ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vitamine K2-tekort: gevaarlijker dan je denkt ?

Wie is de beste diagnosesteller: de geneesheer of het internet?…
door Tsenne Kikke - zondag 15 april 2018 17:03

Het gevaar bestaat dat het internet stilaan beschouwd wordt als een soort van diagnosesteller, waardoor de huisarts gereduceerd wordt tot de medicatievoorschrijver, terwijl de apotheker de rol van leverancier blijft vervullen.

Bij hartproblemen moet men - volgens mij - zolang mogelijk in de handen blijven van de arts - want, eenmaal in de handen van een cardioloog wordt er niet meer naar mogelijke oorzaken gekeken, en wordt er aan symptoombestrijding gedaan; dit, afhankelijk van de specialisatie van de cardioloog.

De ene zal een coronarografie aanraden, de andere een ablatie, en nog een andere zal jou de raad geven om een pacemaker te laten implanteren. In de meeste gevallen ondergaat men ze uiteindelijk alle drie, misschien.

Anderzijds is het opsporen van oorzaken tegenwoordig bijna onbegonnen werk, zelfs na een bloedonderzoek; vooral, omdat artsen te weinig tijd aan één patiënt kunnen besteden. Dan maar bepaalde zaken zélf in handen nemen?...

Maar, van het internet af te schuimen, kan een mens ook knettergek worden - want, met betrekking tot problemen van het hart en bloedvaten, bijvoorbeeld, vindt men er bijna alle dagen iets nieuw op.

Zo las ik de voorbije week dat er een sterk verband bestaat tussen cardiovasculaire mortaliteit en vitamine K2-deficiëntie, en onderzoekers waarschuwen dat dit zeer veel voorkomt. Bij ouderen zou dit zelfs oplopen tot 50%, evenals bij bloeddrukverhoging (hypertensie), ouderdomsdiabetes, chronische nierziekten, en hart- en vaatziekten. Vasculaire calcificatie of slagaderverkalking is zeer algemeen bij deze ziektebeelden, en is geassocieerd aan een chronisch tekort aan vitamine K2.

Vitamine K2 verschilt van de K1-vorm, die een rol speelt bij de bloedstolling. K2 is een andere vorm, met zeer diverse functies. Eén van de belangrijkste is het opslaan van calcium waar het hoort, namelijk: in het bot. Vitamine D zorgt enkel voor een goede opname in de darm, maar bij gebrek aan K2, slaat calcium neer in de verkeerde weefsels: in gewrichten en plaques in de bloedvatwanden. De rol van K2 werd pas recent erkend, en hierdoor zijn tekorten en de cardiovasculaire gevolgen zeer wijd verspreid.

Bronnen van Vitamine K2 zijn, onder andere: Natto - Kaas (zachte en witte) - Kwark - Eigeel - Boter - Orgaanvlees, zoals kippenlever - Kippenborst - Eend en lamsvlees.

K2 supplementen

Vitamine K2 vermindert de werking van antistollingsmedicatie, zoals warfarine (coumarinederivaten zijn vitamine K-antagonisten). Wees dus voorzichtig met vitamine K-suppletie. Dit geldt ook voor lage doseringen (onder de 45 mcg). Mensen, die medicijnen slikken, dienen wel altijd eerst hun arts te raadplegen. Bij mensen die een overmatige bloedstolling hebben, in combinatie met een overdosis vitamine K2, bestaat er een sterk verhoogde kans op trombose.

Uiteindelijk doet men er misschien goed aan om gewoonweg de huisarts zoveel als mogelijk volledig uit te horen, denk ik. Of, daarnaast toch nog het internet blijven afschuimen? Weet jij het?...

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht