ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Op een Belgische privéparking geldt de wegcode niet

Een asociale chauffeur in Hoboken maakte iedereen kwaad, maar politie kon niets doen.
door Tsenne Kikke - maandag 9 oktober 2017 19:08

"Onbegrijpelijk, asociaal, schandalig, ronduit lomp zelfs!'... Dat mocht gezegd worden van de eigenaar van een blauwe Renault, die zijn auto dwars over twee plaatsen op de parking van 'Albert Heijn' in het Antwerpse Hoboken achterliet. Plaatsen, die voorbehouden zijn aan bestuurders met een handicap.

Volgens de persoon, die de foto nam en deelde met de Facebookpagina 'PolCon', had de wagen in kwestie zelfs geen kaart voor bestuurders met een handicap voor de ruit liggen.

Toch werd de asociale chauffeur niet beboet. “Kan ook niet,"  zei iemand van de federale politie. "Op een privéparking geldt de wegcode niet. Ook niet wanneer je een aanrijding hebt. Dan draait iedereen voor zijn eigen schade op. Tenzij je tegen een geparkeerde auto rijdt."

Bovendien ...

Om een overtreding te begaan, en een boete te kunnen uitschrijven op de openbare weg, moet er naast de blauwe aanduiding op de grond, ook nog een blauw verkeersbord staan, dat duidelijk aangeeft dat de plaats voorbehouden is voor mensen met een handicap.

Volgens staatssecretaris voor Personen met een Handicap, Zuhal Demir, krijgen in België elk jaar ongeveer 30.000 chauffeurs een boete van 110 euro omdat ze onterecht zo'n parkeerplaats innemen.

Bron: GVA

Belgische Boetetarieven

- In België zijn verkeersdelicten ingedeeld in vier graden, waarbij de eerste graad de lichtste overtredingen omvat en de vierde graad de zwaarste.

- De minimumboete voor een overtreding van de eerste graad is € 55, voor de tweede graad € 110, de derde graad € 165 en € 450 voor een overtreding van de vierde graad. Wanneer meerdere overtredingen tegelijkertijd zijn vastgesteld, mag het bedrag niet hoger zijn dan € 825.

Genoemde bedragen zijn indicaties en kunnen in de praktijk hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de omstandigheden waaronder de verkeersovertreding is begaan.

Snelheidsovertreding

Binnen de bebouwde kom, 30 km/h-zone, schoolomgeving en woonerf:

- Overschrijding tot 10 km/h: vanaf € 50.
- Overschrijding van 11 tot 30 km/h: vanaf € 50 en € 10 per overschreden kilometer en mogelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot maximaal 5 jaar. In geval van een rechtszaak: € 55-3.000.
- Overschrijding van meer dan 30 km/h: altijd een rechtszaak, vanaf € 60 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot maximaal 5 jaar.

Buiten de bebouwde kom

- Overschrijding tot 10 km/h: vanaf € 50.
- Overschrijding van 10 tot 40 km/h: vanaf € 50 en € 5 per overschreden kilometer en een mogelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot maximaal 5 jaar.
- Overschrijding vanaf 30 km/h: altijd een rechtszaak, vanaf € 60 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot maximaal 5 jaar.

Door rood licht rijden: vanaf € 165 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid; rijden door oranje licht vanaf € 110.

Overtreding inhaalverbod: vanaf € 165.

Overschrijden doorgetrokken streep: vanaf € 165.

Parkeerovertreding: vanaf € 55.

Niet verlenen van voorrang: vanaf € 110, en eventueel ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot maximaal 5 jaar.

Rijden zonder veiligheidsgordel: vanaf € 110 - en, vanaf € 165 bij vervoer van kinderen zonder kinderbeveiligingsmiddel.

Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden: vanaf € 110.

Niet gebruiken van veiligheidshesje: vanaf € 55.

Niet op de juiste manier 'ritsen': vanaf € 55.

Rijden onder invloed

- Van 0,5‰ tot 0,8‰: vanaf € 150 en een rijverbod van 3 uur.

- Van 0,8‰ tot 1,0‰: € 400 en een rijverbod van 6 uur en eventueel ontzegging van de rijbevoegdheid van 15 dagen.

- Van 1,0‰ tot 1,2‰: € 550 en een rijverbod van 6 uur en eventueel ontzegging van de rijbevoegdheid van 15 dagen.

- Meer dan 1,2 ‰: € 1.200. Indien gedagvaard door de officier van justitie: € 1.200-12.000 en/of een ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot 5 jaar.

Specifiek voor niet-ingezetenen

- Meer dan 1,5‰: waarborgsom van € 1.200 en een onmiddellijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 15 dagen. Indien gedagvaard door de officier van justitie: €1.200-12.000 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot 5 jaar.

- Rijden onder invloed van drugs: waarborgsom van € 1.200 en een onmiddellijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 15 dagen. Indien gedagvaard door de officier van justitie: €1.200-12.000 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot 5 jaar.

Bron: ANWB

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2018 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht