ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De bouw van piramides eindelijk ontsluierd?

Angelus Auteur
Angelus

Geplaatst op
donderdag 12 april 2007 2:31
De bouw van de piramide van Cheops is en blijft een mysterie. Alhoewel... volgens Jean-Paul Houdin mogen we binnenkort schrijven: 'de bouw van de piramide van Cheops was een mysterie tot aan het jaar 2007.' Met andere woorden: hij leeft met de gedachte dat hij het mysterie heeft opgelost en dankzij de ontwikkeling van 3D-technologie wil hij het ook aan ons bewijzen.

Maar eerst iets meer over het Oude Egypte waarvan de beschaving tot op heden ook nog een mysterie is gebleven. De fameuze bloeiperiode van Griekenland, tweeduizend jaar later, verbleekt volkomen in vergelijking met een beschaving die verondersteld wordt uit het stenen tijdperk te zijn opgekomen en in enkele eeuwen een volledig hiëroglyfensysteem, het hoogst ontwikkelde kalendersysteem dat ooit heeft bestaan, een doelmatige mathematica, een verfijnde geneeskunde, de kunst van het mummificeren, een volmaakt meesterschap in de schilder- en beeldhouwkunst, een al even groot meesterschap op het gebied van hout-, steen- en metaalbewerking en in de architectuur het vermogen tot het construeren van de grootste en volmaaktste bouwwerken die ooit door de mens zijn gebouwd te hebben voortgebracht. De basisvraag die wordt gesteld, is: Heeft de Egyptische beschaving zich ter plaatse 'ontwikkeld', of heeft ze die 'geërfd', want sommigen beweren dat ze die kennis van het Oude Atlantis heeft overgeërfd. De ene mens 'gelooft' dit, de andere gelooft 'dat' ... wie zal ons vandaag de dag een antwoord op dit mysterie kunnen leveren, tezamen met het bewijs? Elk geloof is een speelbal voor onze verbeelding, en hoe komt een mens bij een geloof?... Ja, van horen-zeggen, of van ergens gelezen te hebben, natuurlijk.

Cheops was een Egyptische koning uit het begin van de Vierde Dynastie. Hij regeerde 23 jaar, maar feiten uit zijn regeringsperiode zijn nauwelijks bekend. Sommigen beweren dat hij slaven gebruikte, anderen beweren dat hij geen slaven gebruikte maar boeren, die in de maanden van de Nijloverstroming toch niet op het land konden werken. Het vroegste vastgelegde verslag over Egypte komt tot ons via de Griekse geschiedschrijver Herodotus die rond 500 v.C. een bezoek aan Egypte bracht. Met andere woorden: 2.000 jaar na de bouw van de piramide. En het was slechts in 1822, dankzij de Franse wetenschapper Jean François Champollion, vooraleer men het Egyptische schrift heeft kunnen ontcijferen en de Egyptologie was geboren - maar, de meeste vertalingen zijn gissingen, wat men er ook over zegt of schrijft.

Oude bronnen vermeldden dat de piramides gebouwd waren om in hun afmetingen en proporties een schat aan astronomische, mathematische, geografische en geodetische gegevens vast te leggen. (De geodesie is die tak van de wetenschap die met behulp van de toegepaste mathematica de oppervlakte van de aarde meet en in kaart brengt). En inderdaad: elke gebouw is een indrukwekkend monument.

In de onmiddellijke nabijheid van de Grote Piramide bevindt zich het meest spectaculaire, uit één rotsblok gehouwen beeld, namelijk de Sfinx. Afgezien van de volmaakte proporties en het haast onbevattelijke meesterschap waarmee het beeld is uitgehouwen worden we nog geconfronteerd met de reusachtige afmetingen, namelijk: een lengte 72 meter, en een hoogte van 18 meter.

De piramide van Cheops is een wereldwonder. Het werd hoogstwaarschijnlijk tussen de jaren 2589 - 2566 v.C. met man en macht opgericht. Tot en met de 19e eeuw was het, met zijn oorspronkelijke hoogte van 146 meter, het hoogste gebouw ter wereld. Laat alle bouwondernemingen die er in de wereld zijn met elkaar samenwerken, ruk de grootste hefbomen en kranen aan, doch niemand zal er vandaag de dag er kunnen in slagen om een gelijkaardige piramide te bouwen. Alleen al de glad afgewerkte zware stenen blokken hanteren en ze op eenzelfde manier op elkaar leggen, is al onbegonnen werk. Tussen de naden van de steenblokken, die per stuk ongeveer 2.500 kg wegen, kan men zelfs geen scheermesje steken. En, we spreken over 2,3 miljoen van zulke stenen. Zo heeft bijvoorbeeld één grote steenblok in de westelijke tempelmuur de afmeting van 5,40m x 3m x 2,40m, en weegt bij benadering ongeveer 70 tot 80 ton. Een ander voorbeeld is het omgevallen beeld van Ramses II in het Ramesseum dat 1.000 ton weegt. Lange tijd zaten wetenschappers elkaar in de haren over de kwestie of de proporties van de Grote Piramide met overleg tot stand waren gekomen of louter een toevalligheid zijn geweest. De hoogte van de piramide verhield zich echter tot de basisomtrek in een verhouding die exact met het getal Pi overeenstemt, oftewel 3,1415 ...

In wezen was een piramide een graftombe: niets meer, niets minder. Maar, kunnen we ons afvragen, waarom zulk een spectaculair gebouw? Met iets eenvoudiger kon het toch ook? Of niet soms?... Weet, dat de farao god op aarde vertegenwoordigde en de Egyptische godheid was Ra, de Zon. Zo bevat het Egyptische Dodenboek, de oudste geschreven tekst ter wereld, volgende passage: 'Ik ben de Eeuwige, ik ben Ra' - Ik ben die het Woord schiep - Ik ben het Woord'. En, zoals je misschien weet, is het gesproken woord een gematerialiseerde gedachte dat, dankzij het medium lucht naar alle richtingen trillingen uitzendt. Trilling is een golfverschijnsel. Ook in de Bijbel is het de Geest van God die over de wateren zweefde, vooraleer Hij Sprak, schiep, om daarna te 'zien dat het goed was'. Eerst was er dus de gedachte, toen kwam het woord - en het Woord was God (zo was Jezus onder andere 'het Vleesgeworden Woord').

Dit was even een nadenkertje. Terug naar onze piramide... Het doel van het menselijke bestaan was, volgens de Oude Egyptenaren, een zo hoog mogelijk kwalitatief leven te leiden dat er op gericht was om uiteindelijk terug naar de Bron te keren. De fysieke dood was geen eindpunt, maar een overgangsstadium. Het aanleggen van een vliegveld, of een lanceerbasis bouwen op Cape Canaveral om raketten naar de Maan te kunnen sturen, zijn ontegensprekelijke nuttige bouwwerken. Voor de Oude Egyptenaren waren piramiden even nuttig en even belangrijk... om na hun fysieke dood, via een tweede lichaam, hun Bron te kunnen bereiken. Als 'reisgids' en leidraad consulteerden ze toen het alombekende Egyptische Dodenboek.

Maar hoe in godsnaam was een 'primitief en ongeletterd' volk (als we de beschaving van de Oude Egyptenaren met de onze vergelijken) 4.677 jaar geleden in staat om piramiden, zoals die van Cheops te bouwen? Verschillende auteurs zijn reeds met allerhande theorieën komen aandraven, maar geen één van hen wordt algemeen aanvaard.

De Franse architect Jean-Pierre Houdin beweert dat hij dé oplossing heeft gevonden. Dankzij een spiraalvormige, interne helling, binnenin de piramide gebouwd, hebben de bouwers de buitenkant ervan kunnen afwerken. Zijn ganse theorie, aan de hand van technologie van Dassault Systems, is te bekijken via http://www.3ds.com/khufu. Als je de uitleg in de geanimeerde 3D-versie wilt bekijken, moet je wel de speciale plug-in 3D Life Player installeren.
Ik eindig dit artikel met de passende woorden van de Egyptoloog Jean Capart: "Men weet alles over de Egyptische religie, letterlijk alles - behalve het allerbelangrijkste - de Ziel ervan."

Bibliografie & aanbevolen literatuur: 'De tempel van de mens' - John A. West

Commentaar


Lise Gepost op: 20/04/2009 19:25:01
Lise goed

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2017 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht