ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Homeopathie en een mirakel…: als er niets anders nog tegen kanker helpt

“Eén op een miljoen mensen geneest zichzelf. Ik hoop die ene te zijn," zei ex-voetballer Josip Weber.
door Angelus - donderdag 13 april 2017 19:34

Ex-voetballer Josip Weber stond van 1988 tot 1997 in de spits bij Cercle Brugge en Anderlecht, en als Rode Duivel ging hij eenmaal naar het WK van ‘94 in de Verenigde Staten. Sinds het einde van zijn voetbalcarrière in 1997 woont hij samen met zijn vrouw Irina in Slavonski Brod, zijn Kroatische geboortestad. Maar, voor de 52-jarige man telt er momenteel nog slechts één wedstrijd, namelijk: die van zijn leven.

23 augustus 2014 was dag waarop de dokters hem vertelden dat hij prostaatkanker had, met uitzaaiingen op de beenderen, waardoor al meteen duidelijk werd dat opereren onmogelijk was. “Ik voelde al een tijdje dat er iets was. Maar natuurlijk was het een grote schok toen de dokter het me vertelde. Mijn wereld stortte in.”

Voor een operatie was het dus al veel te laat. “Ik ben eerst een hormonentherapie gaan volgen in Duitsland, dan hier in Slavonski Brod. Nadien kreeg ik nog protonentherapie in München en dan weer hormonentherapie. Vorig jaar dan nog zes keer chemotherapie en onlangs in januari nog eens drie keer chemo. Maar toen heb ik besloten het anders aan te pakken. De chemo was zwaar, het resultaat niet wat ik wilde. Nu probeer ik het met natuurlijke middelen. Weliswaar in combinatie, maar toch vooral met homeopathie. En met de hoop op een mirakel. Ik heb een mirakel nodig. De moderne geneesmiddelen hebben geen antwoord meer op mijn ziekte.”

Mentaal is het heel zwaar. “De dokters deden me geen voorspelling, maar je hoort en je leest veel. Soms lees ik dat je drie jaar met deze kanker kan overleven. Soms vijf jaar. Natuurlijk moet je optimist zijn. Dat ben ik. In de voorbije 2,5 jaar kreeg ik twee kleinkinderen. Dat zijn de mooie dingen. Ik heb een speciale liefde voor die kinderen, maar het gevecht voor mijn gezondheid is nu de prioriteit. Mensen zeggen: ‘Ach Josip, jij was een sportman, jij bent sterk.’ Terwijl ik net denk dat je als sportman veel meer kans maakt om zo’n ziekte op te lopen. Duizend keer getraind in de koude, de wind en de regen. Vier of vijf operaties meegemaakt. Al die stress. Ik ben er zeker van dat het meegespeeld heeft. Tijdens die 5-5 tegen Club Brugge (1992) had ik waterpokken. Toch speelde ik. Dat is niet gezond.”

“Hoe lang leef ik nog? Twee jaar? Drie? Vijf? Zeven? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat het altijd zwaarder wordt. Eén op een miljoen mensen geneest zichzelf en ik hoop die ene te zijn. Maar ik zou ook blij zijn als ik nog 2,5 jaar normaal kan leven. Als dat lukt, geloof ik dat ik genees. Al lijkt het de laatste tijd niet de goeie richting uit te gaan. Ja, ik heb veel schrik. Ik was nooit bang. Voor niks. Maar nu mijn leven op het spel staat, heb ik schrik. Ik ben gelovig en hoop op mijn God, maar ik heb toch schrik om dood te gaan, schrik voor de pijn en schrik voor de toekomst. Dit is het moeilijkste gevecht dat ik ooit moest voeren. De Rode Duivels, de blessures... dat was allemaal gemakkelijk.”

Zoals hij zich nu voelt, is het nog leefbaar. “Bij sommige bewegingen voel ik pijn, ook als ik op bepaalde plaatsen van mijn lichaam duw: mijn armen, knieën, rug en ribben. Maar het gaat en ik heb nog energie. Elke ochtend en elke namiddag ga ik een uur in het bos wandelen. Ik probeer te ontspannen, al wandelend te mediteren en goed te ademen. De natuur moet me helpen en ik wil zo weinig mogelijk stress.”

Plannen maakt hij niet meer. “Het is afwachten. Gisteren en vandaag had ik geen pijnstiller nodig. Als de test van volgende maand stabiel is, ben ik vertrokken. Dan hoop ik meer kracht en rust te hebben om verder te vechten.”

Nota: Het volledige interview met Josip Weber lees je in Puskás 4 dat nu in de winkel ligt en ook te bestellen is op www.puskas.be. Ook verschijnt het zaterdag in de weekendbijlage Zeno, bij De Morgen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2017 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht