ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zaak 'Bart De Pauw' verkreeg onvoorziene wending

Vrouwen; die tegen Bart De Pauw getuigden, namen advocaat onder de arm.
door Tsenne Kikke - zondag 12 november 2017 18:49

Christine Mussche, bekend als advocate in zaken rond pedofilie in de Katholieke Kerk, gaat de vrouwen vertegenwoordigen die getuigden over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw.

De vrouwen hebben Mussche onder de arm genomen om te weten wat de gevolgen zullen zijn van het onderzoek dat zaterdagavond door het parket van Mechelen werd opgestart. Hoe zit het met de anonimiteit die hen beloofd werd? Kan die gewaarborgd blijven? “Dat soort zaken wordt momenteel gevraagd, omdat meerderen van hen enige bekendheid genieten," aldus Mussche

De advocate was vrijdag nog te zien in ‘Terzake’. Daarin verklaarde ze onder meer dat de videoboodschap die Bart De Pauw donderdag de wereld rondstuurde, “de oorzaak was van de huidige hetze”. “Hij had dat niet mogen doen. Het is extreem jammer. Dat heeft een enorme impact gehad op zoveel vlakken.”

Volgens Mussche veroorzaakte de boodschap ook verwarring bij het grote publiek. “De mensen verwarren het burgerlijk recht met het strafrecht. De VRT heeft het recht om te oordelen dat de regels overtreden zijn. Het strafrecht is helemaal iets anders. Daarin spelen het recht op verdediging en vermoeden van onschuld. De media haalden die twee door elkaar.”

Oorzaken scheppen gevolgen

“Het is belangrijk om te benadrukken dat die dames enkel naar de preventiedienst van de VRT zijn gestapt met de bedoeling om zulke zaken in de toekomst te voorkomen.” Maar, omdat het parket het heft nu in eigen handen heeft genomen, verkreeg de zaak een heel andere wending, zei Mussche. “De vrouwen waren er vooraf waarschijnlijk niet van op de hoogte dat de onderzoeksrechter zelf een onderzoek kon starten. Voor hen is dat een zeer onvoorziene wending. Het gaat hier niet om revanchisme.”

Christine Mussche gaat de slachtoffers nu verder adviseren over het verloop van het gerechtelijk onderzoek, én over het bewaren van hun anonimiteit. “Het is niet de bedoeling dat ze zich nu wel bekendmaken," zei ze. “Niet, omdat ze niet achter datgene zouden staan wat ze naar waarheid hebben verklaard, maar wél omdat het hier om bekende mensen gaat - en, omdat wat hen is overkomen, in eerste instantie een privézaak is”.

Over hoeveel vrouwen het precies gaat, wilde Mussche niet kwijt, omdat de personen in kwestie haar expliciet hadden gevraagd om op die vraag geen antwoord te geven.

Bron: GVA

Een belangrijke zin hierin is: “Het is belangrijk om te benadrukken dat die dames enkel naar de preventiedienst van de VRT zijn gestapt met de bedoeling om zulke zaken in de toekomst te voorkomen...”

Dachten ze misschien dat Bart De Pauw enkel op de vingers zou worden getikt - zo van: "Bart, dat mag je nooit meer doen, hé! Allee, ga terug aan het werk!" - en, dat de samenwerking dus niet zou worden verbroken?...

10,20, 30 jaar, en nog veel langer geleden kon dat nog wel, maar na die fameuse Weinstein-zaak kan men het zich niet meer veroorloven... In plaats daarvan zou men vandaag de dag enkel nog "Sorry, Bart" kunnen zeggen.

In elk geval blijven - volgens mij - de volgende woorden van Paul Lembrechts in sommige oren nazinderen: "Mijn advies zou vandaag zijn - en ik denk dat dat een bijzonder mooie geste zou zijn naar de slachtoffers toe - dat Bart De Pauw, in plaats van ontkenningsgedrag te vertonen, misschien een keer een knieval doet en echt zijn excuses aanbiedt voor wat er zich heeft voorgedaan de voorbije jaren."

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2018 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht