ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sauna: Finse benaming voor een droog heteluchtbad ruimte

Een saunabad reinigt de poriën van het gehele lichaam en werkt eveneens ontspannend.
door Tsenne Kikke - dinsdag 9 juli 2013 2:39

Sauna is een van oorsprong een Finse benaming voor een ruimte waarin een droog heteluchtbad genomen kan worden. De temperatuur is zo hoog, 80-120°C, dat de bader snel gaat zweten. Maar zowel met de temperatuur als met de luchtvochtigheid kan worden gespeeld. Zo kan een temperatuur van 90 graden Celsius goed worden verdragen mits de luchtvochtigheid maar laag is. In een droge sauna is dit minder dan 15%. Dit, in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, een stoombad met een relatieve vochtigheid van 100%. Daarin is een temperatuur van 50 graden Celsius al erg heet.

Warme lucht trekt omhoog. Zo kan het voorkomen dat de temperatuur bij het plafond, ruim boven de 100 graden Celsius uitkomt en het bij de vloer ongeveer 30 graden Celsius blijft. Om deze reden hebben de meeste sauna-cabines banken op verschillende hoogten.

In de sauna kan de lichaamstemperatuur tot 39 graden Celsius oplopen. De bloedvaten verwijden zich, de huidporiën gaan open, en de zweetklieren worden in werking gesteld. Dit zweten wordt als reinigend ervaren, daarom wordt het bezoeken van een sauna ook wel als 'saunabad' aangeduid in de zin van persoonlijke verzorging. Ook mentaal wordt zo’n heteluchtbad door regelmatige saunabezoekers als poriënreinigend en als ontspannend ervaren.

Baby’s mogen natuurlijk niet mee in de sauna, omdat zij hun inwendige lichaamstemperatuur nog onvoldoende kunnen regelen.

Een complete saunagang duurt anderhalf tot twee uur, inclusief rusten en wat drinken. Eén van de gevolgen van een sauna-bad is dus dat men gaat zweten, waardoor de huid wordt gereinigd. Het vuil, dat in de poriën zit, wordt naar buiten gedreven.

Zou men in de sauna een badpak of zwembroek aanhouden, dan zal de badkleding dit deels opnemen, waardoor de onderliggende huid kan gaan irriteren en ontsteken door het ophopende vuil, hetgeen dan weer kan resulteren in Miliaria rubra. Met het douchen kan dit onvoldoende worden afgespoeld: noch van de kleding, noch van de huid. Om die reden blijft badkleding in elke sauna achterwege. En, vrouwen die ongesteld zijn, adviseren elkaar wel op het internet.

Miliaria rubra is Latijn voor 'rode gierstekorrels', een lastige maar onschuldige huidaandoening waarbij de uitgangen van zweetklieren verstopt raken zodat er pukkeltjes ontstaan door geblokkeerd zweet. Deze zijn wat rood en jeuken, soms treden kleine blaasjes op, vooral in warme, vochtige klimaten. Maar, het goede nieuws is dat het meestal na enkele weken overgaat.

Bron: Wikipedia

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met een saunabad? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht