ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Massage

Mogelijk ook bekend als massage therapie.

Massage therapie houdt in het manipuleren van weefsels die dicht onder de huid liggen,  zoals de spieren en pezen, met gebruikmaking van spanning, wrijven, drukken, trekken en trilling. Dit kan met of zonder massageolie worden gedaan. De persoon die wordt gemasseerd, wordt 'massee' genoemd.

Massage is zo oud als de geneeskunde zelf. Het lijkt ook een menselijke reflex te zijn om je te wrijven als je ergens pijn hebt, vooral om de spier los te maken en om een betere bloeddoorstroming te stimuleren. Tegenwoordig bestaan er enorm vele variaties. De klassieke 'Zweedse' massage richt zich op het spierstelsel en is in heel Europa populair.

Andere vormen van massage zijn, onder andere:

  • Bowen-therapie: lichte techniek voor de zachte weefsels die het zenuwstelsel beïnvloedt.
  • Integratieve massage: combinatie van verschillende massagevormen. Bijvoorbeeld: dynamische massage, (klassieke) Zweedse massage en polariteitsmassage.
  • Lymfatische drainage: massage langs de lymfevaten ter bevordering van de lymfestroom.
  • Metamorfosemassage: door middel van metamorfosemassage kunnen blokkades worden ontdekt die reeds tijdens de zwangerschap door de foetus ontwikkeld werden. Tijdens de behandeling worden deze blokkades opgeheven. Robert Saint John ontdekte dat de reflexpunten van de wervelkolom corresponderen met de tijd voor de geboorte, de prenatale periode. In deze reflexzone bevinden zich de herinneringen aan indrukken opgedaan in de prenatale periode.
  • Marma-massage: traditionele Indiase massage. Myofasciale ontspanning techniek die spanning in spier- en bindweefsel verlaagt.
  • Ontspanningsmassage: een massage met een kalmerende en rustgevende werking, ontspanning van de spieren, bevordering van de doorbloeding en verbetering van de stofwisseling. Bij een ontspanningsmassage wordt er zachter en meer aan de bewustwording van het lichaam gewerkt. Het hoofd is hierbij niet los te zien van het lichaam.
  • Polariteitsmassage: een methode uit de natuurlijke gezondheidszorg, gebaseerd op de universele beginselen van de levensenergie.
  • Reflexologie: Reflexologie of reflexzonetherapie is de stimulering van reflexpunten op de voeten en handen. Er wordt door de aanhangers uitgegaan van de veronderstelling dat deze zones corresponderen met de verschillende lichaamsorganen.
  • Rolfing: krachtige massage, ontwikkeld doro Dr. Ida Pauline Rolf, waarbij het hele lichaam van de therapeut druk uitoefent.
  • Shiatsu: Shiatsu is een Japanse lichaamstherapie waarbij de duimen, handpalmen en vingers zonder spierkracht maar met lichaamsgewicht worden gebruikt om druk (dus geen wrijving of kneden) uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam.
  • Sportmassage: musculaire technieken die zijn aangepast aan de behoeften van sporters. Dit is een massage voor een betere sportprestatie of bevordering van herstel na een blessure.
  • Stoelmassage: de massage wordt gegeven op een speciale, ergonomische stoel die wordt meegebracht door de masseuse of masseur. Tijdens de massage oefent de masseur druk uit met de ellebogen, handen, handpalmen en vingers op hoofd, nek, rug, schouders, armen en handen waardoor blokkades worden opgeheven en zwakke plekken worden versterkt. Stoelmassage is niet bedoeld ter behandeling van medische klachten maar vermindert en voorkomt klachten, zoals RSI en symptomen van stress.
  • Sweda-massage: is een Tibetaans boeddhistische massagevorm, die gericht is op het energetische systeem. De massage richt zich op de chakra's, meridianen, marmapunten en auralagen.
  • Tantrische massage: Surya tantra wordt de massage binnen de Tantra genoemd. De massage richt zich op de mannelijke (Shiva) en de vrouwelijke energiestroom (Parvati) in het lichaam. Door deze bijeen te brengen ontstaat prana, dat vervolgens over het lichaam wordt verdeeld.
  • Thaise massage: deze massage is sterk beïnvloed door yoga, Ayurvedische en Chinese geneeskunst. De bewegingen lijken vaak sterk op de asana's van yoga en de aandacht voor de drukpunten lijkt op de nadis uit Ayurveda en de meridianen uit de Chinese geneeskunst. Er zijn twee stromingen in de Thaise massage, de noordelijke variant, Nuad Bo-Rarn, en de zuidelijke variant, die ook wel Wat Pho-massage genoemd wordt. Deze laatste is statischer en wordt veelal als pijnlijker ervaren.
  • Triggerpointmassage: triggerpointmassage is een relatief nieuwe vorm van massage. Hierbij wordt op zoek gegaan naar triggerpoints. Een triggerpoint is een kleine verkramping in een spier die aanvoelt als een pijnlijke verharding. Deze verkrampingen spelen vaak een belangrijke rol bij talloze lichamelijke ongemakken. Bij triggerpointmassage worden deze 'spierknopen' opgezocht en gemasseerd. Een van de populairste methoden onder masseurs is die van Clair Davies, de auteur van het Handboek triggerpoint-therapie. Binnen deze methode wordt gebruikgemaakt van korte diepe knedingen. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is dat de patiënt dit zelf meerdere malen per dag herhaalt, waarbij het gebruik van massagehulpmiddelen vaak de voorkeur krijgt of zelfs noodzakelijk is.
  • Tui Na: of, Tuina, is een Chinese vorm van massage. Letterlijke betekenis: 'Tui' = 'duw' en 'Na' = 'grijp'.
  • Zweedse massage: dit wordt ook klassieke massage genoemd. De masseur maakt hierbij gebruik van onder meer: strijken, kneden en kloppen.

Daarnaast zijn er nog tal van andere massagetechnieken, of disciplines, die eventueel onder dezelfde rubriek kunnen gerangschikt worden, waaronder deze enorm lange lijst: Acupressuur - Aromatherapie massage - Ayurvedische massage - Babymassage - Balinese massage - Californische massage - Cranio-sacrale massage - Dynamische massage - Energetische massage - Haptonomie - Holistische massage -  Hot chocolate massage - Hot stones massage - Hydromed - Hydromassage - Indische massage - Joya massage - Koreaanse massage - Massage voor (huis)dieren - Maya massage - Regeneratie massage - Shantala massage - Shiatsu - Tachyon Chakra massage - Tai-chi massage - Takiti - Taoïstische massage - Therapeutische massage - Tibetaanse massage - Vitaliteitsmassage - Vlindermassage - Voetreflexologie - Zwangerschapsmassage, enzovoorts...

Veel massagetherapieën zijn gebaseerd op een grondig begrip van de anatomie, maar andere zijn gebaseerd welbepaalde filosofieën. Onder de meer exotische vormen van massagetherapie vallen shiatsu, cranio-sacraaltherapie en reflexologie, en verder polariteitsmassage - die positieve en negatieve energie in evenwicht brengt - triggerpointmassage: op bepaalde punten wordt druk uitgeoefend om plaatselijk pijn te bestrijden, of het functioneren van verder verwijderde organen te beïnvloeden - en acupressuur: in plaats van acupunctuurpunten met naalden aan te prikken, wordt er druk op uitgeoefend.

Massage wordt beoefend door gespecialiseerde massagetherapeuten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, alternatieve genezers en andere beroepszorgverleners. Zij beogen zowel fysieke problemen te behandelen, zoals pijn in het bewegingsapparaat als psychologische aandoeningen, waaronder angst en depressie.

Het doel van een massage kan dus gelegen zijn in het bestrijden van klachten of symptomen, hetzij lichamelijke, hetzij geestelijk/emotionele.

  • Behandelen van lichamelijke klachten/symptomen gebeurt hoofdzakelijk door vaklieden uit de gezondheidszorg, zoals chiropractors, osteopaten en fysiotherapeuten.
  • Adresseren van geestelijke en emotionele klachten/symptomen wordt hoofdzakelijk uitgevoerd door professionele massagetherapeuten.
  • Daarnaast zijn er aanbieders van zogeheten alternatieve geneeswijzen die als onderdeel van hun methode (ook) massage gebruiken, zoals bij shiatsu.

Er hoeft evenwel van klachten of symptomen geen sprake te zijn, omdat massage ook op andere aspecten van welzijn gericht is. Daarbij kan men bijvoorbeeld denken aan rust en ontspanning, aan verwenning en genieten, of aan het lenigen van aanrakingsarmoede.

Organisaties gespecialiseerd in massage


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in massage op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht