ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Noten verlagen kans op hart- en vaatziekten

Wie geregeld noten eet – ongezouten en ongeroosterd – verlaagt zijn kans op hart- en vaatziekten met zo’n 15 procent. En de kans op een hartaanval of een beroerte zelfs nog meer.
door Tsenne Kikke - donderdag 16 november 2017 14:45

Onderzoekers van de Harvard Universiteit doken in de cijfers van de ‘Nurses Health Study’. Die volgt al tientallen jaren voeding, gedrag, geneesmiddelgebruik en gezondheid van vele duizenden mensen met een medisch beroep. In dit geval keken ze naar de consumptie van noten zoals amandelen, hazelnoten, pinda’s, pistaches, walnoten, en legden die naast de cijfers van hartaanvallen, beroertes en andere hartproblemen. Ze hadden gegevens over ruim 210.000 mensen, die tot 32 jaar lang gevolgd waren. Die kregen in die periode 14.136 hart- en vaatproblemen.

De resultaten varieerden wat naargelang het soort noot en de gegeten hoeveelheid, maar zaten wel in elkaars buurt. Wie vijf of meer handvollen per week ver­orberde, had 14 procent minder ­risico op alle hart- en vaatziekten samen. Voor hartaanval en beroerte was dat zelfs 20 procent minder, rapporteerden de artsen in het 'Journal of the American College of Cardiology', op zijn terrein een van de topbladen.

Het onderzoek legt een verband, maar kan niet aantonen dat het een oorzakelijk verband is. Al lijkt dat niet zo onzinnig: noten bevatten gunstige vetzuren, plus nogal wat vezels, vitaminen en mineralen. Het onderzoek vergelijkt wel- en niet-eters, maar is niet opgezet om te zorgen dat die beide groepen op alle andere relevante terreinen zo goed mogelijk identiek zijn. De cijfers moeten ook wat genuanceerd worden, omdat ze steunen op wat de ondervraagden beweren, met alle problemen van geheugenfouten, afronden en sociaal gewenste antwoorden. Precies om die foutenmarge te verkleinen, werkt het onderzoek met (para)medici, van wie mag worden aangenomen dat ze zich wat verantwoordelijker ­gedragen dan gemiddeld. Velen hielden bijvoorbeeld dagboeken bij.

Voedingsdriehoek

De publicatie bevestigt eerder onderzoek, dat er al toe leidde dat noten in onze nieuwe voedingsdriehoek een prominentere plaats kregen. Zo telden Britse onderzoekers vorig jaar in 'BMC Medicine' 29 onderzoeken bij elkaar op, samen goed voor 820.000 mensen (en 85.000 sterfgevallen). Een handvol noten per dag verlaagde het risico op hartaanval en beroerte met 30 procent en dat op kanker met 15 procent. Verschillende, anders opgezette studies optellen is wel als appelen en peren vergelijken. Op zulke resultaten zit een flinke marge. Maar ze wijzen wel in dezelfde richting als het jongste onderzoek.

Vier jaar geleden meldde het absolute topblad 'New England Journal of Medicine', ook op basis van de 'Nurses Health Study', dat wie dagelijks noten at, zijn sterftekans met 20 procent zag dalen.

Bron: De Standaard

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht