ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over pedofilie: één op 1.000 artsen misbruikt kinderen en Goedele interviewt pedofiel

Na de pedofiele priesters komen de pedofiele artsen aan bod. Maar pedo-artsen worden veel beter beschermd door de Orde van de Geneesheren dan we zouden kunnen vermoeden.
door Tsenne Kikke - woensdag 16 maart 2011 11:28

Vandaag las ik een eigenaardig artikel in de krant en wel over een thema waarbij ik in wezen nooit echt heb stilgestaan, gewoonweg omdat ik er nooit aan heb gedacht. Noem het onwetendheid, blind vertrouwen of naïviteit.

Wel ben ik me ervan bewust dat er in onze maatschappij nog zeer veel pedofiele smeerlappen vrijelijk rondlopen, maar ik wist niet dat pedofiele artsen, ook pedo-pediaters, zo sterk worden beschermd. Hierna volgt het artikel waarin ik geen komma heb veranderd...

"Tijdens de voorbije 50 jaar heeft slechts 1 op de 1.000 artsen kinderen seksueel misbruikt. Heel weinig." Dat zei professor Michel Deneyer (VUB) namens de Orde van Geneesheren zopas in de Kamercommissie Seksueel Misbruik. "Maar we moffelen niets weg en de sancties die we nemen zijn streng."

Anderzijds kan de Orde "geen enkele voorlopige maatregel nemen tegen een arts die verdacht wordt van seksueel misbruik vooraleer die arts definitief is veroordeeld door het gerecht".

De Orde kan zo'n pedofiele arts vooraf niét tijdelijk schorsen. "Als een ziekenhuis een dokter ontslaat omdat hij verdacht wordt van seksueel misbruik, dan kan die nu onmiddellijk een privé-praktijk beginnen. De Orde kan daar niets aan doen", zo zei voorzitter Denis Holsters.

"De Orde kan wel naar de Provinciale Geneeskundige Commissie stappen en die kan het 'visum' intrekken, waardoor de arts tijdelijk zijn beroep niet meer mag uitoefenen. Maar dat kan alleen als die arts lichamelijk of psychisch niet meer in staat is om zijn beroep uit te oefenen en dan moet het bewijsmateriaal heel sterk zijn", zo luidde het. Hoeveel keer dat ooit al is gebeurd, wisten de vertegenwoordigers van de Orde niet.

Slechter dan in de Kerk

"De artsen hebben dus nog minder mogelijkheden om toekomstig seksueel misbruik binnen hun eigen beroep te voorkomen dan de bisschoppen binnen de Kerk. Een bisschop kan een nog niet veroordeelde pedofiele priester onmiddellijk overplaatsen naar een dienst waar hij niet meer in contact komt met kinderen, maar de Orde kan dit niet doen met een pedofiele arts", zo besloot Kamerlid Raf Terwingen (CD&V). De vertegenwoordigers van de Orde gaven hem gelijk. Zij willen de mogelijkheid krijgen om pedofiele artsen voorlopig te schorsen.

Vlaamse pediaters

Professor Deneyer had ook een onderzoek gedaan bij de Vlaamse pediaters (kinderartsen). Wat doen ze als ze seksueel misbruik van kinderen vermoeden én wat als ze het persoonlijk vaststellen? Slechts 4,6% stapt in het eerste geval naar het gerecht en ook als ze het zelf vaststellen gaat slechts 13,8% naar het parket, hoewel ze dat perfect mogen doen van de wet.

De Orde wil in de opleiding van de artsen veel meer aandacht voor seksueel misbruik. Ook moeten minderjarigen alleen naar de dokter kunnen gaan, zonder dat er een ouder bij is. Nu gebeurt dat slechts in 1% van de gevallen. Bovendien moeten minderjarigen, die samen met hun ouders bij de dokter komen, ook het recht krijgen om enige tijd volledig alleen met de arts te praten.

Geen meldplicht

De Orde sprak zich uit tegen een meldplicht. "Onze deontologie gaat al verder dan de huidige wettelijke regeling. Volgens de wet kunnen artsen die weet hebben van seksueel misbruik van kinderen naar het gerecht stappen en hun beroepsgeheim doorbreken, volgens onze deontologie kan dat ook als volwassenen het slachtoffer van seksueel misbruik zijn. Maar de Orde is tegen een meldingsplicht, omdat de kinderartsen zelf zich verklikkers zouden voelen. En verder omdat de daders zich niet meer bij ons zouden melden en nu doet naar schatting 35% dat toch nog. Deze daders kunnen wij nu nog helpen en omdat we nu weet hebben van de feiten kunnen we optreden. Dat zal allemaal wegvallen als er een meldingsplicht komt", zo luidde het.

"Vergeten we ook niet dat kinderen bijzonder loyaal zijn tegenover hun ouders: ze zullen zeker geen incest meer melden als hun papa daardoor in de gevangenis dreigt te komen."

- Einde artikel -

Enkele bemerkingen:

- De laatste alinea over 'Geen meldplicht' roept vragen op.

- "De Orde wil in de opleiding van de artsen veel meer aandacht voor seksueel misbruik," werd er vermeld. Dit klinkt hoopgevend, maar tegelijkertijd ...

- Met de woorden: "Tijdens de voorbije 50 jaar heeft slechts 1 op de 1.000 artsen kinderen seksueel misbruikt. Heel weinig...," sust professor Michel Deneyer ons in slaap. Volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid zouden er in België 21.000 erkende 'huisartsen' zijn. Hoeveel precies over de laatste 50 jaar, weet ik niet. En, zoals de zaken er nu voorstaan, komt er zeer weinig officieel aan het licht.

Wat het geruststellende "Heel weinig..." betreft. Stel je maar eens voor dat er in België zo'n 21-tal pedofiele (kinder)artsen rondlopen.

Ter aanvulling:

In 'Goedele op Dinsdag' was het vanaf de eerste aflevering direct prijs: de presentatrice had in de studio een gesprek met Ad Van Den Berg, een pedofiel die de belangen van deze groep verdedigde. Het publiek en de overige gasten in de studio reageerden vol afgrijzen.

Ad Van Den Berg, die een drijvende kracht is achter de pedofielenpartij 'Martijn', deed dan ook enkele zeer merkwaardige uitspraken. Zo wist hij te vertellen dat jongeren speciaal op bezoek kwamen om seks te beleven en dat ze dit absoluut niet tegen hun wil deden. Voor sommigen in het publiek was dit meer dan genoeg, één man stapte zelfs op. Na het gesprek was er geen applaus, enkel afkeuring.

Het was niet de eerste keer dat Goedele met deze man sprak. In 2009 had ze zelfs een lang interview met diezelfde Ad Van Den Berg, dat u hieronder kunt vinden...Nabericht - 22/3/2011: In de voorbije 50 jaar werd één arts geschrapt als dokter wegens pedofiele praktijken. Dat gebeurde vóór 1976. Nog vier andere geneesheren werden geschrapt wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Dat deelde de Orde van Geneesheren mee in een brief aan Karine Lalieux (PS), de voorzitster van de Kamercommissie Seksueel Misbruik.

De cijfers lopen over de periode van 1957 tot op heden. In deze zelfde periode werden ook nog 5 dokters tijdelijk geschorst voor pedofilie. Hetzelfde gebeurde met 28 artsen voor seksueel misbruik op meerderjarigen. De langste schorsing duurde één jaar, de kortste één dag.

De leden van de Kamercommissie Seksueel Misbruik reageren verbaasd op deze cijfers. Men raakt er stilaan van overtuigd dat het seksuele misbruik van minderjarigen in andere sectoren (bij artsen, in de sportwereld, in de jeugdbeweging) erger is dan in de Kerk en dat in deze sectoren ook minder wordt opgetreden tegen pedofiel misbruik.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht