ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dierenwereld: over melanisme en albinisme

Zowel melanisme, evenals albinisme, zijn in wezen afwijkingen van de normale pigmentatie in haar of huid. Meestal varen dieren er niet zo goed bij, behalve in gevangenschap, natuurlijk.
door Tsenne Kikke - woensdag 29 september 2010 4:47

De jaguar (Panthera onca) is een katachtige, die voorkomt in Midden-Amerika en een groot deel van Zuid-Amerika. Hij lijkt oppervlakkig sterk op de luipaard, maar is zwaarder gebouwd en heeft een forsere rozettentekening. De vacht is lichtgeel tot roodbruin met zwarte rozetten, rond- of ovaalvormige vlekken, met daarin één of twee donkere stippen. Midden op de rug verandert de rij zwarte vlekken soms in een doorlopende lijn.

Door de ronde pupillen kan de jaguar prima zien tijdens de schemering. De zachte voetkussentjes zorgen ervoor dat de jaguar goed kan sluipen, en daarnaast heeft de jaguar intrekbare klauwen en lange en stevige hoektanden. Jaguars kunnen in het wild 12-20 jaar oud worden. In gevangenschap tot 22 jaar.Mama, hoe geraak ik die vlekken kwijt?...

Op onderstaande foto's speelt Lolo, de twee maanden oude jaguar, met zijn Zuid-Amerikaanse moeder, Falah. Ze verblijven in de Zoo van Yaduda in Jordanië. De vader vertoeft in een aparte kooi om het jong te beschermen.

Het merkwaardige is, dat het jong de normale jaguar tekening in zijn pels heeft, en dat de moeder pikzwart is. Ze is een melanistische variant. Zes percent van alle jaguars lijden aan melanisme en om die reden zijn ze zo zwart. Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme. Melanisme betekent, dat een enkel individu van een diersoort een overwegend zwarte kleur heeft, terwijl andere individuen een andere, meestal lichtere kleur hebben.
Bij reptielen, en met name bij hagedissen komt melanisme regelmatig voor. Hoe donkerder een hagedis is, hoe efficiënter het dier het zonlicht kan opvangen, waardoor het een groot voordeel heeft ten opzichte van soortgenoten met een lichte kleur. Als het voedsel schaarser wordt, kan een melanistische (zwarte) kleur de doorslag geven als overlevingsvoorwaarde. Het heeft ook nadelen; een zwarte kleur zorgt niet alleen voor een snellere opwarming, maar ook voor een snellere uitstraling van warmte. Er zijn ook andere voorbeelden: zwarte panters zijn melanistische luipaarden.

Albinisme is dan weer het aangeboren ontbreken van het pigment melanine in haar of huid, wat resulteert in een gedeeltelijk of geheel witte huid en rode ogen. Die huid is erg gevoelig voor de zon en verbrandt snel. Het wordt algemeen beschouwd als een afwijking, omdat bij de meeste soortgenoten wel degelijk pigment aanwezig is. Hieronder volgen enkele afbeeldingen ...


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht