ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe 'het' werkt - Vrouwenorgasme en mannentepel

Aschwin Tenfelde

Hoe 'het' werkt - Vrouwenorgasme en mannentepel Type: Paperback
Uitgever: Uitgeverij Contact
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 192
ISBN: 90-254-2898-3
ISBN-13: 978-90-254-2898-3
Categorie: Seksleven
Richtprijs: € 16,95

Korte Inhoud


Seks werd vier miljard jaar geleden uitgevonden door bacteriën. Het bleek zo succesvol dat nu zowat al het leven op aarde om seks draait. Maar niemand kan met zekerheid vertellen wat er nu écht gebeurt als we de liefde bedrijven. Of waarom we 'het'doen zoals we het doen. Wat gaat er bijvoorbeeld door je hoofd als je klaarkomt, is het orgasme van de vrouw eigenlijk wel nodig en bestaan er straks nog wel mannen? Waarom zijn sommige dieren homoseksueel en kun je promiscue gedrag goed praten? Waar is seks nu eigenlijk goed voor?

Uittreksel


Blz. 44 : Het zalige niks

In Groningen is een kamer te vinden waar tientallen vrouwen in zijn klaargekomen. De teller staat voorlopig op 29, en in de toekomst worden het er vast nog veel meer. Woont hier misschien een populaire gigolo die als geen ander vrouwen weet te bevredigen? Nee, de enige mannen die hier rondlopen dragen lange witte jassen en bestuderen het orgasme in naam der wetenschap. De orgasmekamer is een onderzoeksruimte van de Rijksuniversiteit Groningen, en op deze plek wilden wetenschappers te weten komen wat er in het hoofd van vrouwen omgaat wanneer ze een orgasme beleven. Ze nodigden vrouwen uit om langs te komen in de orgasmekamer en te gaan liggen in een PET-scanner - een immens apparaat dat in kaart brengt welke hersengebieden op een bepaald moment actief zijn. De vrouwen mochten hun partner meenemen om de benodigde seksuele stimulatie te laten uitvoeren, want zelf moesten ze stil blijven liggen om de meting niet te verstoren. Op het moment dat een proefpersoon haar hoogtepunt bereikte, werd de PET-scanner ingeschakeld en kon de hersenactiviteit in het hele brein worden gevolgd.

Hersenonderzoeker Janniko Georgiadis voerde de proeven uit voor zijn promotieonderzoek. 'Dit soort experimenten zijn nog nooit eerder gedaan,' vertelt hij met enige trots. Het onderzoek verliep ook nog eens bijzonder succesvol. Ook daar is hij trots op: 'Heel veel vrouwen die hebben meegedaan, kregen ook daadwerkelijk een orgasme. De meesten vonden het wel een leuke ervaring.' En dat terwijl de orgasmekamer bepaald geen romantische sfeer uitademt. Het interieur oogt net zo klinisch als een tandartspraktijk, en zo'n PET-scanner verhoogt het libido evenmin. Daarnaast zijn er natuurlijk nog wetenschappers aanwezig om de proef in goede banen te leiden. Toch wisten Georgiadis en zijn collega's tijdens de experimenten een sensuele sfeer te creëren. 'We plaatsten een paar extra gordijnen en dimden het licht. Van tevoren hebben we ook uitgebreid met de proefpersonen gepraat en legden we goed uit waar het experiment om ging. Ook maakten we veel tijd vrij om de vrouwen te laten wennen aan de scanner.'

En dan de meetresultaten, ook die mochten er zijn. Georgiadis ontdekte dat verschillende hersengebieden veel actiever zijn tijdens een orgasme, en dan met name de genotscentra. Daarmee vormen ze een interessante schakel tussen orgasmes en drugsgebruik, omdat dezelfde gebieden actief worden wanneer iemand cocaïne gebruikt. Vooral wanneer de drug wordt ingespoten of gerookt - in plaats van gesnoven - blijkt het een orgastische uitwerking te hebben. Er sproeit dan zo veel dopamine door de hersenen dat er een korte, maar heftige roes optreedt. Bij verschillende medische onderzoeken vertelden drugsgebruikers dat deze 'cocaïne-rush' hetzelfde voelt als een genitaal orgasme.

Maar niet overal in de hersenen neemt de bedrijvigheid toe tijdens een orgasme. Georgiadis ontdekte tot zijn verbazing dat de activiteit van bepaalde hersendelen juist drastisch afneemt. Om precies te zijn: de linker orbito-frontale kwab. Dit hersengebied ligt vlak boven de oogkas en staat in de neurowetenschap bekend als een regelcentrum dat het dagelijks gedrag beteugelt. Het zorgt ervoor dat ons gedrag in toom wordt gehouden, zodat we bijvoorbeeld niet bij het minste of geringste conflict meteen willen vechten. Bij klaarkomende vrouwen is de activiteit van dit gebied veel lager dan normaal, en dus wordt het doen en laten minder geremd. Verrassend genoeg is in dit geval een verband te leggen met psychopaten. Ook bij hen is de activiteit van de orbito-frontale kwab verlaagd, zij het veel langduriger. Het gevolg is impulsief en agressief gedrag, omdat ze beduidend minder controle over hun handelen hebben.

Georgiadis ziet het orgasme dan ook echt als het verliezen van controle. 'Wat op zich ook wel logisch is, want we houden er tijdens een orgasme niet bepaald hoge cognitieve functies op na. Het correspondeert ook wel met hetgeen je zou verwachten dat er in je hoofd gebeurt, namelijk helemaal niks. Het zalige niks, dát geeft juist genot.'

Recensie

door Tsenne Kikke

Aschwin Tenfelde vertelt in 'Hoe 'het' werkt' over wetenschappelijk seksonderzoek. Seks is al miljarden jaren geleden uitgevonden, maar we weten er nog lang niet alles over. Niemand kan met zekerheid vertellen wat er nu écht gebeurt als we de liefde bedrijven. Of waarom we 'het' doen zoals we het doen. Daarom voeren onderzoekers soms onvoorstelbaar vreemde experimenten uit, op zoek naar nieuwe inzichten. Wat gebeurt er nu écht in ons lichaam als we aan seks doen? Wat gaat er door je hoofd als je klaarkomt, is het orgasme van de vrouw eigenlijk wel nodig? Bestaat de G-spot nu wel of niet, en kun je promiscue gedrag goedpraten? En niet onbelangrijk: waar is seks nou eigenlijk goed voor?

'Hoe 'het' werkt' geeft een kijkje onder de lakens van de natuur, en wat we daar zien is ronduit fascinerend. 'Hoe `het' werkt' laat zien wat de laatste inzichten zijn in de biologie van seks. Veel van deze kennis is te danken aan gerenommeerde onderzoekers, maar net zo vaak leveren hilarische experimenten uit de donkerste uithoeken van de wetenschap nieuwe aanwijzingen op.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht