk om ermee te leven. Doch, na acceptatie ervan kan men er misschien leren mee omgaan, zo niet: zich laten behandelen.

Prof. Dirk de Ridder, neurochirurg en verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), is een persoon waarvoor ik respect heb. Hij is een hersenchirurg met een missie, namelijk: het ontwikkelen van nieuwe behandelingsmethodes voor onbehandelbare aandoeningen gerelateerd aan verstoorde hersenfuncties. Prof. Dirk De Ridder behandelt in dit geval zijn patiënten, bijvoorbeeld, met transcraniale magnetische stimulatie, ook bekend als TMS. Met behulp van elektromagnetische pulsen beïnvloedt hij die hersendelen die te maken hebben met geluidswaarneming.

De magnetische stimulatie gebeurt met specifieke toestellen en met een spoel die op de gebieden van het brein, die men wenst te behandelen, wordt gericht. Zowel Dirk de Ridder maakt er gebruik van evenals psychiater Iris Sommer, werkzaam in het Academisch Ziekenhuis van Utrecht. Iris Sommer houdt zich voornamelijk bezig met therapieën voor patiënten met stemmen in het hoofd, waarbij reguliere behandeling niet aanslaat. Volgens haar zijn stemmen horen en tinnitus verwante fenomenen. Anders gezegd: stemmen horen is - volgens haar eigen zeggen - het product van het brein zelf.

Tinnitus is een ander woord voor fantoomgeluiden, soms ook oorsuizen genoemd, waarbij men sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren hoort.

Zo zei Sommer, bijvoorbeeld, dat stemmen horen in verband wordt gebracht met gekte en waarover men best zwijgt. Anderzijds worden oorsuizingen als iets 'normaals' beschouwd; als iets, waarover iedereen durft spreken.

Maar er is goed nieuws, beweert Sommers. Mensen kunnen ervan worden afgeholpen: zowel met een échte behandeling als met een namaakbehandeling, een placebo dus. Dankzij beide behandelingen kunnen die stemmen definitief uitblijven.

Toch zijn er mensen, die zelfs na een operatie - zoals een microvasculaire decompressie - Rivotril slikken, en blijven slikken.

Indien je daar iets meer wil over weten - ik bedoel: uit haar eigen mond - dan raad ik je aan onderstaande filmpjes te bekijken en te aanhoren.

Therapeutische neurobehandeling, of placebobehandeling?... Toch is Dirk de Ridder ervan overtuigd dat tinnitus met TMS kan aangepakt worden. De behandeling is succesvol indien men niet de gebieden behandelt waaruit het ontstaat, maar juist de gebieden die betekenis en waarde geven aan hetgeen men hoort.

Sommer behandelt een persoon met een vorm van gedragstherapie; Dirk de Ridder: door een gedeelte van de hersenen rechtstreeks magnetisch te stimuleren.

Natuurlijk wordt het als buitenstaander, en leek zijnde, moeilijk om precies te weten wat waar is en wat onwaar. Indien een namaakbehandeling dezelfde resultaten afwerpt, dan kun je eender welk deel van de hersenen behandelen. Niet enkel en alleen de hersenen: zo kan men een patiënt wijsmaken dat de stemmen uit de hartstreek komen en die hartstreek op de een of andere manier behandelen, en daarna verklaren dat de procedure heeft geholpen.

In het laatste deel van de bovenste videoclip wordt duidelijk dat alles dé betekenis verkrijgt die men er zelf aan heeft gegeven. De patiënt in het filmpje speelt met eigen woorden en alles is afhankelijk van wat hij gelooft, of niet. Zo gaat hij ervan uit dat hij zijn gehele leven lang stemmen zal blijven horen, en besliste daarbij dat ze nu niet zo talrijk zullen zijn als vroeger...

Maar, naast stemmen horen bestaan er nog andere fenomenen, waaronder 'microwave hearing'. In elk geval een fenomeen waarover je iets zou moeten weten. Want, zo kun je, bijvoorbeeld, iemands (koop)gedrag van op een afstand beïnvloeden. Ook het jouwe, misschien.En tenslotte heb je nog de 'mindcontrol-brainswashing techniek' met microgolven, gekend onder de naam 'groupstalking'. Het is vooral de politie, het leger en de CIA, die hiervan - naar het schijnt - gebruik maken. Om er rillingen van te krijgen ...Oorsuizen, een hersenprobleem?

Een cyste, een hersentumor of een bloedvaatje dat tegen de gehoorzenuw tikt. Het zijn slechts enkele zaken die een gehoorzenuw kunnen beschadigen en aanleiding kunnen geven tot oorsuizen. Het wegnemen van de directe oorzaak blijkt soms slechts een halve oplossing of zelfs helemaal niet. In zijn onderzoek stelde dr. Dirk De Ridder vast dat de gehoorzenuw een bundel is van verschillende zenuwgroepjes die elk informatie van een verschillende geluidsfrequentie doorseinen naar de hersenen. En precies daar, stelde de neurochirurg vast, durft het nogal eens fout lopen...

"De eerste behandeling van oorsuizen is en blijft het wegnemen van de oorzaak," stelt De Ridder. "Zo kan een bloedvat dat de
gehoorzenuw comprimeert en daardoor oorsuizen genereert, losgemaakt worden van de oorzenuw. De zenuwcellen in onze gehoorzenuw recupereren echter bijna niet en daarom is het heel belangrijk dat je bij de eerste tekenen van oorsuizen het probleem aanpakt om grotere schade te voorkomen. Dergelijke ingrepen zijn vaak zwaar en niet bevredigend als chirurg omdat je weet dat je het probleem alleen stabiliseert en geen noemenswaardige gehoorverbetering krijgt."

Precies omdat de oplossing niet in de gehoorzenuw zelf ligt, ging De Ridder kijken in de hersenen wat er precies gebeurt wanneer de hersencellen niet alle geluidsfrequenties doorkrijgen. "Elke hersencel heeft een specifieke functie," verklaart De Ridder. "De cellen die instaan voor het gehoor reageren elk op verschillende geluidsfrequenties en brengen die informatie dan weer samen tot een volwaardig geluid. Wanneer de haarcelletjes in het oor beschadigd raken, bijvoorbeeld tijdens een rockconcert, worden sommige geluidsfrequenties niet meer gecapteerd. Wanneer sommige hersencellen hun specifieke informatie niet ontvangen, gaan ze actief op zoek om dit aan te passen. Daardoor creëren ze overactiviteit die de patiënt waarneemt als oorsuizen, op zich geen echt maar wel een fantoomgeluid."

Niet iedereen met gehoorschade krijgt last van oorsuizen. Veel hangt af van hoe je hersenen reageren op geluid. Hoe actiever hersencellen zich aanpassen aan het gebrek aan informatie, hoe hoger de kans op oorsuizen. De behandeling die dr. De Ridder voorstelt is het onderdrukken van de overactiviteit door stimulatie via een elektrode die ingeplant wordt. 'Om de elektrode af te stellen, is een heel nauwkeurige diagnose nodig van de geluidsfrequenties die niet meer doordringen tot de hersenen," aldus De Ridder.

"Eerst gaan we via een 'tinnitus matching' na welk geluid de patiënt precies hoort bij oorsuizen. Dat geluid bieden we dan aan in een scanner (functionele MRI) die aanduidt waar overactiviteit in de hersenen optreedt. Die overactiviteit proberen we dan te onderdrukken via een transcraniële magnetische stimulator (TMS). Dat is een toestel dat sterke magnetische impulsen geeft die door huid, spieren, schedel en hersenvliezen gaan tot op de plaats van overactiviteit in de hersenen. Als we het oorsuizen hiermee tot twee keer toe kunnen onderdrukken - en dat is het geval bij een vierde van de patiënten - kunnen we een inplanting van een elektrode voorstellen die hetzelfde effect heeft maar dan constant.

De voorwaarde is wel dat we eerst de directe oorzaak in de gehoorzenuw behandelen - want, als de zenuw steeds verder beschadigd wordt, zouden we de elektrode voortdurend moeten bijstellen. Naar de toekomst toe hopen we bij complexe vormen van oorsuizen te vinden welke vorm het meest storend is om vooral die aan te pakken. Maar zo ver zijn we nog niet..."

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht