ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bisschop Johan Bonny heeft een sterk boontje voor holebi’s

Bisschop Johan Bonny uit Antwerpen pleit voor een kerkelijke erkenning van holebirelaties.
door Angelus - maandag 29 december 2014 8:05

Ik zeg nu niet dat de Antwerpse bisschop Johan Bonny homo is; noch dat - indien het dan toch zo is - hij eraan toegeeft, maar in elk geval heeft Bonny een boontje voor de homofiele leefwereld.

Nu kan het ook wel zijn dat zijn kerk leegloopt - of, dat hij op de één of andere manier door de Antwerpse homobeweging onder druk wordt geplaatst. Of, misschien werd er hem een Eerste Prijs beloofd. Ik weet het niet. In elk geval is er - volgens mij - iets niet pluis met die man.

De 59-jarige Johan Bonny, voor velen de gedoodverfde opvolger van aartsbisschop André Léonard, die in 2015 met pensioen gaat, meent dat holebikoppels een kerkelijke zegen moeten kunnen krijgen. Alsof de christelijke Bijbelse god daarmee akkoord zou gaan.

Van twee walletjes snoepen, kan niet

Ik geef toe, dat ik van de oude stempel ben. Onlangs las ik, dat er in het jaar waarin ik geboren werd slechts 2 miljard mensen op deze aardkloot rondliepen. Nu zijn het er al 7 miljard. Hetgeen de reden is waarom het nu zo moeilijk is om tussen de talrijke bijgekomen hooistapels 'gouden naalden' te vinden. Je weet wel: volwaardige menstypen, die aan Zelfkennis willen doen. Mensen, die voor het spirituele in zichzelf kiezen, en zich niet langer meer willen vergroeien met het stoffelijke lichaam, en dat lichaam dan ook wensen te beheersen. Maar, ik ben aan het afdwalen.

Open brief

Reeds in september van dit jaar schreef hij een open brief, gericht naar zijn collega-bisschoppen; dit, naar aanleiding van de bisschoppensynode in Rome, waarin hij pleitte voor een andere, meer eigentijdse houding van de Kerk in verband met, onder andere: homoseksualiteit, in-vitrofertilisatie, echtscheiding en ongehuwd samenwonen. Indien je deze brief integraal wenst te lezen, klik dan op deze link.

Toegegeven: paus Franciscus is véél breeddenkerder dan zijn voorgangers. Toch ben ik benieuwd of hij het ooit aandurft de getrokken grenzen te overschrijden.

De Antwerpse bisschop Johan Bonny pleit dus voor een kerkelijke erkenning van holebirelaties. Het dogma dat de katholieke kerk alleen man-vrouwrelaties kan aanvaarden, stelde hij in een interview met de krant 'De Morgen' in vraag.

Met zijn pleidooi is Bonny een van de eerste kerkelijke leiders die het absolute monopolie van het man-vrouwhuwelijk openbreekt. ‘Er moet een diversiteit aan erkenningsvormen komen. We moeten binnen de kerk zoeken naar een formele erkenning van de relationaliteit die ook bij veel holebikoppels aanwezig is. Zoals er ook in de samenleving een diversiteit aan legale kaders bestaat voor partners, moet er in de kerk een diversiteit aan erkenningsvormen komen.’

Met zijn statement dat de Kerk homoseksualiteit zomaar moet aanvaarden en dat het zich moet richten op de moderne maatschappij, werd de Antwerpse bisschop Johan Bonny genomineerd voor een 'Campaign Award' van 'çavaria', de koepel van holebiverenigingen, die onlangs bekend maakte wie de genomineerden waren voor haar Media Awards.

Zich richten op de moderne maatschappij kan natuurlijk ook inhouden dat men op een veel latere datum homofiele priesters zal gaan toelaten. Hopelijk met het nadrukkelijke verbod om met hun katholieke handen van de jonge missionarissen af te blijven.

Ondertussen draait de wereld verder en wordt de Campaign Award uitgereikt aan 'de beste holebi- en transgender gerelateerde campagne'. Er zijn drie genomineerden, onder wie dus deze Antwerpse bisschop Johan Bonny.

De winnaars worden op 17 januari bekendgemaakt in de 'Gentse Vooruit'. Afwachten dus ...

Identikwijt

Wel heb ik begrip voor het feit dat de inhoud van de hersenen het lichaam besturen, en dat het voor elke mens ongelooflijk moeilijk is om het instinctieve animale deel in zichzelf te overmeesteren en te besturen. Met 'elke mens' verwijs ik dus niet naar enkel en alleen holebi's. Zo is 'Identikwijt' is een kortfilm/documentaire van de hand van Jürgen Depoorter, Thomas Vander Brugghen en Katrien Vandenberghe. Daarin wordt het thema van 'transgenderisme' in de kijker geplaatst; een thema, waar nog steeds een grote taboesfeer rond hangt.

Aanleiding van het maken van de film was het uit de kast komen van een zeer goede vriend van de makers, die hen een kleine 2 jaar geleden vertelde dat hij al 20 jaar lang elke avond in alle discretie zichzelf als vrouw kleedde, en zich ook echt vrouw voelde, en daar nu eindelijk mee naar buiten wou komen.

Jan is intussen Jani geworden en gaat voor 80% als vrouw door het leven. 'Zij' is de rode draad doorheen het verhaal.

Verder wordt de documentaire ook 'wetenschappelijk' onderbouwd via gesprekken met Joz Motmans, coördinator van het Transgenderinfopunt, UZGent en Katrien Vanleirberghe, medewerkster 'cavaria', de overkoepelende organisatie voor holebi’s en transgenders. En, als ik Joz Motmans, aanhoor, aanvoel en aanschouw, begrijp ik dat hij aldaar op zijn plaats is, maar twijfel aan zijn 'wetenschappelijke' onderbouwing. Bekijk het filmpje en beslis voor jezelf.

Er werd ongeveer een jaar aan de film gewerkt en de makers hopen dat het thema wat meer uit de taboesfeer wordt gehaald, het te verduidelijken, en vooral een hulp te zijn bij transgenders die nog niet uit de kast zijn gekomen - of, een ondersteuning voor studenten in opleiding maatschappelijk en/of sociaal werk...

Nabericht 18/1/2015: Bisschop Bonny won de prijs van holebikoepel Çavaria... Toen hij het nieuws over zijn nominatie ontving, heeft hij naar eigen zeggen echter zowel mondeling als schriftelijk gevraagd om zijn naam van de lijst te schrappen, "omdat hij geen prijs behoeft voor wat tot zijn zending en verantwoordelijkheid als bisschop behoort". Nu de prijs tóch aan hem werd toegekend, onderstreepte hij zijn onafhankelijkheid te willen bewaren. "Het is en blijft zijn bedoeling om te verbinden en te verzoenen, zoals paus Franciscus daarin voorgaat...," klonk het.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2017 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht