ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sap rode bieten: goed tegen hoge bloeddruk en het verhoogt uithoudingsvermogen

Als je last hebt van hoge bloeddruk, last hebt van een hart-of vaatziekte, of indien je jouw uithoudingsvermogen ietwat wil opkrikken, zal het sap van rode bieten jou misschien ter hulp komen.
door Angelus - dinsdag 25 mei 2010 6:32

Wie elke dag een glas rode bietensap drinkt maakt veel kans om zijn hoge bloeddruk te verlagen. Als je het dan tot een liter per dag opdrijft, is het effect veel groter, beweerden wetenschappers. Dit effect werd gelinkt met het hoog nitraatgehalte in de rode biet. Naar het schijnt, reageert het sap met de bacteriën in onze mond, met als gevolg dat de aders, waardoor het bloed stroomt, worden verwijd en de bloedstroom zodoende wordt verhoogd. Dit kan dan ook hart- en vaatziekten voorkomen, voegde men eraan toe.

Deze studie werd gevoerd door dr. Andrew Webb van het William Harvey Research én door de London School of Medicine. Toch is er nog werk aan de winkel:

1) In deze studie waren er veel te weinig mensen bij betrokken.

2) Het werd uitgevoerd met gezonde mensen en de proeven zouden moeten worden herhaald met mensen die lijden aan hypertensie (hoge bloeddruk), of rondlopen met een verhoogd risico aan hartaanvallen en vaatziekten.

3) Blijvende goedaardige effecten over een langere termijn werden niet onderzocht, noch werden potentiële schadelijke tegenwerkingen gemeten.

Het andere nieuws is, dat wie een groter uithoudingsvermogen ambieert, best een tijdlang het sap van rode bieten drinkt. Wetenschappers verbonden aan de universiteit van Exeter en aan de Peninsula Medical School lieten een achttal jonge mannen zes dagen lang langdurig fietsen op een hometrainer. Zij, die een week lang dagelijks een halve liter bietensap hadden gedronken, bleken een groter uithoudingsvermogen te hebben omdat ze minder zuurstof hadden verbruikt. De bewuste proefkonijnen hielden het tot 16 % langer vol.

Echt indrukwekkend is dit misschien niet. 16% vertaald, betekent, dat als iemand een uur lang jogt en dan uitgeput is, hij dan een extra 10 minuten erbij kan nemen - of, hij kan dezelfde afstand afleggen, maar dan iets vlugger.

Eén van de onderzoekers, een zekere Andy Jones verklaarde: "Iedereen kan fitter worden door training maar de hoeveelheid zuurstof die een mens inneemt blijft dezelfde. Hoe je dus met die zuurstof omgaat is dus belangrijk. Tot op heden hebben we niets anders gevonden dan het sap van de rode biet dat ervoor kan zorgen dat er minder zuurstof wordt verbruikt."

Hoe kan dat? Bietensap verdubbelt de hoeveelheid nitraten in het bloed. De spieren worden zo aangemaand om efficiënter om te gaan met hun 'brandstof'. Nitraten worden natuurlijk ook gevonden in groenten met een groen blad, zoals salade en spinazie, maar in het sap van de rode biet zijn nitraten in een sterkere concentratie aanwezig.

Wel heeft het ook een eigenaardige nawerking, gekend onder de naam 'beeturia', namelijk: jouw urine kan een roze tot purperachtige kleur verkrijgen, evenals jouw stoelgang, veroorzaakt door het pigment betacyanine.

Nabericht 14/6/2013: via deze link kom je op een Engelstalige tekst, waarin beweerd hoe hoe gezond rode bieten zijn en sportprestaties verhoogd.

Commentaar


luc vekeman Gepost op: 16/12/2010 12:02:09
luc vekeman Beste
Is rode bieten sap ook goed voor reisduiven

Angelus Gepost op: 16/12/2010 12:40:12
Angelus Een interessante vraag, maar ik vrees dat er weinigen zijn die daarop een antwoord kunnen geven omdat ze de ervaring missen. Het verteringstelsel is bij duiven ook anders dan bij andere vogels. Duiven beschikken nu eenmaal over een zacht gehemelte achteraan in de keel, die een actieve rol speelt bij zowel eten als bij drinken. Hiermee kunnen duiven, in tegenstelling tot andere vogels, water opzuigen, en het zachte gehemelte duwt de voedingsstoffen, samen met speeksel, in de slokdarm.

Je kunt het eens uitproberen, maar de kans is groot dat duiven het sap van rode bieten niet rechtstreeks zullen opnemen. Bovendien zal een teveel aan rechtstreekse inname van eiwitrijke producten kunnen leiden tot een hoger percentage aan vleugelziekten.

Maar wel kan ik je de volgende raad geven., doch doe het voorzichtig aan en zie hoe de duiven erop reageren en houd rekening met het seizoen. In het vliegseizoen eten duiven zoiets van een 30 à 40 gram voer per dag en drinken 50 ml water. Bij koud weer iets meer, maar er wel voor zorgen dat ze in de winter niet te vet worden.

De krop, die bestaat uit twee lobben aan weerskanten van de slokdarmuitgang. Buiten het kweken doet deze alleen dienst als opslagplaats waarin het voedsel vermengd wordt met water, speeksel en een kleine hoeveelheid lactase. Het graan zwelt op en verweekt, en melkzuurbacteriën werken op het voedsel in. Teneinde dit proces niet te verstoren zou ik - als tweede reden - duiven niet rechtstreeks het rode bietensap laten drinken.

We gaan hier nu niet dieper op ingaan, maar gebaseerd op bovenstaande gegevens zou ik gerust durven de raad geven om granen vooraf in het sap te laten weken opdat ze iets opzwellen. Ofwel laat je ze eerst terug uitdrogen, of je geeft ze aan de duiven terwijl de granen nog vochtig zijn. Kortom: zie gewoon hoe ze erop reageren.

Hopelijk ben je iets met dit antwoord en is het misschien de moeite waard om het uit te proberen. Ga misschien ook eens te rade bij de een of andere gespecialiseerde vogelarts...

Stefaan Elias Gepost op: 19/12/2010 19:53:56
Stefaan Elias Je zou het mischien kunnen mengen met water

joan Saenen Gepost op: 12/01/2011 20:42:42
joan Saenen Een vraagje? Moet je de rode bieten eerst koken voor ze te persen of rauw in de centrifuse doen? Alvast bedankt.

Angelus Gepost op: 13/01/2011 0:21:32
Angelus Draai het loof van de bieten af en snijd de worteltjes er af. Boen de bietjes onder de stromende kraan met een borsteltje goed schoon, anders smaken ze té gronderig. Doe bieten in een kookpot en vul op met water totdat de bieten er net onder staan.

Breng de bieten aan de kook, let goed op, de bieten koken snel over. Verlaag het vuur, dek de pot met het deksel af en kook de bieten gaar. Dit kan - afhankelijk van de oogsttijd en grootte van de bieten - 40 minuten à 1 uurtje duren.

Prik met een vork in de bieten om te controleren of ze van binnen helemaal zacht zijn en op dat moment zitten de meeste voedingstoffen in het water.

Als je het sterker wil maken, doe je de bieten in een keukenrobot. Het sap voeg je bij het vocht. De pulp blijft in een zeef achter.

Jean Driesen Gepost op: 27/01/2011 20:53:58
Jean Driesen Volgens urologen zouden rode bieten oorzaak kunnen zijn van nierstenen
en niercrises.Wat zijn uw ervaringen in dit verband?

Angelus Gepost op: 28/01/2011 5:47:47
Angelus Wijzelf hebben er geen ervaringen mee en schuimden dus het internet voor jou af... Dit is wat we vonden:

De meeste nierstenen zijn oxalaatstenen. Om die reden moet men oxalaatrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, rabarber, bieten, asperges, klaverzuring, peterselie, de meeste nootsoorten, bessen, bonen en chocolade beperken. Alles wat oxaalzuur bevat kan de vorming van oxalaatstenen bevorderen... met de nadruk op het woordje 'bevorderen', hetgeen niet hetzelfde is als 'doen ontstaan'.

Oxaalzuur kan, bijvoorbeeld, ook gevonden worden in huishoudproducten en anti-roestmiddelen.

Citroenzuur behoort tot de steenvormingsremmers. Het wordt dan ook geadviseerd om dagelijks citroenzuur in te nemen. Dit kan door een citroen uit te persen.

Hopelijk ben je hier iets mee!

roelandt Gepost op: 3/02/2011 18:16:11
roelandt Het rode bietensap uit de winkel smaakt heel slecht. Het heeft echt een grondsmaak. Met wat zouden we het kunnen mengen om wat lekkerder te maken.

Angelus Gepost op: 3/02/2011 19:06:14
Angelus Zoals het helemaal onderaan in het Engels staat vermeld, kun je het bijvoorbeeld mengen met wortelsap, appelsap, of met citroen. In wezen kun je het met eender welke soort van groentesap of vruchtendrank mengen.

Anderzijds is het beter om aan de smaak te wennen. Van zodra je iets met iets anders vermengd, ontstaat er een soort van 'chemische' verbinding en het resultaat is niet altijd even effectief. Maar..., om eerlijk te zijn: ik weet het niet.

Een beetje experimenteren dus.

patrick Gepost op: 15/02/2011 22:13:27
patrick wanneer kan kan je het best drinken en hoeveel per dag ?

Angelus Gepost op: 15/02/2011 22:54:50
Angelus In bovenvermelde tekst lees je dat één glas per dag beter is dan geen - en, staat er: men mag er gerust tot een halve liter per dag van drinken. Behandel het net als eender welk ander groentensapje.

Wanneer?... Communiceer met je lichaam: niets of niemand die het beter weet.

micheline Gepost op: 17/06/2011 11:05:58
micheline beste dit wist ik niet dat rode biet goed was,bedankt,groetjes micheline

benny Gepost op: 5/07/2011 22:31:21
benny bij zelf rodebiet sap maken hoelang kan men deze bewaren

Angelus Gepost op: 5/07/2011 22:48:05
Angelus Zelfgemaakte sappen zijn moeilijk te bewaren. Ook hangt het er van af waarin je ze bewaart. Gebruikte flessen, bijvoorbeeld, dienen zeer goed te worden uitgespoeld, bijvoorbeeld.

Je kunt er natuurlijk dingen aan toevoegen, zoals witte azijn of sulfiet. Maar ofwel heb je die azijnsmaak in je mond, ofwel krijg je daarna hoofdpijn van die sulfiet. Bij een drogist kun je wel eens informeren of ze aldaar geen natuurlijke bewaarmiddelen verkopen, maar daarvan weet ikzelf niets af.

Je kunt het ook pasteuriseren, maar dan verkrijg je zowel smaak als vitamineverlies.

Het beste is nog altijd: het sap zelf aanmaken, opdrinken, en het restant één of twee - misschien drie - dagen in de koelkast bewaren. Van zodra je merkt dat er een lichtgroen schimmellaagje op zit, weet je automatisch hoe laat het is.

Maar, misschien kan de een of andere lezer, uit eigen ervaring, extra advies geven...

In elk geval: indien jijzelf een beter antwoord vindt op je eigen vraag, laat het ons gerust weten, hé!

Anneke Gepost op: 30/09/2013 12:23:09
Anneke

Leuk om dit te lezen, en ga de bietensap maken dank  anneke

 


arno Gepost op: 4/10/2013 17:10:20
arno

Zelf heb ik de bietensap rauw geperst met sapcentrifuge. Ik vond het best lekker. De grondsmaak is mij niet onaangenaam.  ;-) (Helpt je te aarden;-) 

 

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2017 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht