ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Goed nieuws voor twee klokkenluiders

Er was goed nieuws, zowel voor Chelsea E. Manning als voor Julian Assange.
door Angelus - vrijdag 19 mei 2017 18:09

Chelsea E. Manning is nu een vrouw op vrije voeten

De 29-jarige Chelsea E. Manning, geboren als Bradley Edward Manning, die de Amerikaanse wanpraktijken in Irak en Afghanistan onthulde, werd op 17 mei jongstleden op vrije voeten gesteld; dit, dankzij Barack Obama, die op 17 januari 2017 zijn straf inkortte. Normaliter had hij slechts in 2045 mogen vrijkomen. In elk geval heeft hij/zij als transgendere vrouw 7 volle jaren in de militaire gevangenis van Kansas doorgebracht. Niet in de vrouwenafdeling, maar omringd door mannelijke gevangenen.

Vrijheid was iets waarover Manning droomde, maar niet toeliet het te verbeelden. Tot tweemaal toe heeft Manning zichzelf willen ombrengen, maar beide zelfmoordpogingen mislukten. Tijdens haar verblijf in die gevangenis kreeg ze de toelating om een hormonentherapie te volgen, maar moest zich houden aan de strikte regels met betrekking tot haarlengte en kledij.

In wezen maakt Manning vandaag de dag nog immer deel uit van het Amerikaanse leger. Doch wordt ze er niet voor betaald, en riskeert zelfs om binnenkort op een oneervolle manier te worden ontslagen. Wel zal het leger de kosten van haar geslachtsverandering betalen, omdat dat reeds vorig jaar in september werd beslist.

Naast haar vrijlating, is het mooie van het verhaal dat supporters meer dan 150.000 Amerikaanse dollars hebben bijeen gesprokkeld opdat Chelsea Manning haar leven terug op poten zou kunnen zetten.

Ook Julian Assange...

... mag vandaag van geluk spreken, want de klacht over de verkrachtingszaak werd ingetrokken. In Zweden wordt hij dus niet meer vervolgd. Maar het Zweedse parket geeft de strijd tegen de 46-jarige Assange nog niet volledig op. Procureur Marianne Ny verklaarde dat, in het geval de stichter van Wikileaks voor augustus 2020, wanneer de zaak verjaart, Zweeds grondgebied betreedt, wordt het heropstarten van de verkrachtingszaak niet uitgesloten. Tevens betekent dat nog immer niet dat Assange de Ecuadoreaanse Ambassade, waar hij reeds vijf jaar lang verblijft, zomaar als een vrije man mag verlaten.

Na zeven dagen in een gevangenis te hebben verbleven, besliste een Britse rechter dat Assange op borgtocht mocht worden vrijgelaten uit een gevangenis in Londen. Die borgsom bedroeg 240.000 pond. Andere voorwaarden waren: het naleven van een avondklok op een adres in Suffolk, het dragen van een enkelband, en het zich elke avond melden bij een lokaal politiestation.

Maar, die borgsom werd nooit betaald, en de Australiër zocht in juni 2012 zijn toevlucht in het gebouw van de Ecuadoreaanse ambassade in Londen. Deze overtredingen kunnen hem 12 maanden gevangenisstraf opleveren. Van zodra de Britse politie hem op straat ontmoet, is men verplicht hem op te pakken. Of men hem daarna aan de Verenigde Staten zal uitleveren is nog altijd een onbeantwoorde vraag.

Hetzelfde geldt voor de vraag: "Zal de onverbiddelijke Trump hem genade schenken?..." In elk geval wil ik zijn leven niet met de mijne inruilen. Jij wel?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2017 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht