ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Skin

Karen van Ede

Skin Type: Hardcover
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 710 gram
Aantal Pagina's: 224
ISBN: 90-215-5795-9
ISBN-13: 978-90-215-5795-3
Categorie: Lichaamsverzorging
Richtprijs: € 16,99

Korte Inhoud


SKIN..., een compleet naslagwerk over je huid en huidverzorging, geschreven door de Beauty Director van VOGUE NL. Alle Ins & Outs om je te laten stralen!

Je huid kun je niet kopen, die krijg je mee, en samen word je oud.

Onderweg wil je je huid zo goed mogelijk verzorgen. Als je jong bent, moet je je huid nog een beetje leren kennen. Wat kun je er wel en niet op smeren? Wat doet dat puistje-met-slechte-timing daar, en wat te doen bij felle zon of vrieskou? Als je ouder bent, wil je je huid graag zo gezond mogelijk doen lijken, en intussen houd je er al zoveel van, dat rimpels je een doorn in het oog zijn.

Vanaf de puberteit besteden mensen veel aandacht aan de huid en huidverzorging: bescherming, pukkeltjes en poriën, vlekjes en later rimpels, of roodheid verdoezelen. Overal kun je wel informatie vinden over huidverzorging, maar wat is nou juist? In SKIN staat alles wat er te weten valt over de huid en hoe je die zo lang mogelijk mooi houdt. Realistisch, vol tips en weetjes, interessant voor alle (huid)leeftijden.

Karen van Ede schrijft al 25 jaar voor diverse vrouwenbladen, van ELLE tot Grazia en VOGUE.  Als beautyredacteur van vrouwenbladen houdt ze zich dus al jaren met de huid bezig - en, uit haar notities ontstond dit boek. Informatief, hier en daar nerdy, neutraal, vol weetjes en tips. Het leest als een tijdschrift, maar hoort in de boekenkast. Want, net als je huid gaat dit boek je leven lang mee.

 

 

Uittreksel


Blz. 10: Je wordt ermee geboren, neemt het tot ongeveer je twaalfde verjaardag voor lief en pas daarna, als je een pukkeltje krijgt, of per ongeluk verbrandt in de zon, ga je je interesseren voor het jasje waar je in zit. Hoogste tijd om kennis te maken met je huid!

Experiment!

Leuk experiment: ga eens onopgemaakt voor de spiegel staan en bekijk je huid van heel dichtbij. Wat zijn die gaatjes naast je neus, waarom zitten er sproetjes op je voorhoofd, wat is dat bultje op je kin en vanwaar die fijne lijntjes rond je lippen? Je huid is het grootste orgaan dat je hebt en zonder zou je niet kunnen leven, maar je neemt je huid vaak gewoon voor lief. Als iets vanzelfsprekends, dat er nu eenmaal is, en dat een eigen leven leidt. Is je huid droog? Vet? Een combinatie daarvan? Heb je enig idee? Het is alleen al leuk om meer van je huid te weten om een oplossing te kunnen bedenken voor een huidprobleem, maar ook om er mooi en fris uit te zien. En letterlijk lekker in een vel te zitten dat niet trekt of kriebelt. Of glimt wanneer je dat niet wilt, of rood wordt. Er zijn mensen die beweren dat je huid een indruk geeft van wat er allemaal binnen in je lichaam gebeurt en van hoe je je voelt. Onrustig, of juist goed in balans, geïrriteerd, of ontspannen.

Kun je een mooie huid kopen? Misschien wel. Maar het belangrijkste is dat je van je huid houdt, en goed voor je huid wilt zorgen.

Wat gebeurt er binnen in je huid?

Stel je je huid maar voor als een slagroomtaart. Opgebouwd uit twee dikke plakken cake met tussenlaagjes en een versierd laagje bovenop. Dat bovenste laagje zijn de dode huidcellen, die aan elkaar kleven. De eerste dikke cakelaag is de epidermis, de tweede de dermis. Beide dikke lagen bestaan uit ontelbaar veel cellen, zo ongeveer 90 miljoen in totaal! Die huidcellen zijn voortdurend met elkaar in 'gesprek'. En daar hebben ze energie voor nodig. Die energie wordt verzorgd door de mitochondriën, een soort microkerncentraletjes rond de celkernen, die zorgen dat de cel zijn werk goed kan doen. Een belangrijke taak is: slechte bacteriën en schimmels buiten houden. In de epidermis zitten de keratinocyten, de naam van de soort cellen waaruit deze laag is opgebouwd. En de pigmentcellen, die UV zo veel mogelijk opnemen en de huid een bruine kleur geven om je beter te beschermen tegen de zon. De epidermis beschermt daarnaast tegen kou. De grootste taak van de dermis is de huid soepel te houden, zodat deze kan rekken zonder te scheuren (stel je voor!). Hier zitten de fibroblasten, een naam om te onthouden, de cellen die collageen en elastine aanmaken, samen het elastiek van je huid. De dermis voedt je totale huid middels kleine bloedvaatjes, en voert afval af via het lymfesysteem.

Een lekkere verse taart, graag

De dermis regelt ook de vochthuishouding, door middel van GAGS (een soort micro vochtsponsjes) en in de dermis zitten de zenuwuiteinden, die zorgen dat je pijn en warmte voelt. En, niet onbelangrijk, de dermis regelt de temperatuur van je huid. Bovendien zitten hier de talgkliertjes die talg aanmaken die de huid soepel maakt. De cellen van de dermis worden niet constant vernieuwd, en schade is zichtbaar als een litteken. Nu weet je waarom het zo belangrijk is om je slagroomtaart vers en intact te houden, en te zorgen dat hij niet uit elkaar valt.

Stel je maar voor dat collageen en elastine voor souplesse van de cake zorgen, en dat de cake opgevuld is met een soort gel die grote hoeveelheden vocht kan vasthouden, en zorgt dat de cake niet uitdroogt. De cake wordt van onderaf voortdurend vernieuwd door stamcellen, die huidcellen produceren.

Het zijn de huidcellen die bepalen hoe lekker de cake is, hoe sappig en mooi om naar te kijken.

Het huishouden van een huidcel

We zijn er bijna, maar nog even dit: de keratinocyten, de cellen in de bovenste laag de epidermis, hebben een cyclus van ongeveer vier weken. Ze beginnen onder aan de epidermis aan hun weg naar boven, en delen zich voortdurend op in nieuwe cellen. Eenmaal op de plaats van bestemming laten ze het leven (ze verhoornen, netjes gezegd) en worden dode huidcellen, die nog even gezellig blijven plakken. Ze zijn nauwelijks zichtbaar, maar je weet dat ze er zijn als je ooit zelfbruiner gebruikt. De vlekken die dan kunnen ontstaan zijn te danken aan concentraties van dode huidcellen. De ruwe plekjes op je ellebogen of soms knieën zijn een samenklontering van dode huidcellen. Of kijk om je heen: stof in huis bestaat voor een groot deel uit de dode huidcellen die zonder dat je er erg in had van je af zijn gevallen. Als je ouder wordt, hoef je minder te stofzuigen: dan vertraagt de celvernieuwingscyclus in de epidermis tot soms wel 12 weken.

Geschiedenis van je huid

Heb je veel medicijnen moeten slikken toen je klein was, of ben je als kind vaak verbrand? Speelde je vaak buiten, waste je je gezicht met zeep, en wanneer ging je make-up gebruiken? De geschiedenis van je huid is belangrijk om te kunnen inschatten waar bepaalde kenmerken vandaan komen. Die pigmentvlekjes boven de lip, de acnelittekentjes op je wangen, de gesprongen vaatjes naast je neus, of de reactie van je huid op bepaalde ingrediënten in cosmetica. Sommige mensen kunnen alles op hun huid smeren zonder ook maar ergens last van te hebben. Anderen hebben contactallergieën (bijvoorbeeld: voor parfum- of bewaarstoffen).

Recensie

door Tsenne Kikke

'Skin' is een naslagwerk over de huid en haar verzorging, met een degelijke inhoud, aangevuld met velerlei tips en weetjes. Het is een naslagwerk voor jonge meisjes die net beginnen met huidverzorging, maar ook voor hun moeders die zich afvragen of hun beautyroutine nog up to date is. Vakjargon en moeilijke termen legt worden op een heldere en bevattelijke manier uitgelegd, zonder dat het ooit droog of saai wordt. Mythes en fabels worden op een objectieve manier doorprikt. In het boek staat alles wat je moet weten om te begrijpen hoe de huid werkt en wat ze nodig heeft. Je ontdekt hoe je jouw huid best kan verzorgen en wat er allemaal bestaat om je er op je best te laten uitzien. Een must read voor alle leeftijden!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht