ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Begrijp je pijn

Peter Heijligenberg

Begrijp je pijn Type: Hardcover
Uitgever: Ankh-Hermes
Gewicht: 725 gram
Aantal Pagina's: 212
ISBN: 90-202-0414-9
ISBN-13: 978-90-202-0414-8
Categorie: Medische Gids
Richtprijs: € 24,95

Korte Inhoud


Peter Heijligenberg specialiseerde zich als psychotherapeut in het behandelen van medisch niet-verklaarbare lichaamspijnen.

Er zijn hem ongeveer 150 medisch niet-verklaarbare pijnplekken in het menselijk lichaam bekend. Door in zijn praktijk 115 van deze lichaamspijnen systematisch te onderzoeken slaagde de auteur er in te achterhalen door welk psychisch 'gedrag' deze pijnen ontstaan. Op basis van deze kennis ontwikkelde hij een nieuwe behandelmethode.

'Begrijp je pijn' is bedoeld voor mensen die vertrouwd zijn met de gedachte dat er fysieke pijnen zijn die een psychische achtergrond kunnen hebben en die last hebben van één van de onderzochte pijnen. Het boek is op een toegankelijke, heldere manier geschreven en bevat ontroerende en herkenbare persoonlijke verhalen.

Dit boek biedt nieuwe mogelijkheden om een deel van de mensen die last hebben van tot nu toe onverklaarde en onbehandelbare pijnen, alsnog te kunnen genezen.

Uittreksel


Blz. 11: Het fenomeen lichaamspijn loopt als een rode draad door mijn leven heen

Ik herken ze, mensen met pijn. Op straat, in de winkel, de trein, de metro. Ik weet niet precies hoe, maar ik zie het aan ze.

Terugkijkend zie ik dat mijn belangstelling voor lichaamspijnen als een rode draad door mijn leven loopt. Het begon al op jonge leeftijd. Ik kom uit een oude vissersfamilie. Elke zaterdagavond kwam die familie bijeen om de ervaringen van de voorbije week uit te wisselen. Heel gezellige avonden waren dat. Veel neefjes en nichtjes, veel ooms en tantes. De verhalen van de ooms die op zee waren geweest, het slechte of juist mooie weer, de vangst. De verhalen van de tantes, de grote en kleine gebeurtenissen van alledag.

Een van de tantes was tante Anna. Tante Anna vertelde altijd wel over pijnen waar zij last van had.

Eén oom maakte daar op zulke avonden altijd grapjes over. Af en toe zei hij dat ze zich aanstelde. Ik vond dat erg. Ik had altijd vreselijk met haar te doen. Ik herinner me dat ik, als jongetje, moed verzamelde om op een zaterdagavond tegen die grote oom te durven zeggen: 'Maar u kunt toch zien, dat ze pijn heeft?'

Lang voordat ik psychotherapeut werd, was het zo dat er op feestjes of bijeenkomsten altijd wel mensen naar mij toekwamen die mij - ongevraagd - over hun ziekte of pijn kwamen vertellen. Niet zelden ging dat om pijn die de artsen niet konden verklaren, maar die door deze mensen wel degelijk gevoeld werd. Onverklaarbare pijnen waar mensen, zo goed en zo kwaad als het ging, mee probeerden te leven. Zulke gesprekken verveelden of irriteerden mij nooit. Integendeel, ik was altijd geïntrigeerd door deze verhalen en benieuwd naar de manier waarop mensen met hun pijn omgingen.

Het heeft dan ook niemand uit mijn omgeving verbaasd dat ik mij in mijn praktijk, bijna als vanzelfsprekend, specialiseerde in het behandelen van medisch niet-verklaarbare lichaamspijnen.

`U mag mij altijd bellen, al is het midden in de nacht.'

In de loop der jaren kreeg ik steeds meer cliënten die last hadden van MNV-pijnen. Daardoor kwam ik met steeds meer verschillende pijnen in aanraking, waardoor mijn belangstelling ervoor alleen maar toenam.

Het gebeurde regelmatig dat ik tegen een cliënt zei: 'Als uw pijn plotseling sterker wordt, dan mag u me altijd bellen, al is het midden in de nacht.' Waarom zei ik dat? Ik had inmiddels uit vele casussen geconcludeerd dat je er als behandelaar bij moest zijn, juist op het moment dat de pijn onverwacht sterker werd. Waar het mij in zo'n telefoongesprek dan om ging, was samen met de cliënt te achterhalen wat hij dácht op het moment dat zijn pijn plotseling sterker werd. Uit voorgaande behandelingen was mij namelijk gebleken dat een MNV-pijn ontstaat of sterker wordt als gevolg van een gedachte die de cliënt heeft. Als je die gedachte achterhaalt, dan heb je de eerste aanwijzing voor het vinden van de oorzaak van de MNV-pijn in handen. In die zin vindt de door mij toegepaste behandelmethode haar wortels in de cognitieve gedragstherapie.

Immers, in de cognitieve gedragstherapie wordt ervan uitgegaan dat het denken grote invloed heeft op het gevoelsleven en het handelen van de mens. De therapie richt zich vooral op het onderkennen van zogenaamd 'foute' gedachten en denkgewoontes die men zich heeft aangewend.

Met hulp van de therapeut wordt er na bewustwording van 'ongezonde' gedachten en het daaruit voortvloeiende 'ongezonde' gedrag, gezocht naar gezondere gedachten. Daarna wordt er geoefend met gezond gedrag.

Een kortere behandelduur van MNV-pijnen

Samen met cliënten heb ik duizenden keren een zoektocht ondernomen naar de oorzaak van hun pijn. Dankzij deze zoektochten ging ik overeenkomsten zien tussen cliënten die last hadden van dezelfde pijnen. Ik ontdekte wetmatigheden waardoor het mogelijk werd om sneller tot een diagnose te komen. Daardoor lukte het mij vaak het aantal gesprekken per cliënt aanzienlijk te beperken.

Een kortere behandeltijd is niet onbelangrijk, wanneer u bedenkt dat mijn cliënten dikwijls jaren met een pijn rondliepen waarvoor geen verlichting mogelijk leek. Dan is een snelle behandelmethode een geschenk uit de hemel.

Recensie

door Tsenne Kikke
Peter Heijligenberg is managementtrainer en agoog in het bedrijfsleven. Zijn hart gaat uit naar mensen met medisch niet verklaarbare lichaamspijnen, MNV-pijnen. Als psychotherapeut in zijn praktijk ontmoette hij vaak mensen met diverse pijnen. Hij zet die pijnen in een overzicht en komt erachter dat er vaak een nare gebeurtenis aan vooraf gaat.

In een korte behandelmethode komt hij er samen met de cliënt achter waardoor de pijn ontstaan is. Door bewustzijn en zelfinzicht kan men deze pijn kwijtraken. Hij ontdekt het volgende:

. er is een nare gebeurtenis
. de persoon heeft een bepaald voornemen
. de persoon krijgt een bepaald gedrag
. er komt een Medisch Niet Verklaarbare pijn

Hoe het opgelost kan worden:

. vragen: wat is er gebeurd toen die pijn begon?
. wat heb je je toen voorgenomen?
. welk gedrag had je toen?
. Bewust worden daarvan, zelfinzicht krijgen
. gezonder gedrag
. de Medisch Niet Verklaarbare pijn verdwijnt

'Begrijp je pijn' omvat 212 bladzijden met 115 tekeningen van pijnpunten. Mensen kunnen het boek lezen en nagaan wat er gebeurd is in verband met de pijn en kunnen door zelfinzicht van hun pijn afkomen. Het boek is makkelijk te lezen en duidelijk met de tekeningen en tekst eronder. Het is ook geschikt voor therapeuten, zoals fysiotherapeuten, masseurs, psychotherapeuten, indien ze te maken hebben met cliënten met onverklaarbare pijnen.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht