ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bestaat de Mongoolse Dodenworm echt? Of, is het een mythisch dier?

Geloof je in het bestaan van de Mongoolse Dodenworm?
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 mei 2015 0:20

Veel mensen geloven in het bestaan van monsters, zoals het Monster van Loch Ness, de Chupacabra, Bigfoot, et cetera. Zo zou er in de Gobi Woestijn een reuzenworm leven, Olgoj Chorchoj genaamd, waarvan men vertelt dat het gif naar zijn slachtoffers spuit.

Olgoj Chorchoj is Mongools, hetgeen letterlijk 'met bloed gevulde darmen worm' betekent, omdat er wordt verteld dat het er uitziet als de bloedige darm van een rund. In het Nederlands wordt deze worm 'Mongoolse dodenworm' genoemd. Het was professor Roy Chapman Andrews, die in 1926 in zijn boek 'On the Trail of Ancient Man' er voor het eerst melding over maakte, al schreef hij er meteen bij dat de Mongolen er wel over vertelden maar dat niemand zo'n dodenworm ooit zelf had gezien.

Deze vette, lichtroodgekleurde dodelijke worm is tussen de 60 cm en 1,5 meter lang, en naar het schijnt kan het - naast het feit dat het een geelachtig giftig zuur spuwt - ook een mens vanop een afstand electrocuteren. Het leeft onder het zand - en, ook als je het zou aanraken, sterf je binnen de minuut. Tien maanden lang houdt het een soort van lange winterslaap en enkel in de maanden juni-juli is het actief. Hoogstwaarschijnlijk heeft de Olgoj Chorchoj voor de nodige inspiratie gezorgd voor het Dune-verhaal, waarin gelijkaardige reusachtige zandwormen voorkomen.

Bestaat de Mongoolse dodenworm wel of niet? Volgens sommige wetenschappers betreft het een soort van reuzenamfibie, of een soort van pootloze zandhagedis, vergelijkbaar met een skink. Ook een onontdekte soort van zandcobra wordt genoemd als verklaring. In elk geval: het is bijna juni; indien je ernaar op zoek wil gaan.

Zo kun je hieronder een stukje van een documentaire zien, waarin verhaald wordt hoe een man met zijn zoon er ook naar op zoek ging.

Hieronder wordt eveneens gewag gemaakt van zo'n Mongoolse dodenworm..., maar neem ook hier de dingen met een korreltje zout - beter nog: met een Siberische zoutmijn.

Is dit zo'n worm in 't heel klein?

Of deze hieronder? Hetgeen een bewijs is, dat er effectief bepaalde wormen bestaan waarvan je nog nooit hebt gehoord, of voordien hebt gezien.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht