ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Geubels en zijn Taboe worden door Voetbal Inside overtroffen, maar niet in dank afgenomen

Foei!… Voetbalanalisten spotten met Bo Van Spilbeeck, maar verkreeg de nodige kritiek.
door Tsenne Kikke - zaterdag 3 februari 2018 18:42

De transformatie van Bo Van Spilbeeck, de VTM-journalist die zich onlangs outte als transgender, was in België 'groot nieuws'. Maar ook in Nederland werd erover gepraat, al werden sommige zaken niet altijd in dank aanvaard. In het Nederlandse voetbalprogramma 'Voetbal Inside', bijvoorbeeld, werd de spot gedreven met die Van Spilbeeck. "Iedere gek heeft z'n gebrek", klonk het.

Zo kwam 'Voetbal Inside' - na een slechte mop van voetbalanalist René van der Gijp - onder vuur te liggen.

Vlak voor het laatste reclameblok leidde Johan Derksen de grap in. “Wilfred, even een serieuze noot: wij maken vaak een hoop onzin mee hier, maar ik heb vandaag een heel serieus gesprek met René. Ik begrijp hem, ik respecteer hem ook zeer, maar René heeft wel een mededeling waar Nederland van zal opkijken. Dat ik dit op mijn 69ste nog moet meemaken. De laatste waar ik dit van verwacht had, is René.”

Daarop zei René van der Gijp: “Ik wil het niet groter maken als dat het is, Wilfred, maar ik wil verder als Renate. Ja, lach er maar om. Ik vind het niet om te lachen. Mijn zoon heeft me de hele dag al zo genoemd.”

René van der Gijp maakte achteraf zijn grap helemaal af door na de reclame met een blonde pruik en gehuld in een soepjurk aan de tafel te verschijnen.

Zowel de andere talkshowgasten, evenals vele leden van het publiek, barstten meermaals in lachen uit, maar sommige kijkers konden er helemaal niet om lachen.

De grap van van der Gijp werd duidelijk geïnspireerd door de aankondiging van vtm-journaliste Bo Van Spilbeeck eerder deze week.

Op zich had de verkleedpartij nog een onschuldige plaagstoot kunnen zijn, zij het niet dat Johan Derksen vervolgens tekeer ging tegen transgenders.

Johan Derksen: “Ik begrijp best dat het een serieus onderwerp is, en ik heb dat allemaal gevolgd met die meneer de afgelopen dagen. Ik vind het prima, maar als je kijkt met je volle verstand en je nuchtere kijk op het leven, dan hoor ik ‘de kinderen zijn zo blij’ en ‘zijn vrouw is zo blij’, maar als ik zo in Grolloo de hond uit ga laten, dan zit mijn vrouw al in de trein. Die blijft niet natuurlijk. We moeten ook niet net doen alsof dit normaal is. We proberen dat nu te respecteren door te zeggen: ‘Dat is toch heel normaal!’ Ik blijf het bijzonder vinden.”

“Ik vind het niet knap, nee. Ik vind het een beetje vreemd, maar iedere gek heeft zijn gebrek, dus dat moet hij maar doen. Jij zit hier ook met zo’n gezicht van: het is toch knap dat die man dat durft? Nou, ik vind het een beetje gek. Die meneer heeft als man 100.000 keer de minister-president van België geïnterviewd, en die komt nu dadelijk met zo’n pruik hier en gaat hem dan interviewen. Dat is voor de andere partij ook wel vreemd in zijn functie.”

Vreesde Derksen nu niet voor massale kritiek? “Dat weet ik niet. Ik hoop dat ze begrijpen dat dit een satirisch programma is. Niet iedereen begrijpt dat in het land. Of onze satire nou altijd even geslaagd is, weet ik ook niet hoor.”

Tot slot verwachtte hij niet dat collega Jan Boskamp ook als vrouw verkleed zal gaan..: “Jij past ook niet in zo’n klein, sexy bh’tje, denk ik.”

Yin versus Yang!

Op het programma kwamen natuurlijk negatieve reacties. Het kan ook niet anders: voor elke pro vind je wel een contra. 'Evenwicht' wordt dat genoemd. Hieronder drukte ik er enkele af. Maar, vertegenwoordigen ze de mening van de gehele Nederlandse bevolking?... 'k Weet dat natuurlijk niet. Wel vermoed ik dat er dan geen sprake kan zijn van 'evenwicht - of, 'k hoop het althans. :-)

Enkele liefdevolle bemerkingen...

- "Hou toch op, stelletje homofobe, transfobe eikels. Jullie zijn om te kotsen."

- "Ik kook van woede. Wat een stelletje losers! Eigenlijk zou ik dit filmpje ook niet moeten delen want het enige waarom het bij deze gemankeerde haantjes draait is kijkcijfers. Ten koste van alles en iedereen. Stelletje egotrippers en leeghoofden."

- "Voetbal Inside en hun witte mannelijke gasten bewijzen eigenhandig hoe diep racisme, seksisme, homofobie en transfobie in de Nederlandse samenleving verankerd zijn (alles onder mom van “moet kunnen, is grapje”)."

Nawoord

In 'Taboe', een programma dat mensen zogezegd door humor verbindt, lacht Philippe Geubels met personen; met personen, waar je eigenlijk niet om mag lachen, waaronder gehandicapten, en mensen met een ongeneeslijke ziekte.

Toegegeven: Bo Van Spilbeeck komt daarin niet voor - gewoonweg, omdat je nu eenmaal met hem/maar en consoorten niet mag lachen. Tenslotte is transgenderisme de normaalste zaak van de wereld, nietwaar?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2018 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht