ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Momenteel loopt er een gerechtelijk onderzoek naar de Antwerpse vzw Trekt Uw Plant

Het bezit van cannabis is nog altijd bij wet verboden, maar 'Trekt Uw Plant' (TUP) baseert zich op een ministeriële richtlijn van 2005.
door Angelus - zaterdag 13 mei 2017 22:48

Onlangs werd bekend gemaakt dat Antwerpen opnieuw de cocaïne-hoofdstad van Europa is. Nergens in de wereld wordt ze zoveel coke geconsumeerd. Dit bleek uit een analyse van het rioolwater. En vorige week werd een grootscheepse razzia gehouden bij de vzw 'Trekt Uw Plant' (TUP), een vereniging van Belgische cannabisconsumenten. De aanhouding van de drie drijvende krachten werd ondertussen met een maand verlengd, 'uit vrees voor recidive'. Ze worden verdacht van drugshandel, vervaardiging, het bezit van verdovende middelen in vereniging, en het witwassen van gelden.

De club verkoopt cannabis aan een 500-tal leden in Vlaanderen. Het gerecht onderzoekt de werking van de vzw die vorig jaar een omzet van zo'n 295.000 euro draaide.

Het Antwerpse gerecht neemt dus nu het functioneren van de vzw onder de loep. Op 5 mei werden er achttien simultane huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, Halle, Elsene, Hasselt, Gent, Kruibeke, Mechelen, Zemst, Willebroek, Brugelette, Aarschot, Lommel en Charleroi.

Via Facebook liet 'Trekt Uw Plant' diezelfde avond weten:

“Beste leden,

Vrijdagochtend om 6u heeft er een razzia plaatsgevonden in het kader van een grootschalig onderzoek naar de werking van Trekt Uw Plant. Hierbij werd alle kweekmateriaal alsook de planten van de leden in beslag genomen. Wij willen jullie melden dat het secretariaat voor onbepaalde tijd niet beschikbaar zal zijn. Wij hopen tegen woensdag meer informatie te kunnen verstrekken.

Wij zouden willen vragen deze mail te kunnen doorsturen naar alle leden van TUP die jullie kennen mits wij voorlopig niet de mail van TUPinfo kunnen gebruiken.

In het kader van het onderzoek vragen wij de nodige discretie te bewaren.”

'Trekt Uw Plant' is de oudste 'sociale cannabisclub van België', en werd in 2006 opgericht door de Nederlander Joep Oomen, die vorig jaar op 54-jarige leeftijd plots overleed. Het systeem, dat de vzw hanteerde, zat weliswaar knap in elkaar en gebaseerd op een ministeriële richtlijn uit 2005. Die stelt dat volwassen Belgen drie gram cannabis of één cannabisplant mogen bezitten zonder dat ze worden vervolgd. De leden van TUP hebben elk hun eigen plant, met een naamkaartje, maar die worden niet bij hun thuis, doch wel gekweekt in gemeenschappelijke ruimtes door plantverzorgers van de club...

Zeven jaar lang heeft de organisatie haar werk kunnen doen, en in 2010 werd TUP in beroep voor het aanzetten tot drugsgebruik vrijgesproken.

Waarom lid worden? "Omdat ik graag rook..." - "Omdat ik een chronische pijn in mijn hoofd heb, en het helpt zo nu en dan eens een beetje...," zijn mogelijke antwoorden.

Iemand anders zei: "De plant helpt mij om de ellende in de wereld te verwerken, en in een ruimer perspectief te plaatsen, zoals andere mensen dat allicht ervaren met alcohol." Sommige leden gebruiken de cannabis voor medische doeleinden.

De jaarlijkse lidmaatschapbijdrage is 25 euro en op de TUP-website staat daarover het volgende vermeld... Met het lidmaatschapsgeld worden de volgende zaken bekostigd:

- De werkings- en communicatiekosten van de vereniging die de leden ondersteunt bij het grootbrengen van hun persoonlijke plant in een gemeenschappelijke plantage (de kosten voor het grootbrengen van de plant worden apart aangerekend, deze bedragen momenteel 7 euro/gram - 8 euro/gram voor langbloeiende soorten)

- De legalisering van cannabis in België te bevorderen, met gebruik van vreedzame en legale middelen.

De vzw 'Trekt uw Plant' fungeert in wezen als tussenpersoon tussen kwekers en leden. Die leden betalen hun cannabisaankopen per overschrijving aan de vzw. Het vzw-bestuur haalt het geld van de rekening en betaalt cash aan de kwekers. Omslachtig, maar de kwekers eisen cash-betalingen om uit het zicht van de fiscus te kunnen blijven. Volgens het Antwerpse parket maakt de vzw zich daardoor schuldig aan witwassen van gelden uit de illegale handel van verdovende middelen. De vzw ontkent dat ten stelligste en plaatste om die reden zijn boekhouding online.

Nu maar afwachten hoe deze zaak afloopt. Ondertussen moeten alle leden van de vzw wel hun plan trekken. Een idee misschien is om de vinger, die door de arm van de wet wordt aangeboden, aan te nemen, en zélf een plantje thuis te kweken, in plaats van een arm te willen nemen.

Natuurlijk moet men dan wel wachten totdat het plantje groot genoeg is, en kan men geen gebruik maken van de extra diensten die een vzw eventueel zou kunnen aanbieden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2017 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht