ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Welk menstype was Rajneesh Chandra Mohan, alias Baghwan, of Osho?

Iets meer over Rajneesh Chandra Mohan, alias Baghwan, alias Bhagwan Shree Rajneesh, alias Osho.
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 augustus 2014 0:37

"Welk menstype was Rajneesh Chandra Mohan, alias Baghwan, alias Bhagwan Shree Rajneesh, alias Osho?," was de vraag, die iemand me gisteren stelde.

Osho wordt nog altijd sterk gecommercialiseerd. Hijzelf schreef niet één boek, geen enkel woord zelfs. Zijn Engels was goed, maar niet zijn moedertaal. Indien je hem nog nooit hebt gelezen, zijn alle 650 boeken, die in zijn naam zijn verschenen, een aanrader. Ook zijn alle Osho-filmpjes op het internet de moeite waard bekeken te worden. Sommige ervan heb ik zelfs meermaals beluisterd.

Voor zeer veel menstypen vormt hij een bedreiging. Maar een Jezus en een Gurdjieff waren dat ook. In onderstaande videoclip legt Osho de wezenlijke verschillen uit tussen de woorden 'God' en 'Goddelijkheid', 'Persoonlijkheid' en 'Individualiteit', 'Ware Kennis' en 'Geleende Kennis', en zo meer.

"God bijvoorbeeld is geen Liefde, maar Liefde is God," zei hij - onder andere. Alle godheden, gemaakt naar het beeld en de gelijkenis van de mens, zijn ontsproten uit de verbeeldingswereld, en omdat mensen zich in een zeer diepe slaap bevinden, hechten ze enorm veel waarde aan die droombeelden. Wie zei alweer: "Word wakker!" - "Ontslaap!" - "Ontwaak!" ? Drie woordjes, synoniemen van elkaar, die geen mens begrijpen kan - want, wat is ontslapen, wakker worden, ontwaken?

Het gevoel dat men verkrijgt bij het zien van een zonsondergang, het gelaat van een lachende baby, een afbeelding van enkele lieve diertjes, of van een wondermooi landschap, enzovoorts, laten jou proeven van die staat van de liefdevolle goddelijkheid. Ze laten een mens dromen. Het is maar van zodra je het beseft, door bijvoorbeeld te zeggen: "Hoe prachtig!", dat je jezelf uit die toestand wegrukt, en je opnieuw geïdentificeerd bent met jouw stoffelijke lichaam.

De wereld is een schouwtoneel

Osho was niet enkel en alleen een echte Boogschutter, maar ook een tamelijk goede acteur, die de éne rol, waarin hij zich bekwaamde, op een sublieme manier uitspeelde. Zo goed zelfs, dat hij zich in zijn dagdagelijkse leven eveneens met die rol identificeerde.

Ook hijzelf was een menstype-1, net als een Michael Caine, of een al Pacino. Maar, Osho had potentieel; een potentieel, die ikzelf nooit bij een andere acteur heb aangetroffen. Osho's probleem was, dat hij veel te vroeg aan een hartaanval is overleden, namelijk: op de leeftijd van 58 jaar - met als gevolg, dat hij niet de tijd had om de filosofieën, die hij van anderen 'ontleende' in de praktijk om te zetten.

In bovenstaande videoclip liet hij de aanwezigen weten dat al hetgeen ze in hun brein hebben opgeslagen pure rommel is. Anders gezegd: 'geleende kennis', en dus niet hun waarachtige bezit. Jazeker, Osho kon erover meespreken.

Elke dag, geïsoleerd van de buitenwereld, zat hij in een ruime kamer, waarin zich slechts één meubelstuk bevond, met name: de stoel waarin hij zat. Elke dag bestudeerde hij de vragen, die de mensen hem via een papiertje hadden gesteld. Uit de vele vragen koos hij er één of meerdere uit, die hij dan die avond ging beantwoorden. En, net zoals eenieder die een achttal uren aan het werk besteed, besteedde Osho evenveel uren aan zijn werk. Anders gezegd: hij bereidde zich op een grondige manier voor, net als eender welke acteur. Tenslotte was het zijn beroep...

Omdat soort eigen soort aantrekt, maakte hij van een zekere Ma Anand Sheela zijn rechterhand. Zij behandelde tussen de jaren 1981 - 1985 de meeste van Osho's handelszaken, inclusief een ashram in Wasco County, Oregon in ruil voor bijna 6 miljoen Amerikaanse dollars. Het was zij, die Osho adviseerde om India te verlaten en een ashram in Poona op te zetten, opdat hij zichzelf eventjes van de belastingdruk en andere achtervolgingen kon ontlasten. De Rajneeshees wierven dakloze mensen van overal uit de Verenigde Staten om in die ashram te komen wonen.

Om een lang verhaal kort te houden ... Sheela verkreeg 20 jaar gevangenisstraf, omdat ze een 750-tal mensen had vergiftigd door salades met Salmonella typhimurium te bestuiven. Eerder besprak ze die bacterie-aanval met Osho, die zijn goedkeuring gaf, 'zolang ze maar geen mensen kwetste' - maar, voegde hij eraan toe: "Indien een paar eraan sterven, is dit niet zo'n erg".

Osho deed zeer veel voorspellingen, die nooit uitkwamen. Zo beweerde hij, bijvoorbeeld, dat de conventionele wereld zichzelf in de jaren 1990 zou hebben vernietigd, danzkij een nucleaire oorlog. Reeds in 1964 maakte hij mensen wijs dat "de derde en laatste oorlog onderweg was". In 1983 verscheen er een artikel in de 'Rajneesh Foundation Newsletter' waarin vermeld stond dat 'Rajneeshisme een Ark van Noach van Bewustzijn' aan het bouwen was. In maart 1984 verkondigde Sheela dat Osho had gezegd dat tweederde van de mensheid door Aids zal worden uitgeroeid. Om die reden moesten zijn sannyasins rubberen handschoenen en condomen gebruiken als ze met elkaar vrijden - en, elkaar tongkussen mocht ook niet.

Anders gezegd: Eén van Osho's wapens was Angst inboezemen - maar, omdat hij een studie had gemaakt van duizenden geschriften, doen we er goed aan om het vuile badwater weg te werpen, en het kind: de filosofieën die hij ons bracht, bij te houden, én te lezen.

Kortom: Osho was geen hoog menstype. Maar, om eerlijk te zijn: ik weet het niet, en daarom reduceerde ik hem veiligheidshalve tot een menstype-1.3.3. Een iets, dat - ondanks mijn onwetendheid - hoogstwaarschijnlijk heel dichter bij de waarheid aanleunt. :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht