ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Aspirine kan de kans op een hartaanval sterk verhogen!

Aspirine is in wezen schadelijker dan men ons wil laten denken.
door Tsenne Kikke - woensdag 19 september 2007 2:04

Op de website www.aspirine.nl lezen we onder andere: 'Aspirine.nl is een website over aspirine en o.a. de preventieve werking daarvan voor een hartaanval en een beroerte. De Engelse one-liner "One aspirine a day, can keep the doctor away", houdt zoveel in dat het dagelijks innemen van een aspirientje meehelpt een hartaanval of een beroerte te voorkomen. Aspirine helpt namelijk mee stolling tegen te gaan. Een bloedstolsel ín het bloed, kan het hart of de hersenen inschieten. Dit kan leiden tot een hartinfarct of een beroerte.

Aspirine werkt zoals u waarschijnlijk al weet pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Maar wat misschien wél nieuw voor u is: in lagere doseringen remt het de bloedplaatjesaggregatie (het kleven van de bloedplaatjes) waardoor de bloedingstijd wordt verlengd en de bloedstolling wordt vertraagd. Aspirine wordt daarom ook voorgeschreven in lagere doseringen ter voorkoming van het optreden van bloedstolsels bij mensen die een risico lopen op hartproblemen of die al problemen hebben. Aspirine kan de kans op zowel een hartaanval als een beroerte verlagen.

Aspirine wordt gebruikt als soortnaam voor de werkzame stof acetylsalicylzuur. Aspirine® van Bayer is in de loop der tijd steeds meer verworden van een merknaam naar een soortnaam voor deze werkzame stof.

De preventieve werking van aspirine tegen een hartaanval en een beroerte

Van aspirine (acetylsalicylzuur) is al langer bekend dat het pijnstillend, koortsremmend, en in hogere dosering ontstekingsremmend werkt. Maar pas sinds de 80'er jaren is bekend, dat het ook de bloedplaatjesaggregatie remt, waardoor de bloedingstijd wordt verlengd en de bloedstolling wordt vertraagd. In lagere doseringen wordt aspirine daarom gebruikt ter verlaging van de kans op het optreden van bloedstolsels bij patiënten die hart- of hersenproblemen hebben. Deze patiënten hebben namelijk een verhoogd risico op de vorming van bloedstolsels en de complicaties daarvan. Bij lagere doseringen - 30 tot 100 mg, 1x per dag - werkt aspirine (acetylsalicylzuur) bloedverdunnend en het wordt in deze dosering preventief toegepast bij patiënten met een verhoogde kans op een hartinfarct of herseninfarct

Aspirine: geschiedenis

De historie van aspirine gaat meer dan 3500 jaar terug. Geschriften uit de vijftiende eeuw voor Christus maken melding van het kauwen op gedroogde mirte-bladeren (mirte is een soort heester) tegen rugpijn en reumatische pijn. Duizend jaar later maakt Hippocrates - de grondlegger van de moderne geneeskunst - vele mensen blij met een drankje dat hij wint uit de wilgenboom. Dit drankje werkt tegen koorts en pijn, waaronder barensweeen. Na de periode van Hippocrates verdwijnt de heilzame werking van het drankje van de wilgenboom uit de geschriften. Tijdens de middeleeuwen wordt het extract uit de wilgenboom echter wel degelijk nog gebruikt in de volksgeneeskunst.

In de 17e eeuw maken de Spaanse veroveraars in Zuid-Amerika gebruik van kinine om koorts tegen te gaan. Kinine wordt vervolgens naar Europa gebracht en gebruikt als koortsbestrijder. Begin 19e eeuw echter wordt door een oorlog een handelsblokkade opgeworpen tussen Engeland en het vaste land van Europa. Hierdoor wordt men in Europa gedwongen naar een alternatief koortswerend middel te zoeken. Dit is de reden om het onderzoek naar het gebruik van het extract (sap) uit de wilgenboom weer nieuw leven in te blazen.

Het drankje dat uit de wilgenboom wordt gemaakt, smaakt erg vies en de hoeveelheid wilgenbomen is te klein om aan de enorme vraag naar een goede pijnstillers/koortsweerder te maken. Een Italiaan weet de werkzame stof uit het wilgendrankje te identificeren: salicylzuur. Andere chemici experimenteren verder en middels een chemisch proces genaamd acetylatie ontstond een synthetische variant: acetylsalicylzuur. Uiteindelijk maakt de chemicus Dr. Felix Hoffmann - werkzaam bij het farmaceutische bedrijf Bayer - in 1897 een stabiele, synthetische variant van acetylsalicylzuur. Bayer brengt het stabiele acetylsalicylzuur als geneesmiddel op de markt onder de naam Aspirin.

Binnen korte tijd wordt Aspirin wereldwijd de meest bekende pijnstiller en begin 20ste eeuw wordt Aspirin gezien als een universeel geneesmiddel dat overal tegen helpt. In Nederland, maar ook in vele andere landen waaronder de Verenigde Staten, wordt de merknaam Aspirin na verloop gebruikt als soortnaam. 'Een aspirientje' refereert volgens de niet meer zo zeer aan Aspirin, maar meer aan een pijnstiller. Grote kans dat als u bij de apotheek om aspirine vraagt, dat de apotheek dan vraagt of u aspirine wilt of paracetamol.

Nieuwe studies

Volgens een gloednieuwe studie zou bij gezondere, oudere mensen die regelmatig aspirine innemen tegen het voorkomen van hartaanvallen, juist het risico verhogen. De bevindingen van deze allerlaatste studie wijzen duidelijk op het feit dat in de laatste 25 jaar bij mensen die bloedverdunners hebben ingenomen, waaronder aspirine en warfarin, het aantal hartaanvallen zevenvoudig is toegenomen. Dit risico neemt vooral toe bij mensen over de 75 jaar en aspirine zou dus meer kwaad dan goed doen bij gezonde mensen van hogere leeftijd.

Nochtans wordt er bijgezegd, dat personen die de raad van hun arts hebben gekregen om aspirine in te nemen, er niet mee hoeven te stoppen. Met andere woorden: het advies van jouw arts is en blijft heilig.

Tijdens de studie hebben wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Oxford gegevens van 1981-1985 vergeleken met die van 2002-2006, gegevens betreffende cerebrale microbloedingen die het risico op hersenbloedingen drastisch verhogen.

Ze ondervonden dat het aantal beroerten, die door hoge bloeddruk ontstaan, met 65% waren verminderd, hetgeen betekent dat voor mensen beneden de leeftijd van 75 jaar het aantal beroerten was gehalveerd. Maar bij mensen boven de 75 was het cijfer van het aantal beroerten ongewijzigd gebleven over dezelfde periode van 25 jaar. Bij nader onderzoek van de gegevens merkten de wetenschappers op dat men een forse stijging van het aantal beroertes kon vaststellen bij patiënten die bloedverdunnende middelen innamen, middelen gekend onder de naam 'antithrombotics', middelen die trombose zouden kunnen verhinderen.

In een eerste studie waren het slechts 4% van de patiënten die antithrombotics innamen die een beroerte ondervinden, maar 20 jaar later waren het er 40%. Geneesmiddelen, zoals aspirine, worden voorgeschreven aan mensen die last hebben van hart- en vaatziekten teneinde het risico op een hartaanval of beroerte te verminderen. Maar veel oude mensen, die geen last hebben van hart- en vaatziekten, nemen aspirine in om een hartaanval te vermijden.

Professor Peter Rothwell, de leider van de studie, verklaarde onlangs dat een verhoogd gebruik van deze geneesmiddelen zeer binnenkort hoge bloeddruk, die momenteel de voornaamste oorzaak is van beroerten ontstaan door cerebrale microbloedingen, zal voorbijsteken. Vooral bij mensen boven de 75 jaar. Hij roept deze groep van nog gezonde ouderlingen tot voorzichtigheid op en raadt hen af aspirine in te nemen om hartaanvallen te voorkomen. Er zijn goede redenen om aspirine of warfarin in te nemen, maar er zijn mensen die het gewoonweg innemen zonder specifieke redenen, dagelijks zelfs, en in die gevallen hebben de onderzoekingen duidelijk bewezen dat er geen enkel voordeel bestaat, integendeel!

Ook andere websites benaderen de waarheid

Op de website van de Nederlandse Hartstichting lezen we: 'Er is geen verband tussen de Nederlandse Hartstichting en de website 'dat klopt je hart'. Meerdere mensen hebben hierover gebeld en leggen een verband tussen de Hartstichting en deze website. Dit verband is er niet.

De Hartstichting is ook niet voor dagelijks gebruik van aspirine boven de 50 jaar zonder raadpleging van een arts. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat gezonde mensen elke dag een aspirine zouden moeten slikken, ter preventie van een hart- of vaatziekte. Aspirine kan wel worden voorgeschreven bij patiënten waarbij bepaalde risicofactoren van hart- en vaatziekten aanwezig zijn, zoals bij hoge bloeddruk. Dit gebeurt echter altijd in overleg met een arts en nooit op eigen intitiatief.

Aspirine heeft al decennialang bewezen een goed en goedkoop medicijn te zijn bij griep, hoofdpijn et cetera maar het heeft wel bijwerkingen. Een aspirine voor een volwassene bevat 500 mg acetosalicylzuur. Bekende bijwerkingen hiervan zijn maagklachten, maagbloedingen, versterken van astmatische aandoeningen en tandvleesbloedingen. Aspirine is dus niet onschadelijk.'

Afgedrukt op bijsluiter: Op welke bijwerkingen moet ik letten?

- Omdat dit middel uw bloedstolling remt, kan het bij bloedingen problemen geven. Bijvoorbeeld na het trekken van tanden of kiezen. Meld daarom bij elk bezoek aan de tandarts dat u dit middel gebruikt.

- U kunt last krijgen van maagklachten (ontsteking van het maagslijmvlies en zuurbranden). Dit komt niet zo vaak voor. Ongemerkt kan via de ontlasting wat bloedverlies optreden (door kleine bloedingen van het maagdarmslijmvlies). Mensen die een maag- of darmzweer hebben of een maag- of darmbloeding mogen dit middel niet gebruiken. De klachten kunnen erdoor verergeren.

- Bij langdurig of veelvuldig gebruik kan dit middel tot bloedarmoede leiden door ongemerkt bloedverlies via de ontlasting. Bij ernstige bloedingen, aanhoudende maagklachten en allergische reacties moet u het gebruik staken en contact opnemen met uw arts.

- Wonden kunnen langzamer genezen.

- Zeer zelden treedt overgevoeligheid voor dit middel op. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.

- In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor acetylsalicylzuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soorgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

- Mensen met astma en andere benauwdheidsklachten blijken vaker overgevoelig te zijn voor dit middel. Zij moeten daarom extra op overgevoeligheidsverschijnselen letten.

- Lijdt u aan hartfalen, dan kunt u daar meer last van krijgen. Overleg met uw arts als u last krijgt van opgezwollen enkels, benauwdheid en vermoeidheid.

- Zeer zelden treedt een jichtaanval op. Dit merkt u meestal aan een pijnlijk gezwollen en rode grote teen. Mensen die al vaker last van jicht hebben, moeten hier extra alert op zijn. Neem contact op met uw arts als uw jicht toeneemt. Mogelijk kan de arts een ander middel tegen trombose voorschrijven.

Nota: Vele afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2007 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren en teveel ruimte in beslag namen...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht