ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

'Het Voynichmanuscript is één van de meest bizarre boeken ter wereld - Deel 3

Nog immer zijn er wetenschappers die het Voynichmanuscript trachten te ontcijferen.
door Tsenne Kikke - woensdag 31 januari 2018 19:24

De beruchte, niet te ontcijferen tekst van het Voynichmanuscript, die vermoedelijk uit de jaren 1400 dateert, heeft onderzoekers verbijsterd sinds het in 1912 werd gevonden. Reeds eerder heb ik erover twee blogs gepubliceerd, getiteld: 'Het Voynichmanuscript is één van de meest bizarre boeken ter wereld - Deel 1', en 'Het Voynichmanuscript is één van de meest bizarre boeken ter wereld - Deel 2'.

Nu kwam ik aan de weet dat een zekere Greg Kondrak, een Canadese wetenschapper, verbonden aan de Universiteit van Alberta, zich er - samen met een collega - over heeft ontfermd.

Zo beweerde hij onlangs dat hij de code van dat mysterieuze manuscript heeft gebroken; dit, met behulp van 'kunstmatige computerintelligentie'.

Nochtans is hij niet de enige. In het verleden hebben meerdere 'Voynichologen' dit al verklaard, maar geen één van hen vond steun bij de vele anderen. Anders gezegd: we moeten afwachten of Greg Kondrak en zijn collega daarop een uitzondering zullen zijn.

Volgens hen is 80% van de grondtekst ervan in Hebreeuws geschreven - en, de eerste zin zou als volgt luiden: "Ze gaf aan de priester aanbevelingen, de man van het huis, en aan mij en (aan de) mensen." Een vreemde zin om zo'n manuscript in te leiden, maar Kondrak kon er het logische van inzien.

Een vluchtige blik op enkele van de andere woorden, die ze in het boek hebben gevonden, suggereerde verder dat de theorieën die erin vermeld staan, wijzen op een soort van geneeskundige tekst. In deze bevinding is er niets fenomenaals te bespeuren, omdat reeds eerder melding werd gemaakt dat het werk hoogstwaarschijnlijk van een Joodse arts afkomstig was.

Tevens spreken zeer vele afbeeldingen voor zichzelf. Bijvoorbeeld: in één illustratie zien we hoe vrouwen in water aan het baden zijn, en dan ook verwees naar het gemeenschappelijk zuiveringsbad dat door orthodoxe Joodse vrouwen na de bevalling werd gebruikt. Ook zijn er in dat boek talrijke illustraties afgebeeld die duidelijk naar geneeskrachtige planten verwijzen.

Indien je er meer over aan de weet te komen, verwijs ik jou nogmaals naar mijn eerder gepubliceerde blogs.

Besluit

Weten we nu iets veel meer? "Geen sikkepit," kan daarop een antwoord zijn, maar in elk geval werden we op de hoogte gesteld dat men er nog altijd mee bezig is.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht