ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over Identificatie, de wereld van zelfbedrog

Identificatie is een toestand die we zelden of nooit in onszelf (h)erkennen.
door Tsenne Kikke - woensdag 9 augustus 2017 21:51

'Vrijheid', of 'vrij zijn', betekent in de eerste plaats jezelf bevrijden van identificatie.

Identificatie is valse vrijheid, de illusie van vrijheid, waarbij we het gevoel hebben dat we vrij zijn, omdat we doen hetgeen we willen doen. Maar, in plaats van dat we onszelf vinden, verliezen we onszelf in wat we aan het doen zijn - en, wat we dan aan het doen zijn kan met vrijheid te maken hebben, terwijl wijzelf er slaaf van zijn. Mensen kunnen zichzelf eveneens verliezen in wat ze aan het doen zijn, zelfs indien het dingen zijn die ze niet willen, zelfs als het iets is waarover ze geen keuze hadden.

Ikzelf, bijvoorbeeld, was indertijd tijdens het koken dermate geïdentificeerd met al hetgeen ik in die momenten aan het doen was, dat niemand mij mocht storen, of berispen. Meestal joeg ik dan ook iedereen de keuken uit... :-)

Het thema 'identificatie' speelde een belangrijke rol in Gurdjieff's leerstellingen, maar je hebt het misschien al door: wat identificatie precies inhoudt, kan moeilijk in woorden worden beschreven. Enerzijds kunnen we ons best doen, doch anderzijds is het iets wat je voor jezelf zou moeten kunnen ervaren.

Hieronder volgt daarover een korte in het Engels gesproken tekst, afkomstig uit Hoofdstuk 8 van het boek 'Op zoek naar het wonderbaarlijke', geschreven door Ouspensky, één van de vele leerlingen van George Ivanovitch Gurdjieff.

Waarschijnlijk is de inhoud ervan niets voor jou, beste lezer - maar weet, dat deze Spiritualia-website zich ook richt tot mensen die zichzelf 'Zoekers naar de Waarheid' zouden kunnen noemen, en dan ook aan Zelfkennis doen.

Toegegeven: die personen hebben deze tekst al meermaals in het Nederlands gelezen, toch is het belangrijk dat ze het nogmaals en nogmaals lezen, opdat ze het ooit op en in zichzelf kunnen toepassen.

Commentaar


conny jansen Gepost op: 13/08/2017 21:45:15
conny jansen

Interessante tekst.

Ik blijf mij afvragen of vrije wil nu wel of niet bestaat. Ik denk van niet.


Tsenne Kikke Gepost op: 13/08/2017 22:55:40
Tsenne Kikke

Beste Conny, ik vrees dat jouw denken de waarheid evenaart. Geen mens is 'vrij' in de ware betekenis van het woord, en eerder een slaaf van zijn diverse persoonlijkheden en 1001 kleine ikjes. Ook beschikken we niet over een wil. Wel wordt wil verward met eigenwil, hetgeen eerder met koppigheid of halsstarigheid te maken heeft. Maar, ik gun mensen, die in de veronderstelling leven dat ze wél over een vrije wil beschikken, die mening of dat geloof. :-)

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht