ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Peter Crouch laat duidelijk zien hoe de mens slaapt en in zijn verbeeldingswereld leeft

Zelfkennis leert ons de stappen aan om hoe van mens tot 'mens' naar een volwaardige 'Mens' uit te groeien. DE leer van Goerge Ivanovitch Gurdjieff kan ons hierbij helpen.
door Tsenne Kikke - zondag 26 juni 2011 18:01

In het Latijn betekent 'persona' 'theatermasker', en daarvan is het woordje 'persoonlijkheid' afgeleid. De mens heeft tientallen verschillende persoonlijkheden, honderden zelfs. Anders gezegd: voor elke persoon, situatie, en voor elke gelegenheid kan de mens een ander masker opzetten. Natuurlijk zijn weinigen zich daarvan bewust, en het is dan ook de hoofdreden waarom een mens - te midden van al die 'ikjes' - niet weet wie hij in wezen 'is'.

Bovendien leeft een persoon zelden of nooit in het hier-en-nu. Zijn gedachten zullen hem altijd naar het verleden of naar de toekomst doen afdwalen.

Naast het feit dat (1) een mens nooit zichzelf is (wegens al die tientallen maskers) en (2) nooit bewust leeft in een hier-en-nu, bevindt hij zich (3) in een soort van diepe, hypnotische slaap. Zo diep zelfs, dat eender welke hypnotiseur hem daaruit kan halen, hem in een andere omgeving kan plaatsen, opdat hij zich totaal anders gaat gedragen. Zo kan de gehypnotiseerde, bijvoorbeeld, op een podium rondkakelen als een kip zonder hoofd, enzovoorts.

Eigenschappen van die slaap zijn, onder andere - fantasie en verbeelding, versterkt door suggestie en auto-suggestie, bijvoorbeeld, en nog veel meer. Het zijn verlengstukken van de nachtelijke dromen. Dagdromen, dus. Een prachtig voorbeeld van een man, die er in het gewone leven 'normaal' uitziet, vinden we in het filmpje onderaan.

Tottenham-spits Peter Crouch dacht dat hij alleen was in de fitnessruimte waar hij zich bevond. Dat was buiten deze camera gerekend.

Soms doet een mens al eens debiel voor een spiegel. Waarom ook niet: er is toch niemand die het ziet.

Peter Crouch had ook zo'n moment. Hij dacht even dat hij voor een nokvol stadion de finale van een WK speelde. Verder deed hij nog een robotdansje en noemde hij zichzelf 'big man'.

Maar kom, je moet hem gewoon aan het werk zien. Hij gedraagt zich, net als eender welke andere mens, die tijdens zijn slaaptoestand in zijn verbeelding leeft; een verbeelding, die volledige controle heeft over het stoffelijke lichaam. Want, zal een mens - die bewust in het Nu-Moment leeft, en volledige controle heeft over zijn voertuig - zich zo gedragen?

Geloof me, of niet: van zodra je aan Zelfkennis doet - vooral de Zelfkennis, gebaseerd op de leer van Gurdjieff, is het de moeite waard om al het leven op Aarde te bestuderen. Niet enkel en alleen het planten- en dierenrijk, maar ook alle menselijk uitziende wezens. Want, om uit te groeien van mens tot 'mens' naar een volwaardige 'Mens' staat 'ontwaken' eveneens op het programma. Ergens bovenaan, zelfs.

Geïnteresseerd?Ook apen beschikken niet over een volwaardig bewustzijn..., maar ze amuseren zich wel kostelijk.


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht