ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over Geloof en (het bestaan van een) God in het jaar 2012

Geloof jij in het bestaan van een God? Niet doen! Gooi dat geloof overboord: het is waardeloos. We hebben zonet het jaar 2012 bereikt: ontgroei dat prehistorische denken. Weggooien? Ja, en ver, heel ver weg. Laat met het waarom ervan even uitleggen.

Ofwel 'geloof' je in het bestaan van een god, ofwel 'weet' je dat er een god bestaat. Geloof herbergt twijfel in zich. Een weten - na zelf-ervaring en zelf-beleving - daarentegen, is onwankelbaar en kan dus nooit of te nimmer van zijn voetstuk worden verstoten, onmogelijk. Ofwel weet je dat er een God bestaat, ofwel blijf je er klakkeloos in geloven. Wat is jouw keuze? Ben je bereid om de stap naar een 'weten' te zetten? Of wens je voor eeuwig en altijd in je geloof te blijven vasthangen?

Geloven maakt een mens laks, lui en vadsig. Iemand die gelooft, zal nooit hunkeren naar een écht weten. Denk hier eens over na. Voor de 'gelovige' zijn dingen vaststaande feiten, alhoewel ze gebaseerd zijn op 'geleende kennis', en niet op échte kennis gebaseerd op een eigen weten.

Elk geloof remt jou dus af, vooral jouw innerlijke groei, als je aan Zelfkennis doet. Het is pas van zodra je jouw geloof overboord werpt, met als gevolg dat je automatisch in twijfel vervalt, dat je kunt gaan snakken en hunkeren naar een 'weten'. Denken dat je het weet, is ook niet goed genoeg, want dan leef je in jouw verbeelding. Snak en hunker naar een écht weten. Dit is de eerste stap. Het 'hoe' volgt misschien vanzelf en is afhankelijk van de gradatie van jouw snakken.

Geloof is zelfs een gevaarlijk iets. Het kan van de meest zuivere, onwetende en jonge mens de meest erge en potentieel gevaarlijke fanatiekeling maken. En weet, dat aangeleerde, en dus geconditioneerde gedachtenprocessen, moeilijk te doorbreken zijn, vooral als ze al diep in de mens zijn ingeworteld.

Feit is: elke gelovige wijst automatisch alle ontdekkingen af die zijn geloofsovertuigingen kunnen ondermijnen of weerleggen, en aanvaardt met een blij hart elke wetenschappelijke ontdekking die zijn geloof ondersteunen of bevestigen.

Sterker zelfs. Door te geloven doet elke mens afstand van zijn aangeboren gaven tot het stellen van diepzinnige vragen, het koesteren van twijfels, rationeel denken, en doet daarenboven ook afstand van het gebruik van zijn zuivere rede. Conditionering legt elk intellect het zwijgen op en het houdt de onwetende onwetend tot op het einde van zijn dagen. - want, aan elk stoffelijk begin is er een stoffelijk einde. Stof keert tot stof weer. Tot wat anders?

Geloof wakkert ook geweld aan. Gevangenissen overal ter wereld krioelen van religieuze fanatici die ervan overtuigd zijn dat hun God hun gewelddaden heeft geautoriseerd. Joden, bijvoorbeeld, roepen zichzelf uit tot 'het uitverkoren volk' en geloven sterk in wat ze zeggen. Dat moet je eens tegen een soort van Hitler zeggen, die op zijn beurt ervan overtuigd is dat het Arische ras het 'uitverkoren volk' is. Daarom werd indertijd de Holocaust gevoed door 'goddelijk' geïnspireerde antisemitische doctrines.

Welke mens, die weet dat hij de tempel in zichzelf meedraagt, heeft nog een kerkgebouw nodig? Kerken zijn met-ter-tijd in wezen gedoemd om uit te groeien tot interessante musea. Het kan nog wel enkele honderden jaren duren, dat wel. Mensen hebben ogen waardoor ze naar de buitenwereld kunnen kijken, maar met die ogen kunnen ze niet zien; horen met hun oren evenmin. Dat verkondigde een Jezus al 2.000 jaar geleden. Maar, wie begrijpt die woorden? Wie kan tot dat 'inzicht' komen?

Inzicht. Vele mensen die aan zelfkennis doen, zoeken zichZelf in boeken, in cursussen, lezingen en voordrachten, maar zelden in zichzelf. Boeken zijn goed, indien je weet waarvoor ze dienen.

Boeken kunnen iets in de mens wakker maken, iets wakker maken wat men reeds 'weet'. Het woordje 'geweten' spreekt voor zichzelf, namelijk: 'hetgeen reeds geweten is'. Boeken zijn reisgidsen, geschreven door mensen die hun reis reeds hebben afgelegd. Vergelijk het met een reisgids waarin een land, dat je nog niet hebt bezocht, beschreven wordt. De exacte weg van de auteur kun je natuurlijk niet afleggen, wel de dingen bezoeken die hij indertijd heeft bezocht. Het spaart je veel tijd uit.

Wat voor zin heeft het om een 'land' te bezoeken om op je sterfbed aan de weet te komen dat je meer dan de helft niet hebt bezocht? De meeste mensen steken meer tijd in het plannen van een vakantiereis dan in het plannen van een reis naar en in zichzelf. Nochtans is die reis de meest boeiende.

Boeken kunnen bovendien 'iets' in de mens wakker maken. Als er 'iets' is, kan het wakker worden gemaakt. Het klinkt als een sprookje. Maar wat, als er 'niets' is? Een n-iets? Met andere woorden: een Niet Iets? Oeps...: we zijn op metafysische terreinen aan het afdwalen, en dat was niet de bedoeling.

In elk geval: boeken kunnen nuttig zijn, zolang je maar niet klakkeloos gelooft wat er allemaal instaat. Test de inhoud van elk boek voor jezelf uit!

Tot slot raden we je aan om niet geloven dat je nu al weet wie of wat je bent. Je bent die veelheid van 'ikjes' niet, je bent zelfs dat lichaam niet, integendeel. Je hebt het als voertuig tijdelijk in bruikleen meegekregen, maar je bent dat voertuig niet. Je bent alles, behalve dat lichaam.

Ons advies is dan ook: doe aan Zelf-kennis! Hoe vreemd het ook mag klinken: het is de énige manier om jeZelf te kennen, en ga van daaruit op zoek of er ja dan neen een God bestaat.

En zo zijn we terug bij het begin van deze tekst gekomen. Snak naar een 'weten' en leg elk geloof terzijde. Tenslotte...: wat ben je ermee indien je uit wil groeien tot een mens met bewust-zijn? Ik bedoel: een mens met een ZIJN waarvan je je bewust bent.

We wensen jou alle succes toe op jouw Persoonlijke Innerlijke Reis via de Weg van Zelfkennis.

Commentaar


Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Hoe goed vind je dit artikel?
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht