ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De helft van Belgische holebi's zijn slachtoffer van discriminatie en geweld

Homofoob geweld blijft alsmaar toenemen, maar de juiste cijfers kennen we niet.
door Angelus - zaterdag 22 maart 2008 19:40

De afgelopen weken hebben de bezoekers van GayBelgium.be in een mini-enquête op de website kunnen aangeven of zij reeds het slachtoffer zijn geweest van homofoob geweld. De resultaten van die bevraging zijn ronduit onthutsend, schrijven ze.

Maar liefst 45% van de 5.327 deelnemers aan de poll beweren dat zij zelf reeds geconfronteerd werden met homofoob geweld. 13% onder hen ervaarde dat zelfs letterlijk aan den lijve! Hoewel 47% van de respondenten dus nooit geplaagd werd door fysieke en/of verbale agressie omwille van hun seksuele geaardheid, blijkt uit het onderzoek dat quasi evenveel holebi's wel al kennis mochten maken met de pijnlijkste nadelen van hun op bonte parades gevierde alternatieve geaardheid. Houd er wel rekening mee, dat 32% slechts verbaal werden aangepakt.

De vraag was: 'Heb jij persoonlijk al te maken gehad met homofoob geweld?'

Het antwoord was van de roze surfers waren:

47% : Nee, nooit last gehad
32% : Ja, alleen verbaal
13% : Ja, zelfs fysiek!
7% : Ik ben geen holebi... De volgende videoclip maakt dit duidelijk op een tamelijk grappige manier.Men besloot om dan maar via een zelfgemaakte videoreportage dieper in te gaan op de problematiek, met als thema's: 'Wat ligt aan de basis van holebi-discriminatie en homofobie?'' - 'Wordt de situatie voor holebi's net als in de rest van de westerse wereld langzaam maar zeker steeds hachelijker?' - 'Heeft de overheid in het verleden wel voldoende ingezet op de problematiek, en hoe staan onze Vlaamse beleidsmakers vandaag tegenover deze heikele kwestie?'

Men klopte aan bij professor John Vincke, socioloog aan Universiteit Gent, die meteen aanmaande de uitkomst van de bevraging te nuanceren, maar zeker niet eindeloos te relativeren. In Vlaanderen stijgt het aantal gewelddelicten tegenover homo', lesbiennes, biseksuelen en transgenders weliswaar minder sterk dan in de ons omringende landen, met uitschieters in steden als Amsterdam en Londen, maar dat onze samenleving steeds minder verdraagzaam wordt tegenover minderheden -en zeker tegenover holebi's - staat naar het schijnt buiten kijf.

Vincke baseerde zich op recent onderzoek van de KULeuven, die vorig jaar al aan de alarmbel trok bij de bekendmaking van de resultaten van een studie inzake de verdraagzaamheid bij jongeren ten opzichte van holebi's. Toen bleek dat vooral allochtone jongeren veel problemen hebben met de aanvaarding van homo's, lesbiennes en biseksuelen. Hoogstwaarschijnlijk omdat hun godsdienst homofilie verbiedt.

Misdaadcijfers zijn er helaas niet. Dat maakt het moeilijk om het vraagstuk te analyseren en de situatie in ons land te vergelijken met andere landen zoals bijvoorbeeld Nederland, dat sinds enkele jaren gebukt gaat onder een ware vloedgolf aan homofobe misdrijven. In de veronderstelling wel te verstaan dat er eventuele misdaden in die richting in ons land werden gepleegd. De Holebifederatie is, net als GayBelgium, vragende partij om homofobe delicten voortaan te laten registeren zodat het probleem ten minste ontleed kan worden, vergelijkingen met andere landen en periodes niet langer onmogelijk zijn en specifieke oplossingen kunnen worden overwogen.

Dat het probleem ernstig is, heeft ook Vlaams minister voor Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt begrepen. Zij trok dit jaar maar liefst een miljoen euro uit voor wetenschappelijk onderzoek en sensibilisering.

Vandaag start de Vlaamse overheid met de campagne 'Tolero' om alvast de jeugd weer even te laten stilstaan bij het thema. Maar vast staat, dat er in onze samenleving veel meer moeite moet gedaan worden om verdraagzamer te zijn ten opzichte van andersvoelenden.

Misschien is het interessant om de videoreportage over het onderwerp even te bekijken via deze link

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2017 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht