ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoed je voor vampiers: koop een anti-Vampierkit aan!

Als je nog in vampiers gelooft, doe je er best aan om op een veiling een anti-vampierkit aan te kopen.
door Angelus - maandag 15 mei 2017 22:58

In één van mijn vorige blogs maakte ik gewag van het feit, dat er nog altijd mensen zijn die nog altijd in het bestaan van geesten, spoken, weerwolven, heksen, magiërs, tovenaars, en zo meer, geloven - zelfs, indien ze zoiets, of zo iemand, nog nooit in hun leven hebben ontmoet (noch zullen ontmoeten).

Nu kan je 'vampiers' en 'weerwolven' gerust wijzigen in 'aliens' en andere 'buitenaardse dingen of wezens', maar de specifieke menstypen die in al die zaken geloof stellen, zijn aan elkaar evenwaardig.

Volgens mij is er een groot verschil tussen aannemen dat er nog ander leven op andere planeten zou kunnen bestaan; een iets, waarin ikzelf ook geloof hecht - en, jezelf dingen wijsmaken alsof ze reeds bewezen zijn.

Feit is, dat geloof veel sterker is dan objectieve bewijzen. Op wat dat geloof dan weer gebaseerd is, varieert van mens tot mens.

Natuurlijk hebben de kinderjaren er iets mee te maken. Kinderen kunnen zich nu eenmaal identificeren met mythen, volksverhalen, sprookjes, verzinsels, et cetera, die afkomstig waren uit de verbeeldingswereld van volwassenen, folklore, en zo meer. Ook films beïnvloeden dat (bij)geloof. Rond de jaren 1970, bijvoorbeeld, toen films en tv-series Frankensteins en Dracula's terug in het leven riepen...

In die tijd doemden in zeer vele veilingen versleten houten dozen en wapens op, die op een opzettelijke manier dermate werden behandeld alsof ze steenoud waren. "Omdat ze vanaf 1850 gebruikt werden om vampiers te doden," zei men daarbij - of, "aangekocht door reizigers, die zich onderweg beter beschermd voelden." Dankzij die verhalen betaalde men op veilingen al snel tienduizenden euro's om in het bezit van zo'n anti-vampierkit te komen.

Zo'n kit bestond meestal uit een pistool, houten staven, een Bijbel, een kruisbeeld, een rozenkrans, enkele flesjes lookpoeder, heilig water en kruidendrankjes. Zeer velen van deze kits vonden over de jaren heen dan ook een weg naar het een of ander museum, en ook vandaag de dag stromen bezoekers ernaar toe. Zelfs het feit dat wetenschappelijke tests het duidelijke bewijs leverden dat die oud-gotische curiosa in wezen nieuwigheden zijn, afkomstig uit het einde van de 20ste eeuw, houdt dat bezoek niet tegen.

De meeste anti-vampierkits dateren dus uit de jaren 1970-1980. Ik bedoel: in die jaren werden ze samengesteld - want...,

... zo'n mahoniehouten kistje, dat gedeeltelijk met fluweel werd gevoerd, kan een pistool, een gietvorm om ronde zilveren kogels te maken, en een oud gebedenboek bevatten, die allemaal wel degelijk uit de jaren 1850 dateren, dat wel. Maar de rest, zoals flesjes met cryptische etiketten, een handgeschreven psalmcitaat over hoe je vijanden kunt doden, en houten pinnen, kunnen gerust worden beschouwd als knap in elkaar gestoken Halloween kitsch.

Toch hebben deze in musea uitgestalde artefacten een wetenschappelijke waarde, omdat ze de fascinatie van het publiek, dat in bovennatuurlijke wezens geloof hecht, evenals in de middelen om ze te verslaan, vertegenwoordigen. Neem, bijvoorbeeld, de anti-vampierkit dat in het Winterhur museum in Delaware wordt tentoongesteld...

Op een houten kistje, waarop het okerkleurig, gecraqueleerde leder verwijst naar hoe 'oud' het zou kunnen zijn, is er een groot vergeeld etiket gekleefd waarop de inhoud beschreven wordt. Ook is erop af te lezen dat het afkomstig is van de vermeende fabrikant 'Ernst Blomberg', en dat het pistool vervaardigd werd door een Belgische professor, die de naam 'Nicholas Plomdeur' draagt. Verder staat er op afgedrukt dat de inhoud van het kistje hulp biedt om jezelf van al het Oost-Europese uitschot af te schermen. Vooral van 'bepaalde manifestaties van het kwaad', gekend onder de naam 'vampiers'.

Het spreekt alleszins de publieke verbeeldingswereld aan, en men zou zich gemakkelijk kunnen indenken dat het ooit eigendom is geweest van een vampierdoder, die zich telkenmale op natte, stormachtige herfstavonden naar de volgende executie begeeft.

Het kistje bevat alles wat je nodig hebt om een vampier te doden, waaronder een stok met scherpe punt, een pistool, buskruit, een kruis, zilveren kogels, flesjes met serum in, een injectiespuit, en zo meer. Al deze voorwerpen verkregen een plaatsje in de welgevormde compartimenten.

In werkelijkheid werd het geheel uit de duim van een Britse antiekhandelaar, die over een levendige hematologische verbeelding beschikte, gezogen. Hij ontwierp het Blomberg-Plomdeur label om aan elk onderdeel van die kit een extra (geld)waarde toe te voegen.

Zo werd er vastgesteld dat de lijm, die werd gebruikt om het kistje samen te stellen, hedendaagse is, en de label zelf, evenals andere etiketten, kon slechts na de jaren 1945 zijn gedrukt, niet eerder. Ook werden de kogels niet uit zilver gemaakt, maar uit tin. Zo passen zelfs niet in het Plomdeur pistool, en zo meer. Nochtans bevat deze kit, en vele anderen, 'geheimen' waarvan niemand iets afweet. Zo weet niemand wat er precies in de glazen flesjes steekt, gewoonweg omdat geen mens de wassen verzegelingen wenst te verbreken.

In het dagdagelijkse leven kan men wel emotionele vampiers tegenkomen: mensen, die anderen als het ware leegzuigen, maar vampiers, zoals ze in boeken beschreven staan en op het witte doek worden verfilmd, hebben nooit bestaan. Een reden temeer om aan te nemen dat al die anti-Vampierkits nooit aan een vampierdoder hebben toebehoord. Geloof me, of niet.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2017 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht