ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Prostitutie: een doodbloedend 'beroep' ?

De toekomst ziet er voor hoertjes in sommige landen helemaal niet rooskleurig uit.
door Angelus - dinsdag 25 december 2007 6:56

Zoals je weet, is 'prostituee' een ander woord voor vrouwelijke hoer. Een mannelijke hoer is een prostitué. Mannelijke hoeren worden soms ook 'schandknapen' genoemd...: mannen, die zich aan mannen aanbieden. Zeldzamer zijn mannen die hun seksuele diensten aan vrouwen aanbieden. Zij worden veelal gigolo's genoemd. Klinkt ook chiquer.

Voor hoer spelen wordt aanzien als een beroep. Naar het schijnt: het alleroudste. En sommige prostituees verdienen meer dan de meesten onder ons. Maar de zaken gaan achteruit. Dit komt, volgens de onderzoekers, vooral door de verslechterde economie en de groei van webcamseks op het Internet. Ook de angst om de een of andere venerische ziekte op te doen is over de laatste jaren sterk gestegen. En de toekomst ziet er in sommige landen helemaal niet rooskleurig uit. Vooral niet in het Verenigd Koninkrijk.Enkele dagen geleden stelde de Britse minister Harriet Harman (bovenstaande foto) voor om prostitutie in gans Engeland voor eeuwig en altijd te bannen. Straatprostitutie kan er al niet meer, maar de bordelen blijven bestaan evenals de thuiswerkers. Ondertussen zijn twee andere ministers, namelijk Vernon Coaker en Barbara Follett naar Zweden afgereisd om te informeren welke resultaten het verbod tot op heden heeft opgeleverd - want, in Zweden is het sinds 1 januari 1999 een verboden 'beroep'. De klant wordt bij ontdekking gestraft. Met andere woorden: het betalen voor seks is strafbaar, niet het ontvangen van geld daarvoor. Binnen een zestal maanden verwacht men er een rapport van. Ook een bezoekje aan Amsterdam staat op het programma.

De hoofdvraag die Harriet Harman stelde, was: "Is het juist dat vrouwen in de 21ste eeuw nog altijd moeten fungeren in de sekshandel, of wordt het nu niet hoog tijd dat we het gaan verbieden?"

"Het is niet omdat we het altijd getolereerd hebben," voegde ze er aan toe, "dat we het moeten blijven toelaten, en laten we niet met het excuus afkomen dat we er niets aan kunnen doen."

Reeds in 2004 maakte men reeds de bedenking om betaalde seks als een misdaad aan te rekenen, maar het thema werd terzijde geschoven. Nu wil Harriet Harman het dossier heropenen. Ze zei daarbij dat door het af te schaffen de handel in mensen sterk zal dalen, want deze mensenhandel bevordert het blijvend bestaan van prostitutie. Het wordt ook hoog tijd, voegde ze er aan toe, dat vrouwen worden beschermd en dat het Zweedse voorbeeld moet worden nagevolgd. Daarenboven wordt er hoogstwaarschijnlijk een rem geplaatst op het illegaal binnensmokkelen van vrouwen en jonge meisjes. Plus, stelde men, de meeste prostituees zijn machteloze seksslavinnen die worden uitgebuit, en de meeste uitbaters van bordelen, massagestudio's en sauna's waar seks op het hoofdmenu staat, zijn criminelen en zitten in de drugswereld.

Ook komt er in Engeland vanaf volgende maand een nieuwe wet op seksadvertenties in kranten en tijdschriften. "Ik denk dat deze nieuwe wetgeving die advertenties zal tegenhouden, maar kunnen we deze handel een halt toeroepen zolang prostitutie nog wettelijk wordt aanvaard?" vroeg Harman zich luidop af.

'The Manchester Evening News', een krant die deel uitmaakt van de 'Guardian Media Group' heeft al laten weten dat het geen seksadvertenties meer zal aanvaarden.

In Engeland is men dus binnenkort van plan om de 'vaders, de broeders, en de echtgenoten' drastisch aan te pakken en te beboeten. Van zodra het kan bewezen worden dat ze voor seks hebben betaald, zullen ze worden opgepakt en door een rechtbank worden veroordeeld, luidt het.

Wel viel de bemerking dat het basisidee van vrouwelijke ministers moest komen en dat de mannelijke niet scheutig zijn om mee op die kar te springen.

Over prostitutie

Prostitutie is afgeleid van het Latijnse 'Prostituere, dat 'vrijgeven tot ontucht' betekent. Met andere woorden: het is een ter beschikking stellen van het lichaam tegen contante (vooruit)betaling teneinde te voldoen aan de behoefte van seksueel genot van de andere persoon.In de meeste Europese landen, zoals België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, is betaalde seks in principe verboden. In de praktijk wordt prostitutie echter getolereerd zolang er geen sprake is van 'verstoring van de openbare orde'. Maar in een aantal landen is de wetgeving voor mannelijke en vrouwelijke prostitutie niet gelijk. In Engeland, bijvoorbeeld, is betaalde seks tussen mannen in openbare aangelegenheden verboden; betaalde seks tussen mannen en vrouwen daarentegen (nog) niet. In Belfast namen de buurtbewoners het voor hun prostituees op... op hun manier dan, zoals onderstaande foto duidelijk bewijst.In Denemarken is prostitutie dit jaar gelegaliseerd met het doel de seksindustrie te decriminaliseren. Maar in Denemarken overweegt men ook om een verbod op prostitutie in te voeren. In Zweden is prostitutie reeds strafbaar gesteld, maar de klant is in overtreding, niet de prostituee. Op het kopen van seks staat er een geldboete, of een gevangenisstraf van maximaal een halfjaar.

Griekenland heeft de meest strikte regels in Europa. Prostitutie is er officieel niet verboden, maar vrouwen die werkzaam zijn in de seksindustrie zijn verplicht zich te laten registreren. Twee keer per week worden ze opgeroepen om een medisch onderzoek te ondergaan. Ook in Ierland gelden strenge regels; zowel het aanbieden als het accepteren van seksuele diensten in ruil voor betaling is verboden.

Ook in Servië is prostitutie verboden. De taak van de politie is dan ook om het de prostituees moeilijk te maken klanten te werven, en om ze eventueel te arresteren.

In sommige Arabische landen worden prostituees, én vrouwen die overspel hebben gepleegd, met stenen bekogeld... vooral in dorpen.In China is prostitutie sinds 1949 verboden toen het communisme er ingang vond. Prostituees werden sindsdien naar scholen gestuurd en heropgevoed. Toch wordt het aantal prostituees in China geschat op twintig miljoen. Daarom hoeven de nachtdiensten in sommige hotels van Beijing niet altijd saai te zijn Dit bleek in de nacht van vorige week donderdag op vrijdag. Tijdens een inval van de politie werden er 180 prostituees gearresteerd. Al is prostitutie verboden in China, veel dure hotels hebben Private Clubs, waar je onder het mom van een gezellig zanguurtje een klein karaokekamertje en het gezelschap van een mooie vrouw kan inhuren. Chinezen met veel geld, waaronder hooggeplaatste overheidsfunctionarissen, maken graag gebruik van deze diensten. Maar vorige week schoot een té hoge rekening één van de overheidsdienaars in het verkeerde keelgat, waarop hij de politie belde. Nog geen half uur later stond er een legertje van 50 agenten voor de deur die maar liefst een 180-tal meisjes arresteerden. Dit is echter maar een druppel op de gloeiende plaat: naar schatting zijn er 100.000 vrouwen werkzaam in de prostitutie, en dat alleen nog maar in Beijing.

Op 24 december jongstleden werden in de Chinese provincie Guangdong honderden prostituees aangehouden en op straat te kijk gezet om publiekelijk vernederd te worden. De agenten wilden zo potentiële prostituees en hun klanten afschrikken. De vrouwen werden in knalgele truien, geboeid te kijk gezet op straten en pleinen in de Chinese stad Shenzhen.

In Japan tracht een firma het op een totaal andere manier aan te pakken. De basisslogan is: "Haal je persoonlijke (siliconen)prostituee in huis!" De keuze is enorm en voor elk lichaam kan je verschillende hoofden bijbestellen, bijvoorbeeld... Je kunt ze aankopen, maar ook huren natuurlijk, en ze worden aan huis geleverd. Daarom zijn sommigen onderdelen afneem- en verwisselbaar.Ook voor de Japanse vrouw is er een siliconenman. Of, moeten we het 'siliconenmannetje' noemen, want het probleem is zijn grootte, zoals je het op onderstaande foto kunt zien. Het uiterlijk is zo realistisch mogelijk gehouden, omdat Japanse vrouwen niet al te graag van de 'werkelijkheid' willen afwijken.In Nederland werd het 'bordeelverbod', daterend van 1911, in 1999 opgeheven. De situatie in de prostitutie is aldaar op het ogenblik zeer deprimerend, naar het schijnt. Naar schatting zijn er meer dan 25.000 prostituees actief. Het is altijd al het arbeidsveld van de misdaad geweest, maar momenteel is er sprake van grootschalige vrouwen- en meisjeshandel, die zich veelal onder de ogen van justitie afspeelt. Het aantal minderjarige meisjes in de prostitutie in Nederland wordt geschat op tussen de 1500 en de 2000. Volgens een recent onderzoek 'werkt' 79% van hen onder dwang.

Zo lazen we op het internet: 'Er is dus sprake van regelrechte kinderslavernij en dan ook nog een waarbij de integriteit van lichaam en geest geschonden wordt. Alsof het allemaal al niet ellendig genoeg is, gaat het bijna altijd om meisjes die toch al grote problemen thuis hadden, of het slachtoffer waren van seksueel geweld. Het aanpakken van de handelaars en souteneurs is zeer moeilijk, omdat de meisjes doodsbang zijn.'

In België blijft de overheid prostitutie gedogen en het is een feit dat sommige kranten en tijdschriften veel geld blijven verdienen met seksadvertenties. Sommigen onder hen leven er gewoonweg van. Nochtans is dat wettelijk verboden, en dit sinds 1995. 'De seksadvertenties hebben voor de parketten een lage prioriteit,'' verklaarde minister van Justitie Laurette Onkelinx ooit. 'Als niemand een klacht indient, wordt er ook geen dossier geopend.''

In 2002 stelde Yves Leterme al de parlementaire vraag waarom het openbaar ministerie niet optreedt tegen uitgevers die seksadvertenties blijven publiceren, ondanks een arrest van het Hof van Cassatie. Ook toen antwoordde toenmalig minister van Justitie Verwilghen 'dat de materie een lage prioriteit kent, maar dat de uitgevers wel te allen tijde vervolgd kunnen worden, omdat ze zich bezondigen aan strafbare feiten.''

[b]Iets over de Goede Oude Tijd' .../b]

Bij de Oude Grieken had je als vrouw verschillende keuzes: je kon trouwen, een minnares worden, of de prostitutie ingaan. Met andere woorden: hetaire worden.Hetaires waren helemaal geen prostituees zoals die wij vandaag de dag kennen, integendeel. Hetaires kun je het beste vergelijken met de Japanse Geisha's, de Babylonische Naditu, de Japanse Oirans, en de Koreaanse Kisaeng. Volgens mij: allemaal uitgestorven rassen. Hetaires waren voornaam gekleed, betaalden geen belastingen, en waren superintelligent. Geen enkele huisvrouw uit die tijd kon tegen hen op. Hetaires konden over eender welk onderwerp meespreken, en filosofie was hun allersterkste vak. Hetaires waren een streling voor het oog, een prikkeling voor de zinnen, en een bron van inspiratie voor de geest. Het bedrijven van seks was dan ook geen must. Ze waren eveneens bedreven in het reciteren van gedichten en epossen, en waren gespecialiseerd in dans en muziek. Ten tijde van Socrates en Plato werden hun meningen dan ook sterk op prijs gesteld.In één van zijn teksten vermeldde Demosthenes dat hij de hetaire Neaira aankocht voor de prijs van 30 minas. Omdat een mina gelijk was aan 100 drachme en omdat een drachme toen gelijk stond aan het dagloon van een bedreven stielman, komt het er op neer dat het hier gaat over een loon van 8 jaar... Een gewone man kon zich dus onmogelijk zo'n hetaire veroorloven en moest het dan ook maar stellen met een gewone vrouw.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2015 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht