ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Honden drinken op een veel slordigere manier dan katten

Lange tijd dacht men dat honden en katten op eenzelfde manier drinken.
door Tsenne Kikke - woensdag 26 november 2014 0:01

Zowel honden als katten kunnen niet zuigen, omdat hun kaakspieren dat niet toelaten, en nemen vloeistoffen op met hun tong. Het zijn vooral de grotere en zwaardere honden, die meer morsen en flinke spatten op de grond achterlaten, dan hun kleinere soortgenoten.

Lange tijd werd gedacht dat honden en katten op eenzelfde manier drinken. Niets is minder waar ...

Honden smijten als het ware hun tong in de drank en de zwaardere honden nemen water op met hun ganse tong. Op het moment dat ze die tong uit het water wegtrekken, verhogen ze de snelheid op een aanzienlijke manier, waardoor er een waterkolom ontstaat, die tegelijkertijd de gehele mondholte opvult. Vandaar al dat gemors.

Katten, anderzijds, en dan ook alle katachtigen, drinken op een veel elegantere manier, door hun tong slechts in het oppervlak van de vloeistof te laten neerkomen, om die tong vervolgens snel terug naar binnen te trekken.

Camera's maken duidelijker wat de woorden trachten te omschrijven.

Commentaar


Gepost op: 26/11/2014 11:46:45
Honden hebben een heel lange en brede flexibele tong die heel slap uit hun bek kan hangen, zeker als ze het warm hebben. In de beelden is te zien hoe deze tong over speciale spieren moet beschikken want ze wordt bij het drinken, net voor ze de vloeistof in gaat, omgekruld tot een lepelvorm. Het opnemen van de vloeistof komt voornamelijk door deze lepelvorm en niet als gevolg van de veroorzaakte waterkolom. De grotere waterkolom, in vergelijking met de kat, is een gevolg van deze vorm en grote van de tong en net zoals bij de kat valt bijna de volledige waterkolom terug in de drinkbak. Een kat drinkt veel minder dan een hond en dus is het is voor haar voldoende om vocht op te nemen doordat er telkens een weinig vloeistof aan de oppervlakte van het voorste van haar tong blijft kleven als ze deze in haar drinkbak steekt. De frequentie waarmee ze dit doet ligt veel hoger dan bij een hond en daardoor kan ze toch binnen een redelijke tijdspanne voldoende vocht opnemen. Dat is althans wat ik mij herinner van mijn ervaringen met honden en katten en wat de beelden volgens mij laten zien.

Tsenne Kikke Gepost op: 26/11/2014 16:17:11
Tsenne Kikke

Ik geef toe dat het wel degelijk fascinerend is om te zien hoe een kat de oppervlakte van de melk met de tong afschraapt, en de hond zijn tong in het water laat duiken en het water er als het ware opschept. Maar,... niet als gevolg van de veroorzaakte waterkolom?...

Die kolom is nu juist datgene waar mensen en wetenschappers zo verbaasd over waren... Ook katten weten de wetten van de zwaartekracht daardoor te overbruggen! Kjjk maar nogmaals naar de videoclip - en, om jouw woorden te ontkrachten  heb ik er drie extra filmpje aan toegevoegd. Bovendien lezen we op het internet....

Jung and colleagues determined that when dogs withdraw their tongue from water, they create a significant amount of acceleration -- roughly five times that of gravity -- that creates the water columns, which feed up into their mouths.

For their model, Jung and his colleagues used glass tubes to simulate a dog’s tongue. This allowed them to mimic the acceleration and column formation during the exit process. They then measured the volume of water withdrawn. They found that the column of water pinches off and detaches from the bowl of water, primarily due to gravity.

A dog will close its mouth just before the water column collapses back to the bowl.


Tsenne Kikke Gepost op: 26/11/2014 17:26:11
Tsenne Kikke

Je hebt misschien wel door dat 'kjjk' en 'filmpje' gewijzigd moeten worden in 'kijk' en 'filmpjes'... Toch vermeld ik het maar zelf, omdat er altijd iemand is, die me er opmerkzaam op maakt. :-)


Gepost op: 27/11/2014 0:51:45
Als reactie op jou commentaar heb ik een foto verstuurd via e-mail omdat ik niet in staat bleek de foto te plakken in dit kader.

Tsenne Kikke Gepost op: 27/11/2014 1:00:36
Tsenne Kikke

Hartelijke dank, Eagle! Ik heb voor jou de foto van die twee meisjes bij de tekst gevoegd! Een toffe illustratie van hetgeen de wetenschappers trachtten weer te geven. Nogmaals: merci!
 


Gepost op: 27/11/2014 11:47:00
Er is hier blijkbaar en misverstand. Met deze foto wilde ik ‘mijn’ standpunt duidelijk maken, omdat deze foto ons iets laat zien wat volgens mij ook van toepassing is op de casestudie over het drinkvermogen van de hond en de kat. Onze haren absorberen water, of (en) houden het door hun moleculaire structuur vast, of (en) trekken watermoleculen aan. Dit principe is tot op zekere hoogte ook geldig voor de tong van de hond en de kat. De snelheid waarmee de kinderen hun hoofd (of de hond en de kat hun tong) uit het water trekken, is groter dan de zwaartekracht die de gevormde waterkolom terug naar beneden trekt. Waarschijnlijk komt daar ook nog het drukverschil bij, als gevolg van de plotselinge beweging uit het water, waardoor er een tijdelijk vacuüm ontstaat dat voor het ontstaan van de waterkolom grotendeels verantwoordelijk is. Ik ben geen wetenschapper, maar we zullen er het wel over eens zijn dat het ontstaan van deze waterkolom een wetmatig verschijnsel is. Mijn punt is, dat het filmpje over de hond en de kat laat zien, dat het niet het natuurkundig fenomeen van de gevormde waterkolom op zich is die ervoor zorgt dat ze vloeistof binnen krijgen, want deze valt praktisch volledig terug naar beneden. Het is de adhesie van hun tong (en bij de kat ook de snelheidsfrequentie waarmee ze haar melk beroerd - en als extra bij de hond, diens opkrullen van zijn tong tot een lepelvorm), die ervoor zorgen dat ze vloeistof binnen krijgen. De waterkolom is voor mij een bijkomstig natuurkundig verklaarbaar verschijnsel dat zich op de beelden niet voordoet als iets waardoor het mogelijk is dat ze kunnen drinken.

Tsenne Kikke Gepost op: 27/11/2014 15:47:45
Tsenne Kikke

Misverstand? Ja, er kan iets mis zijn met jouw verstand :-)

Je schrijft het zelf: "De snelheid waarmee de kinderen hun hoofd (of de hond en de kat hun tong) uit het water trekken, is groter dan de zwaartekracht die de gevormde waterkolom terug naar beneden trekt."

Maar dan sla je de bal mis door er persoonlijke waarschijnlijkheden bij te betrekken: "Waarschijnlijk komt daar ook nog het drukverschil bij, als gevolg van de plotselinge beweging uit het water, waardoor er een tijdelijk vacuüm ontstaat dat voor het ontstaan van de waterkolom grotendeels verantwoordelijk is."

Alles heeft met snelheid te maken. Dat laat de foto, die je opzond, ook zien. Naast snelheid, en een doorbreken van de wet van de zwaartekracht, zijn er natuurlijk nog veel zaken die daarbij betrokken zijn, waaronder de chemische samenstellingen van lucht en water, adhesie, cohesie, etc. Maar, houd het eenvoudig, en blijf dus bij jouw eerste zin. Niet enkel en alleen de beelden spreken voor zichzelf, maar ook wat mensen in die filmpjes ons vertellen.

Het knappe is, dat honden (wolven, et cetera) en katten (alle katachtigen in de wilde natuur) zich van deze natuurkundige wet gebruik maken, instinctief - en dus aangeboren, en dus niet aangeleerd.


Tsenne Kikke Gepost op: 27/11/2014 17:48:35
Tsenne Kikke

Hou het simpel: "Snelheid... is het antwoord". Het gaat hier gewoonweg over hoe katten en honden drinken, en wat de verschillen zijn.

Een ander voorbeeld daarvan is de Maan, die zich aan een snelheid 3600 km per uur beweegt, in een richting die precies loodrecht op de valbeweging naar de Aarde staat. Terwijl de Maan ‘omlaag’ valt, doet zij dus stapjes opzij. Het netto resultaat is dat de Maan niet op de Aarde ploft, maar net genoeg snelheid heeft om dezelfde afstand tot onze planeet te houden. Iets soortgelijks geldt natuurlijk ook voor de cirkelbeweging van de Aarde om de Zon.

Natuurlijk zul jij misschien uit gewoontezucht met de relativiteitstheorie afkomen draven, of met de wetten van de kwantummechanica, met de snarentheorie, of met wat dan ook. Wat drinken betreft, ben ik - in dit geval - tevreden met het antwoordje: 'snelheid'.


Gepost op: 29/11/2014 3:07:55
Na nogmaals de beelden van de filmpjes en mijn gemailde foto mijn imaginatie te hebben laten passeren ben ik tot het inzicht gekomen dat de door mij genoemde factoren van secundair belang zijn. Maar stellen dat de wet van de zwaartekracht wordt doorbroken, dat is helemaal met de haren getrokken. Bij nader inzien, is het ontstaan van de waterkolom als volgt te verklaren. Stel dat je je hand in berg droog fijn zand steekt en deze met de handpalm naar boven gericht met een ruk uit het zand trekt. Het zand dat zich boven je handpalm bevindt, ondergaat dan een plotse opwaartse druk tegen de zwaartekracht in en wordt in de lucht getild. De waterval of stroom van zand die dan ontstaat, is gewoon het overtollige zand dat niet past in de handpalm en terug naar beneden valt. Zo is het ook met de vloeistof die door de hand en de kat worden opgenomen. De hond krult (in de vloeistof) zijn tong aan de bovenkant tot een schepvorm, en als je goed kijkt, dan zie je dat de tong van de kat een lichte kromming vormt aan de onderzijde van de tong als deze zich in de vloeistof bevind Bij de twee meisjes op de foto vormen de omhoog gezwiepte haren een soort schep als ze met een ruk uit het water worden getrokken en daarbij als het ware een halve salto in de lucht maken. De waterkolom wordt voor het overgrote deel gevormd door water dat terug naar beneden valt en niet doordat hij door de snelheid van actie een kolom van beneden naar boven vormt die dan plots instort nadat de hond of kat hun bek hebben gesloten. Het is dus zeker niet zo, zoals ‘Jung and colleagues’ beweren (of diegene die misschien in werkelijkheid achter deze woorden zit en die door u worden onderschreven), dat honden en katten (en de twee meisjes) de zwaartekracht omzeilen door een opwaartse waterkolom te creëren. Dat zou pas een wonder zijn dat de wetenschap op zijn kop zou zetten.

Tsenne Kikke Gepost op: 29/11/2014 8:36:29
Tsenne Kikke

Beste Eagle, je geeft maar niet op, hé! Mag ik schrijven dat het ietwat vermoeiend begint te worden?... :) En ik, die gewoonweg trachtte weer te geven hoe knap Moeder Natuur in elkaar zit en dat dieren van bij de geboorte dingen hebben meegekregen die in wezen wonderbaarlijk zijn om te observeren.

Herlees de originele tekst van de nieuwsblog, bekijk en beluister de filmpjes, en geniet van je eigen gedachten.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht