ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is Zelfkennis ?

Zelfkennis kent, net als alle andere woorden, verschillende betekenissen. Maar indien je het Scheermes van Ockham hanteert, besef je dat het enkel en alleen 'het kennen van het Zelf kan betekenen. Maar wie of wat is dat Zelf?
door Tsenne Kikke - maandag 6 juni 2011 18:29

DIMschool vzw is vooral gespecialiseerd in het thema 'Zelfkennis'.

Zelfkennis?... Wat is Zelfkennis? Vraag aan duizend mensen wat ze onder zelfkennis verstaan en je verkrijgt duizend verschillende antwoorden. Bovendien is elke mens ervan overtuigd dat hij zichzelf kent. Het zou dus meer dan absurd zijn om een cursus Zelfkennis te gaan volgen, nietwaar?

Hetzelfde geldt voor het woordje 'ontwaken'. Waarom zou iemand moeten ontwaken indien hij in de veronderstelling leeft dat hij 'wakker' is? Het is een feit: geen mens beseft hoe machinaal en onbewust hij door het leven gaat.

Zo heeft het woordje 'bewustzijn' ook 1001 vertalingen en wordt meestal verward met intelligentie. Maar katten, honden, paarden, dolfijnen, chimpansees, spinnen, et cetera beschikken ook over een bepaalde graad van instinctieve intelligentie; dit, ondanks het feit dat bewustzijn totaal ontbreekt. Van zodra je aan Zelfkennis doet, weet je het waarom.

Woorden... Het is niet omdat men een woord - dat in een woordenboek afgedrukt staat - kent, dat men weet wat het precies betekent. Neem de woordjes 'ziel' en 'geest', bijvoorbeeld. Ken jij één mens die precies weet wat ermee wordt bedoeld en wat het verschil tussen beide is?... Toch spreken en schrijven velen erover alsof ze het allemaal écht iets over afweten.

Sommige slimmeriken trachten er op een slinkse manier van onderuit te kruipen door te beweren dat deze twee woorden identiek zijn aan elkaar. Toch komen ze in de knoei van zodra ze moeten toegeven dat een tweelingziel identiek zou moeten zijn aan een tweelinggeest...

Zelfkennis betekent, indien we het Scheermes van Ockham gebruiken, zoals het woordje het zelf zegt: 'het kennen van het Zelf'. Dat Zelf heeft dus niets met het lichaam te maken. Het ego is niet het Zelf, noch één van de honderden verschillende persoonlijkheden, ikjes en sub-ikjes in de mens. Elk 'ikje' heeft zo zijn eigen wensen, verlangens, lusten, begeerten, dromen, doelstellingen, enzovoorts. Geen wonder dus dat weinigen onder ons zichZelf kennen.

Het Zelf, of noem het 'Ware Zelf', 'Ik', 'Ware IK', de 'Ik Ben', 'Ziel', of wat dan ook, staat volledig los van dat lichaam, gewoonweg omdat dat lichaam het tijdelijke voertuig ervan is. En, volgens de leer van George Ivanovitch Gurdjieff, heeft de mens meer dan één lichaam. Maar, ik ben aan het afdwalen.

Aan Zelfkennis doen is aan de weet komen wie of wat je in wezen bent, losstaand van dat stoffelijke en dus tijdelijke lichaam. Nogmaals: het woord staat voor het kennen van het Zelf. Iedereen kan aan Zelfkennis doen, maar niet iedereen zal aan Zelfkennis doen.

Natuurlijk zijn er mensen die aan het woordje Zelfkennis een totaal andere betekenis geven. Op Wikipedia lezen we, bijvoorbeeld:

"Zelfkennis is het vermogen om de eigen denkwijze, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de eigen geest en van het eigen lichaam te kunnen inschatten en daar rationele conclusies uit te trekken. Het wordt ook wel 'intra-persoonlijke intelligentie' genoemd (zie Howard Gardner). Anderzijds is het een feit dat volledige en betrouwbare zelfkennis slechts dank zij de omgang met anderen verkregen kan worden. Ieder persoon heeft in zijn persoonlijkheid facetten die hij alleen in contact met anderen - dus in sociale situaties - kan leren kennen.

Zelfkennis heeft ook raakvlakken met het autobiografisch geheugen; het geheugen voor feiten en gebeurtenissen uit de eigen levensgeschiedenis.

In het algemeen wordt aan zelfkennis maatschappelijk betekenis gehecht doordat het interactie met medemensen soepeler maakt. Iemand met weinig zelfkennis maakt volgens psychologische inzichten vaak gebruik van projectie om eigenschappen, met name gebreken, bij anderen aan de kaak te stellen die hij zelf heeft zonder dat hij zich daar bewust van is. Ook wordt verondersteld dat iemand die zichzelf beter kent minder onderhevig is aan een kwetsbaar ego.

Zelfkennis is onder meer belangrijk bij strategisch denken: onderhandelingen, bij vecht- en denksporten en voor mensen in een beroep waarin een tegenstander moet worden overtroefd, bijvoorbeeld bij politie en in het leger. Sunzi schreef het volgende over zelfkennis in zijn boek De kunst van het oorlogvoeren: "De generaal die zichzelf en zijn tegenstander kent, zal honderd veldslagen winnen. Wie wel zichzelf kent, maar niet de vijand, zal naast elke overwinning een nederlaag lijden. Wie noch zichzelf, noch de vijand kent, zal zeker verliezen".

Op het Orakel van Delphi stond de spreuk: Gnothi seauton, wat betekent: 'Ken uzelf'. Het is nog steeds een van de bekendste filosofische aforismen en houdt in dat voor het verwerven van ware kennis eerst zelfkennis dient verworven te worden."

Het leunt reeds zeer sterk aan bij de ware betekenis van het woord. Eerst moet een mens aan Zelfkennis doen vooraleer hij zijn Ware Zelf kan kennen.

Feit is, dat zolang een mens met zijn lichaam geïdentificeerd blijft en dus denkt dat hij dat lichaam met als zijn talrijke persoonlijkheden en 1001 ikjes is hij zijn Ware Zijn onmogelijk kan kennen. Deze mens is zó sterk met dat stoffelijke lichaam vergroeid dat zelfkennis een totaal andere betekenis verkrijgt.

Mensen, die aan Ware Zelfkennis doen, stellen zich herhaaldelijk de vraag 'Wie Ben Ik?'. Tegelijkertijd zijn ze zich ervan bewust dat ze iets meer zijn dan dat stoffelijke lichaam. Ze stellen dus meer interesse in wat ze 'zijn' dan in wat ze 'hebben', waaronder een naam, een lichaam, een beroep, een gezin, een job, enzovoorts. Met andere woorden: materiële, vergankelijke zaken, kunnen mensen, die aan Zelfkennis doen, minder boeien. Die dingen zijn belangrijk, maar niet levensbelangrijk.

Ze trachten zichZelf in zichzelf te ontdekken. Ontdekken, in de ware betekenis van het woord, zijnde: ont-dekken - of, zichzelf van het deksel ontdoen.

DIMschool vzw is gegarandeerd de énige vereniging in geheel Europa die zich in de ware leer van Zelfkennis heeft gespecialiseerd en het beste brengt van de leer van Gurdjieff en die van vele anderen, waaronder de leerstellingen van Sri Nisargadatta Maharaj, bijvoorbeeld. Zoek, en tracht een tweede te vinden, wereldwijd zelf... Ik bedoel: met gelijkaardige kennis, zijn, weten en diepgang. Schuim dus gerust het internet af.

'k Weet het: het klinkt dikke-nek-achtig. Geloof dus geen snars van wat hier afgedrukt staat en probeer DIMschool vzw gewoonweg eens voor jezelf eens uit...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht