ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mijn puppy's eerste jaar

Sacha & Martin Gaus

Mijn puppy's eerste jaar Type: Hardcover
Uitgever: Tirion Uitgevers
Gewicht: 500 gram
Aantal Pagina's: 127
ISBN: 90-5210-921-4
ISBN-13: 978-90-5210-921-3
Categorie: Honden
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


Leg het eerste levensjaar van je pup vast!

Als je gekozen hebt voor een jong hondje, dan merk je ineens veel overeenkomsten met de komst van een baby. Je jonge hond maakt grote ontwikkelingen door, je kunt het bijna niet bijhouden! Dit boek helpt je niet alleen de echte mijlpalen, maar ook alle leuke details vast te leggen. Er is alle ruimte om bijzondere voorvallen of opmerkelijke feitjes te noteren, foto's te plakken of een pootafdruk te maken. Zo zorg je voor een blijvende herinnering aan een tijd die veel te snel voorbij lijkt te gaan. Natuurlijk staan Martin en Sacha Gaus je bij om de opvoeding van je puppy zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Zo leg je een gedegen basis voor jullie vriendschap!

Uittreksel


Blz. 6 - Je hond de baas?

Je bent weliswaar het baasje van je hond, maar dat betekent nog niet dat je de baas over hem moet spelen. Lange tijd is gedacht dat je moest zorgen dat je hond altijd naar je luisterde. Ging het niet goedschiks, dan kwaadschiks. 'Wie niet horen wil, moet voelen', was het uitgangspunt. Dat was gebaseerd op onderzoek uit de vorige eeuw.

Toen observeerden wetenschappers wolven die in gevangenschap leefden en zo makkelijk bestudeerd konden worden. In die roedel bleek dat de leider van de wolven zijn gezag met harde hand handhaafde. Iedere vorm van opstand werd onmiddellijk afgestraft en er waren veel vechtpartijen over wat van wie was.

Nieuw onderzoek door dezelfde wetenschappers toonde aan dat de eerdere onderzoeken niet de waarheid toonden omdat de roedel wolven in een zeer onnatuurlijke situatie verkeerde: de dieren waren geen familie van elkaar en de roedel ontvluchten was niet mogelijk. In de natuur bleken roedelgenoten vrijwel allemaal familie te zijn en als een roedel te groot werd, waardoor er minder kans op overleving is, verlieten een paar wolven de groep om een nieuwe roedel te vormen. Er bleek in de natuur juist alles aan gedaan te worden om de rust binnen de roedel te bewaren en onderlinge vechtpartijen te voorkomen.
Lichaamstaal
Daartoe zijn wolven heel goed uitgerust met lichaamstaal die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Ze gebruiken die lichaamstaal om elkaars goede bedoelingen te laten zien en eventuele ergernis en opkomende agressie af te remmen. Als er al gevechten zijn, is het veel kabaal en weinig wol: het zijn rituele schermutselingen die bedoeld zijn om échte vechtpartijen te voorkomen.

Samenwerking, daar draait het allemaal om!

In feite heel logisch, want de roedel is helemaal niet gebaat bij een bloederige afloop van onderlinge twisten. Er is behoefte aan fitte dieren, die kunnen samenwerken om vijanden te verslaan en grote prooien te grazen te nemen. Hoe meer rust er heerst, hoe beter die onderlinge samenwerking is. En hoe beter de samenwerking is, des te meer kans er is op overleving, dus voortplanting, dus het behoud van de soort.

Vallen en opstaan

Als jonge wolven het nest hebben verlaten, moeten ze meedoen met de roedel om te leren overleven en samen te werken. Dat houdt in dat ze moeten leren om een prooi te lokaliseren, diens spoor te volgen, de prooi op te jagen, in te sluiten, te vangen en te doden. Dat leren die jonge wolven niet doordat hun ouders hen steeds hardhandig te verstaan geven dat ze iets stoms doen, maar door trial and error, door vallen en opstaan. Door dingen uit te proberen en vervolgens te leren van hun fouten, ontwikkelen ze gedrag dat leidt tot steeds meer succes.

Al doende worden de jonge wolven snel genoeg en ontwikkelen ze de juiste strategie zodat ze er uiteindelijk bij kunnen zijn als de prooi wordt gedood, waardoor ze recht hebben op een stuk daarvan. De opwinding over het gezamenlijke succes van de jacht en het gezamenlijk afscheuren van een stuk vlees is heel bevredigend. Tot die tijd worden de jonge wolven verzorgd door hun ouders en andere leden van de roedel. Natuurlijk is het zo dat de sterkste en meest effectief werkende jagers als eerste bij de prooi zijn en daardoor vaak de beste stukken vlees te pakken hebben. Deze meest fitte dieren hebben dus de grootste kans op overleving in de selectieprocedures tot voortplanting.

Recensie

door Tsenne Kikke

Martin Gaus, ditmaal bijgestaan door Sacha, weet als geen ander optimale resultaten te behalen met honden. Dit is geen gewoon leesboek, maar een leesboek met een agenda. Anders gezegd: er is voldoende plaats om - maand per maand - je eigen bevindingen neer te schrijven. Een aanrader dus voor eenieder die zonet een puppy in huis heeft gehaald – of, het van plan is.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht